Tästä tihentynyt virtsaamistarve voi kieliä

Saatko juosta vessassa vähän väliä? Saatat kärsiä tiheävirtsaisuudesta. Syitä tihentyneeseen virtsaamistarpeeseen on monia. 

Normaalisti nesteitä nauttivalla henkilöllä virtsaa muodostuu 1-2 litraa vuorokaudessa. Useimmilla virtsarakko voi säilöä virtsaa niin kauan kunnes vessaan pääsy on mahdollista. Tavallisimmin virtsaamistarve tulee noin 3-5 kertaa päivässä, mutta mikäli se ilmenee yli kahdeksan kertaa päivässä tai häiritsee jopa öisin, voi kyseessä olla tiheävirtsaisuus.

Jos tilaan liittyy kuumetta, äkillistä virtsaamisen tarvetta, kipua tai epämiellyttävää tunnetta vatsassa, voi kyseessä olla virtsatieinfektio. Syynä vaivaan voi olla myös rakon pienuus tai rakon lisääntynyt herkkyys, jolloin pienikin virtsamäärä tuo virtsaamistarpeen tunteen. Ikäkin voi kutistaa rakkoa.

Tavallisesti tiheävirtsaisuus ei ole oire suuremmasta ongelmasta, mutta on toki itsessään rasite. Muita syitä tihentyneelle virtsaamistarpeelle voivat olla:

Liika nesteen nauttiminen

Tavallisin syy on normaalia runsaampi nesteiden nauttiminen. Jotkin juomat, kuten alkoholi ja kofeiini, voivat myös lisätä munuaisten poistamaa nestemäärää.

Diabetes         

Tiheävirtsaisuus, johon liittyy epätavallisen suuri virtsamäärä, on usein oire sekä tyypin 1 ja 2 diabeteksesta. 

Raskaus

Raskauden ensimmäisistä viikoista alkaen kasvava kohtu voi aiheuttaa painetta virtsarakkoon aiheuttaen näin useammin vessakäyntejä.

Eturauhasongelmat

Suurentunut eturauhanen voi painaa virtsaputkea ja näin estää virtsan virtauksen. Tämä voi aiheuttaa rakon ärsytystä. Virtsarakko alkaa supistua, vaikka sisällä olisi pieni määrä virtsaa, jouduttaen virtsaamaan yhä useammin.

Lääkkeet

Myös monet lääkeaineet voivat aiheuttaa tiheävirtsaisuutta. Näitä ovat esimerkiksi verenpainelääkkeet ja nesteenpoistolääkkeet. 

Aivohalvaus tai neurologiset sairaudet

Hermovauriot voivat aiheuttaa ongelmia rakon toiminnassa – muun muassa tiheävirtsaisuutta tai äkillistä virtsaamistarvetta.

Harvinaisemmat aiheuttajat

Muita harvinaisempia syitä tiheävirtsaisuudelle ovat virtsarakon syöpä sekä sädehoito.

Miten hoidan?

Mikäli tiheävirtsaisuus vaivaa, kannattaa asia selvittää lääkärissä. Jos tiheään virtsaamistarpeeseen liittyy kipua, kirvelyä tai veren esiintymistä virtsassa, on lääkäriin syytä suunnata pikaisesti. 

Lähteet: Duodecim, webmd.com

Lue myös:

    Uusimmat