Tarujen Atlantis löytyi satelliittikuvista?

Tutkijat uskovat, että he ovat löytäneet Atlantiksen kadonneen kaupungin satelliittikuvien avulla, kertoivat BBC:n verkkosivut.

Kreikkalaisfilosofi Platon kuvasi Kritias-dialogissaan Atlantista tarunomaiseksi onnen maaksi, joka upposi tulvassa. Espanjasta otetut satelliittikuvat osoittavat, että alueella on ollut joitain rakenteita, jotka sopivat antiikin aikaisiin Atlantis-kuvauksiin.

Satelliittikuvien perusteella tohtori Rainer Kühne uskoo, että Atlantiksen "saari" oli maa-alue Etelä-Espanjan rannikolla, joka tuhoutui tulvassa 800-500 eKr. Cadizin kaupungin lähellä sijaitsevan Marishima de Hijonosin rämealueelta otetuissa satelliittikuvissa näkyy kaksi suorakulmion muotoista rakennetta sekä niiden ympärillä useita samankeskisistä ympyröistä koostuvaa rakennetta.

– Platon kuvasi halkaisijaltaan viiden stadionin (925 metriä) mittaista saarta, jota ympäröi useat samankeskiset rengasrakenteet, joista osa oli maa-ainesta ja osa vettä. Valokuvissa on samankeskiset ympyrät, juuri kuten Platon kuvasi, Kühne sanoi BBC:n haastattelussa.

Merenjumalan temppelit

Wuppertalin yliopistossa Saksassa työskentelevä Kühne uskoo, että suorakulmion muotoiset rakenteet voisivat olla jäänteitä Platonin kuvaamasta merenjumala Poseidonille pyhitetystä "hopeisesta" temppelistä sekä Poseidonille sekä tämän kuolevaiselle vaimolle Kleitolle pyhitetystä "kultaisesta" temppelistä.

Edinburghin yliopiston arkeologi, kaukokartoituksen asiantuntija Tony Wilkinson on kuitenkin varovaisempi arvioissaan.

– Tulkinnoista syntyy hyvin monia ongelmia. Näen jotain siellä (kuvissa), ja voisin kuvitella, että niitä voidaan tulkita monella tavalla. Tässä on kuitenkin paljon hyvää uskoa, Wilkinson sanoi. -Tarvitsemme nyt ajanmäärityksen. Rakenteet ovat kiinnostavia, Wilkinson lisäsi.

Arkeologiset kaivaukset ovat kuitenkin vaikeaa alueella, sillä se sijaitsee keskellä Donatan kansallispuistoa, joka on Euroopan tärkeimpiä lintujen suojelukohteita.

Platon kuvasi myös Atlantiksen tasankoja. Kühnen mukaan nämä saattaisivat olla tasanko, joka on nykyisin Sevillan kaupungin lähellä. Platonin kertomat vuoristoalueet saattaisivat olla Sierra Morenan ja Sierra Nevadan vuoristot.

– Platon kirjoitti myös, että Atlantikselta löytyy runsaasti kuparia ja muita metalleja. Sierra Morenan kaivoksissa on rikkaita kupariesiintymiä, Kühne sanoi.

Utopia Atlantiksesta on elänyt vuosisatoja. Platon kuvasi kehittynyttä sivilisaatiota sekä rikasta ja hedelmällistä onnen maata, mikä on saanut lukuisat seikkailijat ja tutkijat etsimään Atlantiksen jäänteitä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat