Mainos

Tanssilattia Aira Samulinin vanhuuden kotiin

Tanssisalin lattiaksi ei sovi mikä hyvänsä alusta. Terveys ja sen myötä ammatin jatkuminen on pitkälti kiinni nivelien kunnosta. Tanssi on erittäin raskasta työtä, jota on harjoiteltava paljon.

Karelia-Upofloor Oy valmistaa juuri tällaisia lattioita. Airan vanhuudenkodin tanssisalin lattian jouston on suunnitellut Jorma Uotinen ja se sopii erittäin hyvin kypsempäänkin ikään ehtineelle tanssijalle.

– Tanssijan liikkuessa lattiaan kohdistuu iskuja, jotka kohdistuvat kovalla alustalla kokonaan tanssijan kehoon, selventää tuotepäällikkö Jukka Vornanen.

– Joustavalla lattialla huomattava osa iskun voimasta osuukin lattiaan ja esimerkiksi täällä käytetyllä rakenteella tanssijaan kohdistuvat iskut heikkenevät 71 %. Niveliin kohdistuva rasitus vähenee ja tuo hänelle lisää työvuosia.

Lattia on kokonaisuus, jonka muodostavat joustava alusrakenne ja sen päälle tuleva pintaparketti. Lattia on kokonaisuudessaan uiva. Se on tehty täällä betonilattian päälle ja ensimmäiseksi silmään sattuva erikoisuus on höyrynsulkumuovin - kosteuskatkon - puuttuminen.

Joustorakenne käyttäytyy palkeen tavoin kun sen päällä liikutaan ja tuulettaa itse itsensä jalkalistojen liikuntavaran ja niissä olevien reikien kautta.

– Betonin kosteus saa olla enintään RH 85% porareikämittauksella, Vornanen kertoo.

– Sinne saakka sen on annettava kuivua, ennen kuin lattia voidaan asentaa.

Tavallista vankempaa parkettia

Runkoäänien vaimennus on otettava erityisesti huomioon tanssilattiassa - ajatellaanpa vaikka koulujen liikuntatiloja. Alustakoolauksessa käytetään tätä varten kumipaloja. Kun tanssisalista siirrytään naapuritilaan, jossa lattia on tavallinen, rakenne jäykistetään esimerkiksi kynnyksen kohdalla käyttämällä vaneripaloja. Airan talo on hyvä esimerkki: pintamateriaali jatkuu samanlaisena eri lattioissa mutta joustoa on vain tanssisalissa.

Tanssilattian pintaan käytetty parketti on tuntuvasti tavallista parkettia vankempaa ja esimerkiksi pintaviilu useita millimetrejä paksumpaa. Se kestää silloin huomattavasti useampia hiontakertoja.

Samanlaisen rakenteen päälle voidaan asentaa parketin lisäksi monenlaisia levyalustoja - vaikkapa ristiin vanerikerros, jonka päälle tulee matto tai massapinta. Jousto-ominaisuudet saadaan aikaan kulloisenkin tarpeen mukaan: balettitanssijan lattian on oltava pistejoustava, koska sen päällä liikutaan paljon hyvin pienen pinnan - käytännössä varpaiden - päällä. Puulattioissa joustaa suurempi alue ja piste-elastisella pintakerroksella saadaan aikaan yhdistelmäjousto.

Muuntelumahdollisuus on tärkeää siksi, että tanssikäyttöön suunniteltu lattia on aivan liian pehmeä esimerkiksi koripallon pelaamiseen:

– Pallon pomppu hukkaantuu käytännössä lattian muodonmuutokseen, Vornanen kuvailee.

– Samasta rakenneversiosta löytyy kuitenkin erilaisia muunnelmia ja joustoja eri lajeille.

Lisätietoja:

Karelia-Upofloor Oy

www.kareliayhtyma.fi

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.