Tässä syy "selittämättömiin" vatsavaivoihin – tunnistatko itsesi?

Monet suomalaiset kärsivät selittämättöminä pitämistään vatsakivuista. Kun vatsakipuja valitteleva potilas menee lääkäriin, todennäköisin diagnoosi on ärtyvän suolen oireyhtymä.

Ärtyvän suolen oireita ovat vatsan turpoaminen, vatsakipu, ilmavaivat, ripuli ja ummetus. Sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Markku Hillilä kertoo, että vatsakipu on tyypillisin syy hakeutua lääkäriin:

– Vatsakipu on oire, jonka ihmiset kokevat niin hälyttäväksi, että sen syystä halutaan saada selvyys lääkärissä.

Ärtyvän suolen oireyhtymä on toiminnallinen vatsavaiva. Suolistossa ei siis ole mitään näkyvää vikaa, mutta sen toiminta on häiriintynyt. Oireyhtymä ei itsessään ole vaarallinen, lähinnä kivulias ja kiusallinen. Joissain tapauksissa on kuitenkin hyvä käydä lääkärissä varmistamassa, etteivät vatsaoireet vaan johdu jostain muusta.

– Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos on sellaisia hälytysmerkkejä kuin verta ulosteessa, kuumetta tai laihtumista, Hillilä luettelee.

– Toinen syy tarkemmille tutkimuksille on sukurasite. Jos suvussa on paksusuolisyöpää, keliakiaa tai tulehduksellisia suolisairauksia kuten haavaista paksusuolitulehdusta, vatsavaivat kannattaa käydä tutkituttamassa.

Suoliston bakteerikanta sairastavilla poikkeava

Kun seuraa aiheesta käytyä keskustelua ja lukee kaikista terveysruokavalioista, joiden pitäisi paitsi laihduttaa myös parantaa vatsan toimintaa, voisi kuvitella, että toiminnalliset vatsavaivat olisivat yleistymässä. Hillilä kumoaa käsityksen. Vatsaoireiden lisääntymistä ei ole havaittu epidemologisissa tutkimuksissa, mutta toiminnallisista vatsavaivoista kyllä puhutaan enemmän kuin ennen ja ne ovat hyvin yleisiä.

– Kymmenkunta prosenttia suomalaisista täyttää ärtyvän suolen oireyhtymän kriteerit, Hillilä toteaa.

Ärtyvän suolen oireyhtymä on tyypillisempi naisilla kuin miehillä, vaikka herkkävatsaisuutta tutkittaessa miesten ja naisten välillä ei ole paljoa eroa. Hillilä kertoo, että esimerkiksi oireyhtymään liittyvä ummetus voi olla naisilla yleisempää hormonaalisista syistä, mutta muitakin syitä on:

– Osa voi selittyä sillä, että naiset ovat herkempiä hakeutumaan lääkäriin.  

Oireyhtymä on monitekijäinen ja useat asiat voivat vaikuttaa sen oireisiin. Ärtyvän suolen oireet pahenevat stressaavissa tilanteissa ja psyykkisillä asioilla voi olla tekemistä niiden kanssa, mutta on myös havaittu, että sairastavien suoliston bakteerikanta ja hermosto ovat terveisiin verrattuna poikkeavat.

– Suolisto on ikään kuin herkemmälle säädetty ja lähettää enemmän signaaleja keskushermostoon, Hillilä kuvailee.

Studio55.fi/ Juulia Jaulimo

Juttu on julkaistu alun perin syyskuussa 2013.

Katso myös professori Martti Färkkilän haastattelu suolistosairauksista:

Suolistosairaudet. 20:27

Lue myös:

    Uusimmat