Tässä ovat kodin energiasyöpöt: Älä maksa turhasta!

Rikkinäiset laitteet ovat kodin energiatuhlareita. Puitteet energiansäästölle ovat parhaat, kun koti on kunnossa eikä esimerkiksi lämpö pääse karkaamaan.

Energiaa voi säästää paljon sillä, että huolehtii laitteiden ja puitteiden kunnosta. Motivan viestintäpäällikkö Kirsi-Maaria Forssell sanoo kuitenkin, että kerrostaloasujalla ja pientaloasujalla on varsin erilaiset mahdollisuudet vaikuttaa kodin energiatehokkuuteen.

– Kerrostalossa energiatehokkuuden parantaminen on vähän vaikeampaa, kun talon isoihin asioihin ei pysty vaikuttamaan. Asukkaalle paras tapa vaikuttaa on kertoa kiinteistöhuoltoon, jos asunnossa on liian kuuma. 20–22 astetta on riittävä lämpötila. Jos lämpötila on korkeampi, talossa saattaa olla ylilämmitystä, johon ei reagoida, kun asukkaat eivät valita.

Vuotava hana on kerrostalon energiasyöppö.

– Energiatehokkuutta voi parantaa myös sillä, että jos omassa asunnossa vuotaa hana, vessanpönttö tai joku muu vesilaite, niistä kannattaa heti ilmoittaa. Veden kautta menee energiaa ihan suoraan hukkaan.

Voit vaikuttaa omilla valinnoillasi

Omakotiasujan on Forssellin mukaan helpompi hallinnoida kotinsa energiatehokkuutta, sillä omakotiasuja vastaa itse kaikista kotia koskevista päätöksistä.

– Tällöin kannattaa kiinnittää huomiota perusasioihin. Ikkunoiden ja ovien tulee olla kunnossa, ettei tule lämpöhukkaa. Lämmityslaitteet ja ilmanvaihtolaitteet tulee säätää oikealle tasolle. Jos tätä ei osaa tehdä itse, kannattaa hakea apua esimerkiksi laitevalmistajalta.

Kodin energiansäästö on myös kiinni omista valinnoista. Pelkästään se ei riitä, että puitteet ovat kunnossa. Laitteita pitäisi muistaa käyttää maltillisesti.

– Omat päätökset vaikuttavat energiatehokkuuteen. Miten paljon saunot? Millaisia valaisimia käytät? Miten paljon käytetään erilaisia laitteita? Onko telkkari päällä koko ajan?

Forssell mainitsee myös yhden yllättävän energiatuhlarin: ruoka.

– Ruoka on merkittävä tekijä, jota kotitalouksissa harvoin mielletään energiatuhlariksi. Energiaa voi säästää sillä, että vähentää ruokahävikkiä. Se ei näy suoraan omassa sähkölaskussa tai lämpölaskussa, mutta se näkyy muissa laskuissa. Ruoan hävikki lisää jätteen määrää, mikä tarkoittaa sitä, että on tuotettu ja kuljetettu tuotteita, joita ei sitten käytetäkään. Käytetty energia ja materiaalit menevät siis suoraan hukkaan.

Lue myös:

Maaret Tiensuu/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat