Talvivaara on myyty brittiläiselle sijoitusyhtiölle - valtio omistaa 15 prosenttia

Brittiläinen yritysjärjestelyihin erikoistunut sijoitusyhtiö Audley Capital Advisors ostaa Talvivaara Sotkamon liiketoiminnan, kertoo työ- ja elinkeinoministeriö. Sopimus on ehdollinen.

Järjestelyn osana valtion Terrafame jakaa kaivokseen liittyvät aiemmat ympäristövastuuriskit Audleyn ja Terrafamen kaupallisin perustein sopimien vastuunjakoperiaatteiden mukaisesti.

Brittiläinen yritysjärjestelyihin erikoistunut sijoitusyhtiö Audley Capital Advisors on solminut ehdollisen sopimuksen Talvivaara Sotkamo Oy:n liiketoiminnan ostamisesta sen konkurssipesältä. Samassa yhteydessä Suomen valtion kokonaan omistama erityisyhtiö Terrafame Oy on tehnyt investointisopimuksen Audleyn kanssa.

Sopimusten tarkoituksena on jatkaa Talvivaaran kaivoksen toimintaa kannattavasti ja pitkäjänteisesti järjestelyn myötä perustettavan uuden kaivosyhtiön toimesta.

Audley-konsortio olisi uuden kaivosyhtiön pääsijoittaja ja sen toiminnasta vastaava taho 85 prosentin omistusosuudella. Audleyn ohella konsortio koostuisi useista toimijoista, mukaan lukien globaalisti tunnetusta sijoittajasta. Kaivos- ja metalliteollisuuden johtava konsulttiyhtiö SRK Consulting (UK) Limited toimisi osaltaan teknisenä asiantuntijana.

Terrafame omistaisi 15 prosenttia uudesta kaivosyhtiöstä.

Sijoitusyhtiöstä on tulossa John MacKenzie uuden kaivosyhtiön toimitusjohtajaksi. MacKenziellä on runsaasti kansainvälistä kokemusta kaivosteollisuudesta. Hän vastasi aiemmin Anglo American -kaivosyhtiön kupariliiketoiminnasta. Sitä ennen hän vastasi saman yhtiön sinkkiliiketoiminnasta ja toimi nikkelikaivoksen ja käsittelylaitoksen toimitusjohtajana.

Talvivaaraan sijoitetaan lisää 200 miljoonaa

Kauppahinnan lisäksi Audley-konsortio ja Terrafame aikovat sijoittaa merkittävän summan kaivoksen toiminnan uudelleenkäynnistämiseen, yhteensä yli 200 miljoonaa euroa.

Järjestelyn osana Terrafame jakaa kaivokseen liittyvät aiemmat ympäristövastuuriskit Audleyn ja Terrafamen kaupallisin perustein sopimien vastuunjakoperiaatteiden mukaisesti.

Järjestelyn toteutuminen ja kaivostoiminnan uudelleenkäynnistyminen uudessa kaivosyhtiössä edellyttää vielä useita toimenpiteitä, kuten tarvittavien viranomaislupien sekä sitovan rahoituksen varmistumista.

Osapuolet ovat sopineet, että kauppahintaa ei julkisteta. Tavoitteena on, että järjestely toteutuu kesällä 2015, mihin saakka konkurssipesä ylläpitää kaivoksen liiketoimintaa.

Vapaavuori: Vielä epävarmuuksia sopimuksessa

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori pitää sopimusta merkittävänä edistysaskeleena, mutta korostaa, että sopimus on ehdollinen ja järjestelyn loppuunsaattamiseen liittyy merkittäviä epävarmuuksia.

- Toteutuessaan Audleyn kanssa allekirjoitetut sopimukset mahdollistavat kaivostoiminnan kehittämisen kannalta riittävän rahoituksen ja uuden osaamisen hankkimisen Talvivaaraan. Ne ovat myös edellytyksiä kaivoksen pitkäjänteiselle, ympäristön kannalta kestävälle ja taloudellisesti kannattavalle liiketoiminnalle, ministeri Vapaavuori sanoo ministeriön tiedotteessa.

- Järjestely tukisi toteutuessaan sekä työntekijöiden asemaa ja ympäristöriskien minimoimista. Ponnistelua järjestelyn loppuunsaattamiseksi jatketaan kaikin voimin, Talvivaara Sotkamo Oy:n konkurssipesän julkisselvittäjä Jari Salminen lisää.

Sijoittaja: Ymmärrämme ympäristöpuolen

Audley on Julian Tregerin perustama sijoitusyhtiö, joka on viimeisen kymmenen vuoden ajan keskittynyt sijoittamaan pääasiassa luonnonvara-aloilla toimiviin yrityksiin. Audley on toteuttanut useita merkittäviä yritysjärjestelyjä ja luonut huomattavaa arvoa osakkeenomistajille.

- Olemme tyytyväisiä mahdollisuudesta sijoittaa Talvivaaraan ja Suomeen. Uskomme, että meillä on koottuna oikeat henkilöt ja osaaminen kaivoksen aiempien vaikeuksien voittamiseksi sekä elinkelpoisen ja kestävän maailmanluokan kaivostoiminnan käynnistämiseksi Sotkamossa kaikkien sidosryhmien eduksi, sanoo Julian Treger sijoitusyhtiöstä ministeriön tiedotteessa.

- Olemme vakuuttuneita, että Talvivaarasta on mahdollisuus kehittää kannattava ja että kaivos voi täten tuoda osansa Suomen talouden kehittymiseen. Ymmärrämme, että on erittäin tärkeää hoitaa kaivoksen liiketoimintaa turvallisesti ja ympäristön kannalta vastuullisesti ja kestävästi rakentaen samalla luottamusta paikallisten ja kansallisten sidosryhmien kanssa, sanoo John MacKenzie. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja