Täydellinen piknik – näin syntyvät parhaimmat herkut

Piknikille lähteminen on ihana tapa viettää aurinkoista kesäpäivää ystävien kanssa. Pakkaa mukaan maittavat eväät, riittävästi juomaa, viltti ja aurinkorasvaa, joka on hellepäivänä tarpeellinen varuste.

Piknikeväiden kanssa on turha stressata, sillä kaupoissa on paljon valmiita tuotteita, jotka voi ottaa sellaisinaan mukaan, tai keittiössä viihtyvä voi leipoa evästä itse. Ruokien tuomisen voi myös jakaa ystävien kesken tai vaihtoehtoisesti päättää viettää useamman kesäpiknikin, jolloin jokainen on vastuulla yhden eväsretken herkuista. Kun oma vuoro osuu sitten kohdalle, voi mielessä pitää kotitalousopettaja Arja Savelan yksinkertaisen neuvon: tärkeintä ei ole eväiden määrä vaan laatu.

– Varaa mukaan sopivassa suhteessa suolaista ja makeaa tarjottavaa sekä riittävästi juotavaa. Kannattaa rohkeasti kokeilla uusia piknikpaikkoja sekä muistaa iloinen ja reipas retkimieli, hän toteaa.

Ota mukaan valmista tai leivo itse

Helteellä raskas ruoka ei välttämättä maistu. Kevyt piknikateria syntyy esimerkiksi vähärasvaiseen pohjaan leivotusta piirakasta, juustoista, suolakekseistä, marjoista ja hedelmistä. Kesän ihanat marjat voi poimia lähtiessään vaikkapa torilta mukaan.

– Kun haluaa päästä helpolla, voi mukaan pakata esimerkiksi vesimelonisiivuja, mansikoita sekä kaupan pakastealtaasta valmiiksi paistettuja korvapuusteja, karjalanpiirakoita tai pasteijoita, Savela vinkkaa.

Ruoanlaitosta innostuneet voivat ilahduttaa seuruetta itse tehdyillä eväillä. Terveellinen eväs syntyy esimerkiksi leipomalla pyöreän piirakan rypsiöljypohjaiseen taikinaan, jonka voi täyttää haluamillaan kasviksilla. Ystävät voi yllättää myös lettukesteillä. Lettujen paistamisen voi tehdä paikan päällä, mikäli lähistöltä löytyy tulipaikka, tai letut voi paistaa kotona valmiiksi. Niiden mausteeksi sopivat hedelmät, hillo tai vaikkapa jenkkityyliin vaahterasiirappi. Letuista voi myös tehdä ruokaisia valitsemalla niiden kanssa suolaisen täytteen.

– Vähän ruokaisampi eväs syntyy pakastetusta ruistaikinasta, josta voi valmistaa salaattikuppeja. Ruistaikinasta voi myös leipoa vaikkapa ihania grissineitä, jotka maustetaan kuminalla ja fenkolilla. Ruiskuppien kanssa sopivat myös itse leivotut pikku rieskat. Jos salaattia jää yli, voi sitä syödä lettujenkin kanssa.

Pakastetuotteet toimivat kylmäkalleina

Leipomusten pitää antaa jäähtyä kunnolla ennen kuin ne pakataan mukaan, jotta eväät säilyvät herkullisina. Muutenkin eväiden pakkaaminen on syytä tehdä hellepäivinä kunnolla, jotta kylmäketju ei katkea.

– Kylmälaukun ja muutaman kylmäkallen avulla eväät säilyvät hyvinä pidemmänkin matkan. Jos mukana on pakastetuotteita, ne toimivat myös kylmäkalleina eväskorissa eli perille päästyä leivonnaiset ovat sulia, ja juomat ovat pysyneet kylminä, neuvoo kotitalousopettaja Arja Savela Myllyn Parhaalta.

Ota riittävästi juotavaa mukaan

Kun ruokapuoli on koossa, tarvitaan eväskoriin vielä juomat. Janojuomaksi sopivat hyvin erilaiset virvoitusjuomat, mehut ja esimerkiksi jäätee. Vettä on myös syytä ottaa riittävästi mukaan. Mikäli haluaa juoda kahvia, mutta kuuma pannukahvi tuntuu helteessä tukalalta, voi kahvin jäähdyttää jääkahviksi. Sitä voi myös valmistaa espressosta ja maustaa sen halutessaan kahviin tarkoitetulla makusiirapilla.

Entä sitten ruokailuvälineet, pärjääkö piknikillä pelkkien paperilautasten kanssa?

– On eväistä kiinni, minkälaisia ruokailuvälineitä tarvitaan. Lautasten lisäksi mukaan voi ottaa myös aterimet, juomalasit ja esimerkiksi tarjottimen. Roskapussi on myös hyvä pakata mukaan ja tietysti tarpeeksi serviettejä.

Laatikkoon: Arja Savelan neuvot onnistuneeseen piknikiin

– Kun haluat päästä helpolla, hae torilta mansikoita, herneitä ja kirsikoita, ja kaupan pakastealtaasta pasteijoita, pullia tai karjalanpiirakoita.

– Kun haluat panostaa, leivo itse herkullinen, joko suolainen tai makea piirakka, tai paista lettuja. Rieskat ja pullat ovat myös lämpimäisiä, jotka maistuvat luonnonhelmassa.

– Kun haluat syödä kevyesti, pakkaa mukaan marjoja, hedelmiä ja vähärasvaiseen pohjaan leivottu kasvispiirakka tai salaattia.

– Juomaksi sopivat mehut, virvoitusjuomat ja jäätee. Kahvista voi jäähdyttää jääkahvia. Helteisenä päivänä on hyvä juoda riittävästi.

– Pakkaa eväät kylmäkassiin kylmäkallejen kanssa. Myös pakastetut eväät viilentävät piknikkassin sisältöä.

– Lautasten ja juomalasien lisäksi ota mukaan viltti, aterimet, lautasliinoja, roskapussi ja tarjotin. Esimerkiksi frisbee tai krokettipeli on mukavaa ajanvietettä ruokailun lomassa.

Reseptejä:

Kukkapastasalaatti Ruistaikinakupissa

Pakaste Ruistaikinasta teet kätevästi syötävän astian salaatille. Kipoksi käy uunin kestävä astia, esim. klassinen Teema-kulho, mutta myös erilaiset silikoni- tai folioannosvuoat tai Amerikan muffinssivuoat ovat käteviä. Tee salaatista kesäisen raikas ja kevyt, käytä siihen runsaskuituista kauniin keltaista pastaa. Kukka tai Sydän Makaronin kauniin keltainen väri tulee kurkumasta ja näin tumma kuitupitoinenkin pasta on kaunista salaatissa

Ruiskuppi:
1pkt valmista ruistaikinaa

Salaatti:
3 dl vettä
3 dl appelsiinituoremehua
1 tl suolaa
4 dl Keltaista kukkamakaronia
300 g vihreää parsaa
250 g minitomaatteja (rasia)
n. 100 g retiisejä (nippu)
100 g kevätsipulin varsia
100 g (1½dl ) cashewpähkinöitä
100 g (kevyt) fetajuustoa kuutioina

Kastike:
100 g (kevyt) sinihomejuustoa
1 dl (kevyt) kermaviiliä
1-2 rkl sitruuna- tai appelsiinimehua
1 rkl sokeria
1 tl hienonnettua viherpippuria

Jaa ruistaikina kuuteen palaan (kumpikin levy kolmeen osaan) ja kauli ne ohuiksi pyöreiksi pohjiksi, halkaisija noin 20 cm. Asettele palat voideltuihin uuninkestäviin vuokiin (esimerkiksi Teema-kulhot). Myös silikoniset kuppimaiset piirasvuoat sopivat tähän hyvin. Pistele pohjat haarukalla.

Paista 225-asteisen uunin keskiosassa 10–15 minuuttia, kunnes taikina saa kauniin värin. Anna ruiskuppien jäähtyä vuoissaan.

Kiehauta vesi ja appelsiinimehu, mausta suolalla. Lisää makaronit ja keitä 7–8 minuuttia. Appelsiini-mehu-vesiseos voimistaa makaronin keltaista väriä ja antaa makua. Valuta makaronit, mutta ota keitinvesi talteen. Huuhdo makaronit nopeasti kylmällä vedellä lävikössä, jotta ne jäähtyvät.

Kuori ja pilko parsat. Keitä ne makaronien keitinvedessä napakan kypsiksi, noin 3–5 minuuttia. Lohko tomaatit ja retiisit ja pilko sipulin varret. Sekoita kaikki salaatin ainekset keskenään. Valmista kastike. Murusta sinihomejuusto kermaviiliin ja lisää muut ainekset. Sekoita hyvin. Kaada kastike salaatin sekaan. Jaa salaatti jäähtyneisiin ruiskuppeihin. Anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.

VINKKI: Salaatin syötyäsi voit syödä myös ruiskupin, jossa salaatti tarjottiin.

Ruisgrissinit

½ pkt Myllyn Paras Ruistaikinaa (250 g)

Voiteluun:
1 muna

Pinnalle:
2 rkl Italian yrtit -mausteseosta tai kuivattua oreganoa

Sulata ruistaikinaa sen verran, että saat leikattua siitä terävällä veitsellä noin puolen sentin levyisiä ohuita suikaleita. Levystä syntyy noin 15 tai 30 tankoa riippuen siitä, leikkaatko ne levyn pitkältä vai lyhyeltä sivulta. Nosta tangot uunipellille ja kieputa ne löysille kierteille.

Voitele grissinit munalla. Ripottele pinnalle yrttiseosta tai kuivattua oreganoa. Paista tankoja 225- asteisen uunin keskitasolla 10-15 minuuttia kauniin värisiksi.

Tarjoile sellaisenaan naposteltavina paloina tai maustetun tuorejuuston kera. Grissinit sopivat myös keiton, salaatin tai tapas-pöydän ilostuttajiksi.

Pyöreä Kuningatarpiirakka

n. 25-30 cm:n pyöreä piirakkavuoka
1 kpl Myllyn Paras Pyöreä Piirakkataikina, makea (380 g)

Täyte:
200g vaniljatuorejuustoa (1 tlk)
1 dl kevytkermaa
1 muna
2 dl karhunvadelmia (jäisinä, jos pakaste)
2 dl vadelmia (jäisinä, jos pakaste)
1 omena

Levitä sulanut piirakkataikina pyöreän piirakkavuoan pohjalle ja reunoille tasaisesti. Sekoita juusto, kerma ja muna keskenään ja levitä seos pohjalle. Levitä päälle marjat sekä omena lohkoina keskelle kukkaseksi. Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 30-40 min kauniin väriseksi. Vuoan koko eli piirakan paksuus vaikuttaa paistoaikaan, mitä pienempi vuoka, sitä pidempi paistoaika.

Vinkki: Vaihteluna vaniljatuorejuuston tilalle voit kokeilla Philadelphia tuorejuustoa tms. tuorejuustoa.

Reseptit: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Teksti: Myllyn Paras Oy

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat