Tässä nykyajan yllättävä terveysuhka – sorrutko samaan?

THL tiedottaa, että liikunnan puute ja liikkumattomuus, kuten jatkuva istuminen, ovat syynä useimpiin kroonisiin tauteihin ja ennenaikaisiin kuolemiin maailmanlaajuisesti.

Liikunnan puutteen katsotaan tutkimusten mukaan aiheuttavan jo 6% sydän- ja verisuonitaudeista, 7 % rintasyövistä ja 10% paksunsuolen syövistä. Vähäisen liikunnan katsottiin olevan syynä 9% ennenaikaisista kuolemista vuonna 2008 maailmalla raportoiduista 57 miljoonasta kuolemasta.

Tutkimuksen mukaan liikunnan lisääminen voisi nostaa väestön elinajanodotetta keskimäärin jopa 0,68 vuodella. Tutkijat arvioivat riittämättömän liikunnan tupakoinnin ja lihavuuden kaltaiseksi kroonisia tauteja aiheuttavaksi riskitekijäksi.

Tiedot käyvät ilmi tällä viikolla Lancetissa julkaistavasta tutkimuksesta ”Effect of physical inactivity on major non-communicable diseases worldwide: an analysis of burden of disease and life expectancy”, jossa on selvitetty väestön liikuntaa arvioimalla sekä liikkuvamman elintavan vaikutuksia edellä mainittujen kroonisten tautien esiintyvyyteen ja toisaalta nykytasoa vähäisemmän liikunnan vaikutuksia väestön elinajan odotteeseen. Tutkimuksessa on käytetty myös THL:n aineistoja.

Yksi artikkelin kirjoittajista, professori Pekka Puska toteaa, että tutkimus vahvistaa tietoja liikunnan tärkeästä merkityksestä kansanterveydelle maailmanlaajuisesti.

– Vaikka tutkimuksessa tarkastellaan liikunnan merkitystä lähinnä kuolleisuuden kannalta, on tärkeä muistaa, että liikunta vaikuttaa myönteisesti kokonaisuudessaan lisäten hyvinvointia ja edistäen toimintakykyä, Puska lisää.

Lancet julkaisee Olympialaisten kynnyksellä liikunta-aiheisen teemanumeron, jonka artikkeleissa on arvioitu liikuntaa edistäviä strategioita, liikunnan määriä ja trendejä. Väestön liikuntatapojen muuttuminen edellyttää kaikkien yhteiskunnan sektoreiden ja järjestelmien yhteistyötä, mikä nousee esiin tutkimuksia yhdistävänä johtopäätöksenä

Lue myös:

Lähde: THL

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja