Mainos

Tavarankuljettaja rikkoo hiljaisuuden tuhoisasta uskonlahkon lopusta – "En halua viedä tätä asiaa hautaan"

Olen pitänyt tämän salaisuutena viimeiset 25 vuotta. En halua viedä tätä salaisuuttani hautaan, sanoo UPS-kuljettaja Larry Gilbreath ja rikkoo pitkän hiljaisuuden Daavidin oksa -kultin tuhoisasta lopusta.

Kuljettaja Gilbreath kertoo tarinansa 48 Hours -ohjelmalle. Viikkoja ennen tuhoisaa lahkon päämajan tulipaloa Gilbreath oli sanojensa mukaan tahattomasti kuljettanut lahkon pääjohtaja David Koreshille armeijatasoisia aseita sekä ammuksia.

Gilbreath oli itseasiassa yksi harvoista, joka pääsi näkemään lahkon seinien sisälle, sillä kuljettajana hän vieraili siellä usein viemässä tavaraa. Hän kertoo tunteneensa sieltä paljon ihmisiä, koska jäi usein juttelemaan reittinsä varrella muiden kanssa. 

Vuonna 1993 FBI:n toteuttama, 51 päivän mittainen Wacon piiritys, päättyi lahkon päämajan tulipaloon. Tulipalossa kuoli 54 aikuista ja 12 lasta. Myös lahkon johtaja Koresh menehtyi palossa.

Gilbreath oli tuolloin siskonsa kotona, kun televisiossa näytettiin piirityksen tuhoisaa loppua. Hän muistaa huutaneensa kohti televisiota: Mikseivät he tule ulos?

Yhä painavampia paketteja

48 Hours -ohjelma on omistanut Wacon piiritykselle jakson, jossa perehdytään siihen, mikä johti lahkon tuhoisaan loppuun. Jaksoon on haastateltu muun muassa Koreshin lahkolaisia, tulipalosta selvinneitä ja lainvalvojia.

Gilbreath, ulkopuolinen tavarankuljettaja, on kantanut synkkää salaisuuttaan nyt vuosikymmeniä ja pohtii yhä, johtivatko hänen toimensa lahkon tuhoisaan loppuun.

Aluksi hänen toimittamansa tavarat olivat tavallisia paketteja, mutta ajan kuluessa  paketit vain kasvoivat kooltaan ja olivat yhä painavampia – ja useimmiten juuri David Koresh itse tuli allekirjoittamaan saapuvat paketit.

Helmikuussa 1992 Gilbreathin toimittama paketti vahingossa aukesi, ja hän näki paketin olevan täynnä käsikranaatteja. Gilbreath kertoi asiasta vaimolleen, joka huolestui niin, että kääntyi paikallisen sheriffin puoleen. Sheriffistä puolestaan otettiin yhteyttä Yhdysvaltain valvovaan viranomaiseen (ATF). Gilbreath alkoi työskennellä yhteistyössä ATF:n kanssa ja osallistui jopa salaiseen operaatioon.

48 Hours -ohjelman juontaja kysyy Gilbreathilta, että vaivaako tätä, että hän ehkä jollain tavoin sai aikaan konfliktin viranomaisten ja lahkon välillä?

– Tottakai, miten se voisi olla vaivaamatta? Mutta kuten sanoin, me emme soittaneet ATF:lle, vaan sheriffi soitti.  

Gilbreathin vaimo sanoo, että kuka vain voi vakuuttaa, että se ei ollut heidän syynsä. 

– Mutta silti takaraivossa on se ajatus, pieni epäily. Ja se pysyy aina siellä. 

Gilbreath kertoo myös painineensa sen kanssa, pitäisikö hänen kertoa tarinansa vai ei, mutta päätyi lopulta siihen, ettei halua mennä asiansa kanssa hautaan. 

– Ihmisten pitäisi saada tietää kaikki. Ja nyt he saavat. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.