Tämä kaikki Vallilan taposta tiedetään nyt: veriteko liittyy huumeisiin – alaikäiset epäillyt tunsivat uhrinsa ennakolta

Poliisin esitutkintamateriaali Vallilan veriteosta julki: Uhrin vaatteissa lukuisia puukonjälkiä, syytetyt piileksivät katolla ja peittelivät jälkiään 1:05
Poliisin esitutkintamateriaali Vallilan veriteosta julki: Uhrin vaatteissa lukuisia puukonjälkiä, syytetyt piileksivät katolla ja peittelivät jälkiään

Vallilan Alepan edustalla tapahtuneen puukotuksen taustalla ovat laittomat aineet. Epäillyt ovat kotoisin pääkaupunkiseudulta, mutta poliisin mukaan he ovat "liikkuvaisempaa sorttia". 

Tutkinnanjohtaja Jukka Larkio ei kommentoi täsmällisemmin, edelsikö puukotusta jonkinlainen huumekauppatilanne tai olivatko epäillyt mahdollisesti ostajan tai myyjän roolissa ennen veritekoa.

Lauantaina aamuyöllä tehdystä taposta epäillään kahta 16-vuotiasta ja yhtä 14-vuotiasta poikaa. Poliisin mukaan he kaikki osallistuivat 2001 syntyneen miehen tappoon.

– Epäillään, että he ovat yhdessä tuumin alkaneet potkimaan uhria. Lisäksi häntä on hakattu nyrkeillä ja lyöty lukuisia kertoja teräaseella, Larkio sanoo. 

– He tiesivät uhrin entuudestaan, mutta eivät sen paremmin tunteneet. Epäilty tekoväline, eli puukko on poliisin hallussa.

Kotoisin pääkaupunkiseudulta 

Epäillyt ehtivät poistua tapahtumapaikalta kaupan edustalta lauantaina aamuyöllä. Heidät otettiin lukuisten silminnäkijähavaintojen ja kameratallenteiden perusteella kiinni teon jälkeen Helsingin alueelta.

– Kaikki epäillyt ovat kotoisin pääkaupunkiseudulta, mutta sanotaan näin, että he ovat liikkuvaisempaa sorttia, tutkinnanjohtaja sanoo.

Toinen 16-vuotiasta vangittiin tänään Helsingin käräjäoikeudessa. Larkion mukaan myös toista vanhempaa epäiltyä tullaan todennäköisesti esittämään vangittavaksi.

Nuorin epäilty, 14-vuotias poika, ei ole lainkaan rikosoikeudellisessa vastuussa.

– Kaksi epäillyistä on ollut yhteistyöhaluisia, kolmas ei, sen enempää tarkentamatta, Larkio kommentoi.

Poliisin mukaan tutkinta jatkuu epäiltyjen kuulusteluilla ja teknisen näytön läpikäynnillä. 

Taustalla aiempikin puukotus

Vallilan lauantaisesta taposta epäilty ja nyt vangittu 16-vuotias nuorukainen puukotti vain kuukausi sitten itselleen tuntematonta miestä ryöstöyrityksen yhteydessä Tampereen Kaukajärvellä.

Pirkanmaan käräjäoikeudessa pidettiin Tampereen puukotuksen jälkeen pakkokeinoistunto 6. lokakuuta. Poliisi vaati poikaa vangittavaksi todennäköisin syin epäiltynä tapon yrityksestä ja törkeästä ryöstöstä.

Uusintakäsittelyssä 23. lokakuuta poika pääsi pois tutkintavankeudesta. Hänet määrättiin vangitsemisen sijaan matkustuskieltoon.

Vallilan puukotus tapahtui noin viikko sen jälkeen, 31. lokakuuta lauantaina.

Larkion mukaan Tampereen rikosepäily ei liity Vallilan veritekoon.


Lue myös:

    Uusimmat