Tartuta matkakuume – näin kasvatat lapsestasi hurmaavan matkakumppanin

Lapsen kanssa matkustaminen voi olla haastavaa ja jopa pelottavaa. Joskus mielenkiintoisiakin matkakohteita voi jäädä näkemättä sen vuoksi, että niiden pelätään olevan epäsopivia perheen pienimmille. Poimi vinkit, joiden avulla opetat lastasi kiinnostumaan matkustelusta jo kotona ja arjessa.

Eikö olisikin mukavaa, jos oma lapsesi olisi mielekästä matkaseuraa sekä sinulle, että kanssamatkustajille? Näillä vinkeillä saat lapsestasi mielekästä matkaseuraa.

1. Älä takerru rutiineihin

Ensimmäinen asia jonka joudut lapsen kanssa matkustaessa unohtamaan, on rutiini. Jos siis rutiinisi kärsivät kotona, anna niin tapahtua. Näytä lapsillesi, että pystyt vastaanottamaan ja kestämään yllätyksiä. Näin he oppivat itsekin, että rutiinien rikkoutuminen ei ole vaarallista.

2. Laajenna lastesi näkökulmia

Televisionkatselu- ja internetinkäyttötottumuksesi vaikuttavat lapseesi. Kerro ja keskustele lapsellesi urheilua, kulttuuria ja tapahtumia käsittelevistä uutissisällöistä. Ne opettavat lapsellesi väistämättäkin lisää maailmasta ja maantieteestä. Jos haluat todella tartuttaa matkakuumeen lapseesi, hanki kotiin matkustamiseen liittyviä tavaroita, kuten karttakirja ja -pallo.

3. Kunnioita palvelualan henkilökuntaa

Matkustaessasi olet aina tekemisissä palvelualan henkilökunnan kanssa. Jotkut heistä ovat taitavia, toiset taidottomia. Toiset ymmärtävät sinua täydellisesti, toiset eivät ehkä löydä yhteistä kieltä kanssasi. Asiallinen ja ystävällinen käytös auttaa kuitenkin paljon enemmän, kuin kärsimättömyys tai ilkeily. Opeta ja näytä lapsellesi, kuinka asioita pyydetään nätisti. Jos hän tekee sen väärin, näytä kuinka se tehdään oikein. Kun lapsi tekee asioita oikein, osoita hänelle kunnioitusta.

4. Kokeile uusia ruokia

Matkustamisesta voi tulla haastavaa, jos lapsi joutuu eroon tutusta ja turvallisesta ruokakulttuurista. Lasta voi kuitenkin totutella erilaisiin ruokiin jo kotona illallispöydässä, altistamalla hänet kansainvälisen keittiön ruokatarjonnalle. Voit opettaa lapsellesi pientä maatietoutta ruoanlaiton yhteydessä. Näin lapsi saa ruokailusta ja ruoanlaitosta uudenlaista iloa.

5. Pidä yllä monipuolisia sosiaalisia verkostoja

Oivallus, että vanhemmat tulevat toimeen erilaisten kulttuurien ja kansalaisuuksien kanssa, avaa maagisen maailman lapsellekin. Koskaan ei ole liian aikaista opettaa lapselle maailmasta ja sen eri kulttuureista, tarinoista ja erilaisista ihmisistä.

6. Lähde maailmalle

Loppujenlopuksi ainoa ja paras tapa kasvattaa hurmaavia pikkumatkustajia on viedä heidät matkalle. Mikään ei voita todellista kokemusta. Suunnittele siis matkasi, pakkaa laukkusi ja matkusta.

AVA

Lähde: CNN Go

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja