Jos ilmalämpöpumpun poistoputki menee tukkoon tai on väärin asennettu, saattaa edessä olla kalliiksikin koituvia ongelmia.
Moni viilentää kotiaan ilmalämpöpumpulla, mutta käytössä kannattaa olla tarkkana, jotta ei tule kalliita vahinkoja.
Jäähdytykselle säädetty ilmalämpöpumpun sisäyksikkö tuottaa kondenssivettä eli lauhdevettä. Laitteen muoviletku johtaa sisäyksiköstä veden ulos.
– Jos putki on tukossa tai väärin asennettu tai jotain muuta, ollaan ongelmissa, kertoo toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU ry:stä.
Pohjola Vakuutuksen korvauspalvelujen johtaja Mikko Filppula kertoo, että vuosittain ilmenee satoja tapauksia, joissa vesi ei pääse ulos vaan kondenssivesi jää sisäyksikköön ja sen kautta valuu sisäpuolelle.
– Se aiheuttaa vesivahinkoja, hän kertoo.
– Kondenssiveden määrä on lämpimällä säällä korkeampi.
Lue myös: Pitääkö ilmalämpöpumppu sammuttaa, kun lähtee juhannukseksi pois kotoa? Ammattimies kertoo, mitä helteillä ei kannata tehdä
Oikeaoppinen asennus tietää korvauksia
Jos ilmalämpöpumppua käytetään oikein, lähtökohta on, että vakuutusyhtiö korvaa vahinkoja.
Filppula kertoo, että laitteiden asennus on käytännössä luvanvaraista, joten korvausta ei heru, jos ilmalämpöpumppu on asennettu omin kätösin ja tulee virheitä.
Oma lukunsa ovat siirrettävät viilennyslaitteet. Jos niihin tehdään omia virityksiä tai ohjeita ei noudateta, ei vakuutuksesta korvaustakaan ole luvassa.
Yllä olevalla videolla kerrotaan, miten ilmalämpöpumppuja käytetään ja huolletaan oikein.