Tästä syystä presidentti Ahtisaaren hautajaisvierailla on käsineet

Presidentti Niinistö laskee seppeleen 1:15
Katso, kun presidentti Niinistö laskee seppeleen. Hansikkaat kädessä etiketin mukaisesti, kuinkas muutenkaan.

Tarkkasilmäiset kiinnittivät huomiota presidentti Ahtisaaren hautajaisissa hautajaisvieraiden hansikkaisiin.

Hanskat näkyivät hautajaisvieraiden käsissä etenkin seppeleen laskun aikaa.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon mukaan hautajaisiin kuuluu etiketin noudattaminen. Etiketillä tarkoitetaan käyttäytymissääntöjä. Hautajaisissa on tärkeä noudattaa vainajan ja omaisten tahtoa. Pukeutumista ohjaa yleensä yhdenmukaisuus, juhlallisuus ja tummasävyisyys.

Pääsääntö yleensä on, että jos yhdellä on hanskat, muutkin käyttävät hanskoja. Käsineiden tulee olla mustat tai tummansävyiset.

Käsineet kuuluvat kunniavartion, seppeleitä laskevien miesten ja arkun kantajien asuun. Arkun kantajat ja kunniavartijat ovat yleensä miehiä, jolloin käsineiden käyttö koskee etenkin miehiä.

Varsinkin arkun kantajien ja vaatetuksesta voidaan sopia yhtenäinen käytäntö.

Taskuliina, käsineet ja hattu

Sekä naisten että miesten hautajaisasu on perinteisesti hillitty ja tumma. Runsaita värejä, kuoseja tai räiskyviä yksityiskohtia tulee välttää.

Miehet pukevat hautajaisiin perinteisesti mustan puvun, valkoisen kauluspaidan ja mustan solmion. Vuodenajasta riippuen miehet voivat käyttää päällystakkia. Kenkien tulee olla mustat tai tummansävyiset nahkaiset nauhakengät.

Samoin kuin käsineiden kohdalla, jos yhdellä miehellä on hattu, muidenkin tulisi käyttää hattuja.

Jos miehillä on hatut, ne saa laittaa päähän jo kappelissa tai kirkossa juuri ennen kuin arkkua lähdetään kantamaan. Tämä onkin ainoa hetki, jolloin mies saa pitää hattua päässä luterilaisessa kirkossa tai siunauskappelissa.

Miehillä on useimmiten taskuliina, joka tulee taitella siistiksi viivaksi tai kulmataitokseksi. Lähiomaisella kaulahuivi on valkoinen, muilla tummansävyinen.

Naisten asussa suositaan hillittyä ja tummaa

Naisten hautajaisasu on perinteisesti hillitty, peittävä ja tumma. Kokomustan asun sijaan vaatteissa voi näkyä vaikkapa valkoista. Kenkien suhteen tulee suosia umpikärkisiä, tummia kenkiä.

Moni suosii hautajaisissa hihallista mekkoa. Hameen tai mekon tulee olla vähintään polvipituinen. Olalle voi hihatonta mekkoa käyttäessä laittaa jakun tai huivin. Hautajaisissa voi käyttää tummia aurinkolaseja halutessaan sekä suruhattua tai suruhuntua. Naisten suruhattua tulee pitää päässä koko hautajaisten ajan. 

Tavallisissa hautajaisissa säännöt eivät ole ehdottomia. Tärkeintä on olla läsnä läheisille ja surra yhdessä.

Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa saapuu hautajaisiin 1:16
Ruotsin kuningas Kaarle XVI saapuu presidentti Ahtisaaren hautajaisiin.

Lue myös:

    Uusimmat