Mainos

Tässäkö syy toistuviin hiivatulehduksiin? Asiantuntija kommentoi netissä leviävää uskomusta

Hiivatulehdus on kivulias ja ikävä, mutta varsin yleinen vaiva. Olet saattanut kokeilla toistuviin tulehduksiin lukuisia eri hoitomuotoja, mutta oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että myös stressillä voi olla jotain tekemistä asian kanssa? 

Viime aikoina sosiaalisessa mediassa on levinnyt ajatus stressin ja hiivatulehduksen yhteydestä, mutta voiko tämä todella pitää paikkansa? Onko hiivatulehdukselta mahdollisuus välttyä pelkästään erilaisten rentoutusmenetelmien avulla?

– Stressi on aina osatekijä, mutta meillä ei ole olemassa yhtään laajaa ja kontrolloitua tutkimusta siitä, että stressi itsessään voisi aiheuttaa hiivatulehduksen, gynekologi Donnica Moore yhdysvaltalaisesta Women’s Health Groupista kertoo.

Stressi, samoin kuin riittämätön hygienia, antibiootit ja hormonaalinen ehkäisykin, voivat horjuttaa emättimen luonnollista bakteeritasapainoa ja vaikuttaa infektioiden syntyyn.

Pitkittynyt stressi voi liittyä kroonistuneeseen hiivatulehdukseen

Vaikka stressi itsessään ei aiheuta tulehdusta, Mooren mukaan stressi voi olla syy siihen, jos tulehdus ei tunnu talttuvan sitten millään tai se tuntuu uusivan kerta toisensa jälkeen. Stressin ja hiivatulehduksen välinen yhteys voidaan nimittäin selittää stressaavissa tilanteissa vapautuvalla kortisolihormonilla. 

– Tiedämme, että pitkittynyt stressi aiheuttaa kortisolin nousua, mikä puolestaan nostaa verensokeria. Ja hiiva rakastaa sokeria. Joten kyllä krooninen stressi voi johtaa kroonisiin hiivatulehduksiin, mutta asiaan liittyy monia muitakin tekijöitä, Moore toteaa.

Jos jatkuvat hiivatulehdukset vaivaavat, kannattaa stressiä lieventäviä konsteja, kuten kevyttä liikuntaa, ainakin kokeilla – siitä ei voi olla ainakaan haittaa. Ruokavaliosta kannattaa karsia myös se, mistä hiiva erityisesti pitää. Eli sokeri.

Lähde: Health.com

***

1:44

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.