Tämä vitamiini on suomalaisten terveydelle tärkein – syötkö riittävästi?

Tutkimusten mukaan suuri osa suomalaisista kärsii D-vitamiinin puutoksesta talvisin, ja osa jopa kesällä.

Kalaruoka on suomalaisille paras luonnollinen D-vitamiinin lähde. D-vitamiinia muodostuu jonkin verran iholla auringonvalon vaikutuksesta, mutta tehokasta auringonvaloa saadaan Suomessa vain huhtikuusta syyskuuhun.

D-vitamiinilla on monia vaikutuksia terveyteen, mutta erityisesti kalan aurinkovitamiinista hyötyvät luusto ja sydän. Jo yhdestä kala-ateriasta saa suositeltavan päivittäisen D-vitamiiniannoksen ja samalla useita muita tuiki tarpeellisia ravintoaineita.

Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan työikäisten tulee saada 7,5 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä. Tämä määrä on mahdollista saada ravinnosta, vaikka D-vitamiinia on vain harvoissa elintarvikeryhmissä.

Nauti kalaa useamman kerran viikossa

D-vitamiinin saanti vaihtelee paljon ruokatottumusten mukaan. Suomalaisten D-vitamiinitila on selkeästi yhteydessä kalansyöntiin. Kun syö kalaa useammin kuin kahdesti viikossa ja käyttää vitaminoituja maitotuotteita, niin D-vitamiinin saanti on hyvällä mallilla.

Kaikki kalat sisältävät paljon D-vitamiinia, rasvapitoisuudesta riippumatta. Erityisen runsaasti D-vitamiinia sisältävät kuha, siika, lohi, kirjolohi ja silakka. D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka kestää hyvin kuumennusta eikä hajoa ruoanvalmistuksessa.

Kalasta saadaan keskimäärin puolet ruoan mukana tulevasta D-vitamiinista. Kalaruokien lisäksi D-vitamiinilla täydennetyt maitovalmisteet ja levitettävät ravintorasvat ovat parhaita ruoasta saatavan D-vitamiinin lähteitä.

Loihdi kalasta houkuttelevaa ja terveellistä:

• Kala-ateriasta saat päivittäisen D-vitamiiniannoksen ja samalla välttämättömiä omega-3-sarjan rasvahappoja. Nauti kalaa ainakin 2-3 kertaa viikossa.

• Kalan D-vitamiini ja pehmeä rasva ovat hyväksi sydämelle.

• Kalan D-vitamiini ja kalsium ovat kasvavan ja kestävän luuston rakennusaineita.

Lähde: Pro Kala Ry

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja