Tappavan vaarallinen bakteeri leviää koirilla – tarkkaile näitä oireita!

Eläinklinikoiden yhteistyöverkosto Sympaatti on laatinut koiranomistajille tarkoitetun varoituksen. Tiedotteen mukaan liikkeellä on nyt lemmikeille vaarallista hengitystieinfektiota, jonka oireet on syytä tunnistaa ajoissa. 

Evira on varoittanut Suomessa lemmikin kuolemaankin johtaneista Streptococcus equi zooepidemicus -tartunnoista. Sympaatin tiedote asiasta löytyy esimerkiksi Länsi-Vantaan Eläinklinikan Facebook-sivuilta. Tiedote varoittaa bakteerista, jonka merkkejä jokaisen koiranomistajan olisi nyt hyvä tarkkailla. 

Artikkelin mukaan zooepidemicus voi aiheuttaa aggressiivisen hemorragisen keuhkotulehduksen, joka johtaa kuolemaan 24–48 tunnissa. Kaikkea bakteerin taudinaiheuttamiskyvystä ja siihen vaikuttavista tekijöistä ei vielä tiedetä.

Artikkelissa kerrotaan, että alkuvaiheessa oireilu voi muistuttaa kennelyskää (rohiseva yskä ja sierainvuoto) tai koira nostaa yhtäkkiä korkean kuumeen ilman muita oireita. Tartunnan edetessä koiralle kehittyy hengenahdistus, verinen sierainvuoto ja vointi voi romahtaa veren myrkytyksen takia. Koira voi löytyä myös kuolleena ilman mitään havaittuja ennakko-oireita, eli aina tartuntaa ei voi havaita ajoissa.

Jos päivitys ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lievät oireet on erittäin tärkeää tunnistaa heti, jotta bakteeri saataisiin nujerrettua ja estettyä voimakas kudostuho. Pahasti sairastuneiden koirien elimistö muodostaa erittäin paljon tulehduksen välittäjäaineita ja tämä ylireagointi saa aikaan voimakkaan kudostuhon. Tämän eri yksilöillä erilaisen reaktiotavan takia perheen kaikki koirat eivät sairastu.

Entä jos lemmikkisi on syönyt jotain sopimatonta? Katso ohjeet videoilta:

2:10

1:25

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja