Julkaistu 18.01.2011 17:01(Päivitetty 15.01.2013 10:50)
Tuntuvatko tuhdit juhlaruuat painavan edelleen kropassa? Herkuttele tammikuussa kokkaamalla enemmän kasvisruokia, ja olokin on keveämpi.
Jos juhlakauden herkuttelut tuntuvan vielä painavan, terveellisempään fiilikseen pääset maukkaita kasvisruokia kokkaamalla.
Jos pelkät kasvisvaihtoehdot eivät miellytä koko perhettä, seuraaviin resepteihin on helppo lisätä halutessaan myös lihaa, kanaa tai kalaa.
Artisokka-mozzarellapizza
(8 palaa)
Pohja:
2 dl vettä 2 tl kuivahiivaa n. 4 1/2 dl vehnäjauhoja 1/2 tl suolaa 2 rkl oliiviöljyä
Täyte:
n. 2 dl Pirkka tomaatti-basilikapastakastiketta n. 2 dl Pirkka emmental-mozzarellajuustoraastetta
2 tomaattia
1 prk (290 /160 g) Pirkka Parhaat artisokansydämiä
1 pkt (220/125 g) Pirkka Parhaat Mozzarella di Bufala -juustoa
1 dl Pirkka Luomu vihreitä ja mustia kreikkalaisia
oliiveja
Lisäksi:
1 ruukku Pirkka rucolaa
1. Lämmitä vesi noin 42-asteiseksi. Lisää kuivahiiva pieneen määrään jauhoja. Sekoita kuivahiiva-jauhoseos ja suola veteen. Alusta loput jauhot taikinaan vähitellen. Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Kohota taikina lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
2. Kauli taikina leivinpaperinpäällä uunipellin kokoiseksi levyksi. (Kostuta pöytäpintaa hieman, jotta leivinpaperi pysyy kaulittaessa paikallaan.) Nosta pizzapohja pellille, ja anna kohota noin 10 minuuttia liinalla peitettynä.
3. Levitä pohjan päälle pastakastike, juustoraaste, kuutioidut tomaatit, lohkotut artisokat, revitty tai viipaloitu mozzarella ja oliivit.
4. Paista 225 asteessa 15 - 20 minuuttia. Ripottele pinnalle rucolaa.
Vinkki! Lisää pizzan päälle vielä Pirkka Parhaat parmankinkkua uunista ottamisen jälkeen.
Ranskalainen sipuli-tomaattikeitto
Ranskalainen sipuli-tomaattikeitto. Kuva: RuokakeskoRuokakesko
2. Wokkaa sellereitä öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää sipulit ja kypsennä vielä pari minuuttia. Lisää omenat ja maustekastike. Anna hautua kannen alla noin 5 minuuttia. 3. Ripottele päälle paahdettuja cashewpähkoinöitä. Tarjoa broileri- tai liharuokien lisäkkeenä.
Mehevä kasvispaistos
Mehevä kasvispaistos. Kuva: RuokakeskoRuokakesko
(8 annosta)
Pohja:
75 g Pirkka meijerivoita tai leivontamargariinia 1 1/2 dl vettä 1/2 tl suolaa 1 1/4 dl vehnäjauhoja 2 kananmunaa
1. Kiehauta rasva, vesi ja suola teräskattilassa. Lisää kiehuvaan seokseen kerralla kaikki jauhot rivakasti sekoittaen, kunnes taikina irtoaa kattilan reunoilta. Jäähdytä taikina.
2. Vatkaa taikinaan kananmunat yksitellen sähkövatkaimella. Levitä taikina nuolijalla voidellun piirakkavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille. Reunataikina saa jäädä paksuhkoksi kerrokseksi.
3. Suikaloi kesäkurpitsa. Puhdista herkkusienet ja leikkaa ne viipaleiksi. Kuori ja raasta porkkanat karkealla raastinterällä. Hienonna kuorittu sipuli.
4. Kiehauta sipulit ja herkkusienet öljyssä paistokasarissa. Lisää joukkoon kesäkurpitsat ja porkkanaraaste. Anna hautua ilman kantta noin 5 minuuttia.
5. Mausta kasvisseos basilikalla, suolalla ja mustapippurilla. Sekoita joukkoon tuorejuusto. Anna kasvisseoksen hieman jäähtyä. Lisää kasvisseokseen kananmunat ja sekoita tasaiseksi.
6. Kaada täyte paistospohjalle. Leikkaa tomaatit viipaleiksi ja asettele ne täytteen päälle.
7. Ripottele pinnalle juustoraaste. Paista 200-asteisen uunin alatasolla 35 - 40 minuuttia, kunnes paistoksen pinta on kauniin ruskea. Tarjoa lämpimänä teen kanssa.
2. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota ne rasvassa. Kaada joukkoon jäinen pinaatti ja keitä, kunnes neste on lähes haihtunut. Mausta hunajalla, suolalla, pippurilla ja mintulla.
3. Lisää valutetut salaattijuustokuutiot. Kaada kerma muhennoksen joukkoon ja kuumenna. Annostele keitetty pasta ja pinaattimuhennos lautasille. Ripottele päälle oliiveja.
1 (200 g) omena (kotimainen tai Granny Smith) 1 (100 g) sipuli 1/2 rkl öljyä tuoretta meiramia tai oreganoa
1. Kuumenna punajuuri-perunasose ja maito pinnoitetussa kattilassa sekoittaen. Lisää tuorejuusto nokareina. Sekoita keitto tasaiseksi. Mausta suolalla ja pippurilla.
2. Kuutioi (kuorittu) omena. Suikaloi sipuli. Kuullota sipulia öljyssä pari minuuttia, lisää joukkoon omenat ja mausta hienonnetulla meiramilla tai oreganolla. Annostele keitto lautasille ja lusikoi päälle sipuli-omenaseosta.