Tartuntatautilain muutokset etenevät eduskunnassa – Jopa asiakastilojen sulkeminen mahdollista kahdeksi viikoksi

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on saanut valmiiksi mietintönsä hallituksen esityksistä tartuntatautilain muutoksiksi. Pääosa muutoksista on voimassa koronavirusepidemiaan liittyen vain väliaikaisesti.

Valiokunnan mukaan muutoksen myötä viranomainen voi asettaa alueellisia rajoituksia elinkeino- ja harrastustoimintaan silloin, kun se on välttämätöntä epidemian leviämisen estämiseksi. 

Toimenpiteet on porrastettu ja viimesijaisena keinona laki mahdollistaa myös yksityisomisteisten tilojen sulkemisen enintään kahdeksi viikoksi asiakkailta ja muilta toimintaan osallistuvilta. Tällöin on oltava ilmeistä, että lähikontaktien välttämisen sääntelyä tai muita toimenpiteitä ei voida pitää toimintaan liittyvän erityisen tartuntariskin vuoksi riittävinä. Sulkemisen pitää olla myös välttämätöntä epidemian hallitsemattoman leviämisen estämiseksi.

Valiokunta ehdottaa, että koronavirusepidemiaan liittyvät rajoitussäännökset ovat voimassa enintään 30. kesäkuuta 2021.

Valiokunta ehdottaa myös sosiaali- ja terveydenhuollon toiminnan laajentamista koskevan säännöksen (9 a §) poistamista. Lisäksi viranomaiset eivät voisi lain perusteella sulkea esimerkiksi ulkoliikuntatiloja, hiihtokeskuksia tai eläintarhojen ulkotiloja.

Korvausmekanismia ehdotetaan

Valiokunta ehdottaa, että valtioneuvosto valmistelee pikaisesti säännökset siitä, että asiakastilojen sulkemisen aiheuttamia taloudellisia menetyksiä korvataan elinkeinonharjoittajille yleisen kustannustuen kautta tai erillisenä korvauksena, jos 14 vuorokautta kestänyttä sulkemista on jouduttu jatkamaan.

Valiokunta ehdottaa lisäksi, että valtioneuvosto valmistelee pikaisesti tartuntatautilain täydentämiseksi säännökset, joiden nojalla voidaan torjua yleisvaarallisen tartuntataudin epidemian leviämistä Suomeen tulevien henkilöiden osalta ja mahdollistaa terveysturvallinen matkustaminen.

Valiokunta pitää välttämättömänä, että lapsen kokonaisvaltainen hyvinvointi otetaan huomioon tartuntatautitilanteessa samalla, kun välttämättömillä rajoitustoimenpiteillä pyritään toteuttamaan lapsen oikeus parhaaseen mahdolliseen terveydentilaan

Mietintöön sisältyy yksi vastalause.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan Markus Lohi (kesk.) korostaa, että viimesijaisten keinojen on oltava välttämättömiä ja niiden käyttö on lopetettava, kun välttämättömyys poistuu.

Lohen mukaan jos aluehallintovirasto päättää toimeenpanna tiettyjä rajoituksia, kunta ei voi niitä lieventää, mutta kiristää voi. 

Hallituksen esitys vaatii vielä hyväksymisen eduskunnan täysistunnossa, mikä tapahtunee ensi viikolla. Muutosten tarkoituksena on antaa lisää keinoja koronaepidemian hallintaan ilman, että valmiuslakia pitäisi ottaa käyttöön.

Juttua muokattu kello 16.17: Täsmennetty paikkoja, joita viranomaiset eivät voi lain perusteella sulkea. Huvipuistot voidaan lain perusteella sulkea.

Lue myös:

    Uusimmat