Myrsky-koira oli menehtyä tappavaan tartuntaan – omistaja reagoi nopeasti

Homekoirana toimiva Myrsky sai vakavan tartunnan, jonka seurauksena meinasi menettää henkensä.

– Huomasin työkeikalla, että koira ei halunnut tehdä töitä. Etsintätyö oli normaalista poikkeavaa. Kun vihelsin pelin poikki, Myrsky meni asiakkaan lattialle kyljelleen makaamaan ja alkoi nukkua, mitä se ei normaalisti tee, koiran omistaja Tomi Vahekoski kertoo MTV Lifestylelle.

Suomessa on liikkeellä lemmikeille vaarallinen hengitystieinfektio, jonka oireet on tärkeää tunnistaa nopeasti. Eviran mukaan tutkitut koirat ovat kuolleet parin vuorokauden sisällä oireiden alkamisesta.

– Keuhkotulehdusta epäiltiin vahvasti, mutta varmuudella ei selvinnyt, mikä oli kyseessä. Tämä olisi selvinnyt keuhkohuuhtelulla, mutta koira oli niin huonossa kunnossa, että se olisi voinut kuolla siihen.

Kaksikon päästyä kotiin omistaja mittasi koiran kuumeen, jota oli tässä vaiheessa 40,5 astetta. Hän vei koiran välittömästi Poriin eläinlääkäriin.

– Myrsky oli kotona takan edessä, ja vaikka lämpö hohkasi aika paljon, se tärisi silti.

Koiran tulehdusarvot yli mittataulukon

Eläinlääkärit tekivät koiralle ultraäänitutkimuksen ja antoivat suonensisäisesti antibioottia. Kun koira oli edelleen huonovointinen, eikä reagoinut ihmisiin tai liikkeeseen juuri ollenkaan, se vietiin Hattulan eläinsairaalaan, jossa lisätutkimukset tehtiin.

– Eläinlääkärit sanoivat, etteivät koirat yleensä kuumeile. Silloin kun koiralla nousee korkea kuume, se on aina merkki jostakin vakavammasta, Vahekoski toteaa.

Keskiviikkona eläinsairaalaan viety 6-vuotias Myrsky oli tehohoidossa lähes kaksi vuorokautta. Koiran tulehdusarvot olivat niin korkeat, että ne jopa ylittivät mittataulukon. Valkosoluarvoissa oli myös muutoksia. Ei ollut tietoa siitä, selviääkö koira.

Perjantaiaamuna arvot palautuivat lähes normaaleiksi ja illalla koira voitiinkin jo kotiuttaa.

– Nyt Myrskylle annetaan 10 pilleriä päivässä: kahta erilaista antibioottia, tulehduskipulääkettä, pahoinvoinninestolääkettä ja maitohappobakteereja.

Myrskyn vointi on jo huomattavasti parempi, mutta ulkona se ei saa edelleenkään käydä kuin vain tekemässä tarpeensa.

– Myrskyllä on jo menohaluja kauheasti, mutta vähän pitää vielä rauhoitella, jotta toipuminen ei vaarannu, omistaja kertoo.

Nopea toiminta pelasti koiran hengen

Vahekosken mukaan tartunta on saatu pääkaupunkiseudulta, jonne he lähtivät työreissuun kotikaupungistaan Porista. Myrsky ei ole paljoakaan kontaktissa muiden koirien kanssa töiden takia, mutta ulkoilut hoidetaan normaalisti.

Tartunnan aiheuttajaa ei tarkemmin tiedetä. Tauti aiheuttaa erilaista reaktioita eri yksilöillä, eikä esimerkiksi perheen toinen koira ole saanut tartuntaa.

Myrsky on lemmikki ja työkaveri, minkä takia Vahekoski viettää koiran kanssa erityisen paljon aikaa. Myrsky toimii homekoirana eli osallistuu rakennusten sisäilmatutkimuksiin.

– Kokemus oli henkisesti tosi raskas.

Tomi Vahekoski korostaa, että toiminnan nopeus oli avainasia siinä, että koira selvisi. Myrskyllä oli keuhkoissa havaittavissa muutoksia, vaikka hoito oli nopeaa. Kaikki saattoi olla vain tunneista kiinni.

– Ilmeisesti nämä muut koirat on vienyt se, että ollaan katseltu kuumeilua ja oireilua kotona esimerkiksi päivä tai kaksi, jolloin keuhkomuutokset ovat jo niin rajut, etteivät antibiootit ehdi tehota.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja