Tavallinen ja höyrysauna yhdessä?

Suunnittelen ensi vuonna alkavan pientaloprojektimme erikoisuudeksi perinteisen suomalaisen saunan ja "häyrykoneen" yhdistämistä samaan tilaan, jolloin normaalisaunomisen sijasta voisi saada muutaman kerran kuukaudessa luksusta höyrysaunan merkeissä. Laitteita tuntuisi löytyvän. Tästä johtuen olen ajatellut puulauteiden /-rakenteiden sijasta kiinteällä kaakelipintaisella penkkirakenteella varustettua kaakeloitua kokonaisuutta.

Muutama kysymysmerkki on heti alun pitäen askarruttanut: 1. Miten kaakelipinnat saa pidettyä/jäähdytettyä miellyttävän lämpöisiksi? Olen törmännyt sekä ikävän kuumiin (yleensä juuri näin) että miellyttävän lämpimiin pintoihin mm. kylpylöiden suomalaisissa saunoissa. 2. Voiko modernin nykykiukaan (esim. saunatonttu) asentaa höyrysaunatilaan? 3. Mitä sanoo Reiska hulvattomasta ajatuksesta ylipäätään?

1. Itse en ole koskaan käynyt höyrysaunassa, joten en voi antaa asiaasi asiantuntijan neuvoa. Yhtäkkiä kuitenkin tuntuisi siltä, että sauna ja höyrysauna ovat kaksi eri asiaa, eikä niitä voi kovin helposti yhdistää samaan tilaan. Luulisin, ettei kaakelipintaisissa höyrysaunan lauteissa ole mitään jäähdyttävää tekijää, vaan niiden mukavan lämmin pinta perustuu tilan matalaan peruslämpötilaan, jota tilapäisesti nostetaan vesihöyryn avulla. Jos höyrysaunassa on hyvin paljon kylpijöitä, saattaa istuinlaatoitusten pintalämpötila nousta liian suureksi. Jos penkkejä jotenkin pitäisi viilentää, edullisimmin se käy haalealla vedellä. En usko, että mitään termostaatilla varustettua penkin jäähdytintä on missään laitoksessa. Jos taas nostat tämän suunnittelemasi tilan, joka ei ole sauna, eikä edes höyrysauna, vaan kutsuttakoon sitä tässä tapauksessa vaikkapa bastuksi, lämpötilan suomalaisen saunan vaatimalle tasolle, on laatoitettu istuin liian kuuma, ja saatatpa polttaa laitoksessasi vieläpä perhekalleutesikin.

2. Parhaan vastauksen kiukaan soveltuvuudesta suunnittelemaasi tilaan saat kiukaan valmistajalta.

3. Uskoisin sinun pääsevän parhaaseen ja edullisimpaan lopputulokseen tekemällä taloosi oikean saunan ja hankkimalla vaikkapa pesuhuoneen nurkkaan erillisen markkinoilla jo olevan höyrykaapin, jossa voit nauttia höyryn "tervehdyttävästä ja virkistävästä" vaikutuksesta aina halutessasi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja