Tutkimus: Aamupalan syöminen ennen tätä kellonlyömää voi pienentää diabetesriskiä

Onko jugurtti ja mehu aamupalasi? Siinä tulikin päivän sokeriannos täyteen. 1:34
Näyttääkö aamupalasi tältä? Päivän sokerit tulivatkin siinä.

Uuden tutkimuksen mukaan syömisen ennen puolta yhdeksää aloittavilla on matalampi verensokeri ja vähemmän insuliiniresistenssiä. Havainto vahvistaa näyttöä siitä, että aamiaisen nauttiminen voi pienentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Päivän aterioiden syömisen aloittaminen varhain voi auttaa pienentämään diabetesriskiä, yli 10 500 yhdysvaltalaisen aikuisen aineistoon perustuva tutkimus vihjaa.

Osallistujat jaettiin kolmeen ryhmään sen perusteella, missä aikaikkunassa he söivät päivän ateriansa (alle 10 tunnissa, 10–13 tunnissa tai yli 13 tunnissa). Tämän jälkeen tutkijat jakoivat osallistujat alaryhmiin sen pohjalta, milloin päivän ensimmäinen ateria syötiin (ennen tai jälkeen kello 8.30).

Analyysissä havaittiin, että aikaisin syövillä osallistujilla oli alhaisempi verensokeri ja vähemmän insuliiniresistenssiä huolimatta siitä, kuinka suuressa aikaikkunassa päivän ateriat nautittiin.

Ajoitus kestoa tärkeämpää

Niin sanottu pätkäpaasto, jossa päivän ateriat nautitaan tietyllä aikavälillä ei siis tässä tutkimuksessa näyttänyt pienentävän diabetekseen sairastumisen riskiä. 

Päinvastoin lyhyessä ajassa päivän ateriat nauttivilla oli enemmän insuliiniresistenssiä, paitsi jos aamupala syötiin ennen puolta yhdeksää aamulla.

– Havainnot viittaat siihen, että ajoitus on voimakkaammin yhteydessä aineenvaihdunnallisiin mittareihin kuin ajallinen kesto, ja tukevat varhaisen syömisen strategioita, tutkimusta johtanut lääketieteen ja kirurgian tohtori Marriam Ali Northwestern yliopistosta sanoo tiedotteessa.

Tutkimus esitettiin endokrinologien vuotuisessa ENDO 2021 -tapahtumassa.

Kohonnut verensokeri ja insuliiniresistenssi

Kohonneen verensokerin pääsyy on vyötärölihavuus ja siihen liittyvä rasvan kertyminen maksasoluihin.

Tästä aiheutuu insuliiniresistenssiä, eli elimistön sokeriaineenvaihduntaa säätelevän insuliinin vaikutus soluissa heikkenee ja verensokeri nousee. Myös vähäinen liikunta heikentää insuliinin vaikutusta.

Kohonnut verensokeri kehittyy hyvin usein tyypin 2 diabetekseksi. Niin sanottu esidiabetes-vaihe kestää tavallisesti useita vuosia.

Arviolta noin 700 000 suomalaista potee esidiabetesta ja 450 000 sairastaa tyypin 2 diabetesta.

Lähde: Terveyskirjasto

Aamiainen kannattaa syödä

Säännöllinen ateriarytmi edesauttaa terveellisen ruokavalion toteutumista ja painonhallintaa, joka on tärkeä tyypin 2 diabeteksen ehkäisy- ja hoitokeino.

Jos ateriavälejä venyttää liian pitkiksi, nälkä pääsee helposti kasvamaan liian suureksi, mikä voi altistaa ahmimiselle. Säännöllinen syöminen auttaa myös aterian jälkeisen verensokerin hallinnassa.

Erään tutkimuksen mukaan ihminen polttaa runsaan aamiaisen jälkeen yli kaksi kertaa enemmän kaloreita kuin jos söisi runsaan illallisen. Lisäksi ruoan kohottava vaikutus verensokeriin ja insuliiniin oli vähäisempi runsaan aamiaisen kuin runsaan illallisen jälkeen.

Toki myös aamiaisen sisällöllä on väliä terveysvaikutuksia miettiessä. Nappaa tästä vinkit energiaa antaviin ja napostelua ehkäiseviin aamupala-aineksiin.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Katso videolta ohjeet täydellisen tuorepuuron valmistamiseen:

Näin teet täydellistä tuorepuuroa 1:09

Lue myös:

    Uusimmat