Muotoilijalegenda Yrjö Kukkapuro, 91, jatkaa yhä työntekoa

Erikoishaastattelussa kalustemuotoilun legenda Yrjö Kukkapuro 18:01
Viiden jälkeen erikoishaastattelussa kalustemuotoilun legenda Yrjö Kukkapuro.

Muotoilija Yrjö Kukkapuro on 91-vuotias, mutta edelleen aktiivinen huonekalusuunnittelija. Legendaarisen Karuselli-tuolin luoja aikookin jatkaa työn tekoa niin pitkään, kuin terveys antaa myöden. 

Yrjö Kukkapuro istuu keskellä ateljeetansa ja pohtii uransa varrelle mahtuneita tapahtumia. 

91-vuotias muotoilija on yksi Suomen kansainvälisesti tunnetuimmista suunnittelijoista sekä suomalaisen designin edelläkävijä. 

 – Sellaisia ihmisiä, jotka ajautuvat tämäntapaiseen työhön, heitä on suhteellisen vähän, hän toteaa. 

Kukkapuron mukaan nykyään muotoilijoiden on hankalampi erottua joukosta.   

Aika on vaan niin karu. Sellaista kokonaan uudentyyppistä muotokieltä ja täysin aikaisemmasta poikkeavaa ei helposti löydy. 

Irmeli-puolisolla ollut suuri vaikutus uraan

Viiden jälkeen -ohjelma pääsi tapaamaan muotoilijalegendaa hänen ateljeehensa Kauniaisiin. Tässä rakennuksessa Kukkapuro on viettänyt 56 vuotta suunnitellen jo klassikoiksi muodostuneita tuolejansa. 

Heinäkuussa 2022 Kukkapuro kohtasi kuitenkin valtavan menetyksen, kun hänen puolisonsa Irmeli Kukkapuro menehtyi. Pariskunta asui ja työskenteli yhdessä 67 vuoden ajan. 

Taidegraafikkona työskennelleen Irmelin työpiste ateljeessa on edelleen samassa järjestyksessä kuin silloin, kun hän viimeisen kerran teki sen ääressä töitä.  

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

– Minä tulin niin iloiseksi aina kun sain katsoa hänen töitänsä. Minun ei tarvinnut lähteä mihinkään ulkomaalaisiin museoihin katsomaan, kun sain nähdä kauneimpia taideteoksia ja graafista työtä mitä maailmassa on koskaan tehty. Voin sanoa, että se oli minulle suuri apua ja lahja, että satuin tapaamaan Irmelin Ateneumissa ja ruvettiin yhdessä elämään, Kukkapuro muistelee nyt. 

Katso ylhäällä olevalta videolta Kukkapuron erikoishaastattelu!

Lue myös:

    Uusimmat