Talven parhaat retkieväät

Julkaistu 22.02.2010 16:03(Päivitetty 07.02.2013 10:38)

Pakkaa reppu täyteen herkkuja suuntaa ladulle tai pulkkamäkeen. Lämmin vaatetus ja hyvät eväät takaavat onnistuneen reissun.

Ruokaisat voileivät tai helpot rieskarullat sopivat täydellisesti evääksi. Suolaisten leipien päälle maistuu makea puolukkapiirakka. Termospullon täytteeksi Aki suosittelee mausteista mokka-kaakaota.

Mokka-kaakao

2 dl vahvaa kahvia
4 dl maitoa
noin 1/2 dl Dumle kaakaojuomajauhetta
noin 1/2 tl kanelia

Keitä kahvi vahvaksi (1 kuppi/1 1/2 mittaa kahvia). Kuumenna maito pinnoitetussa kattilassa. Lisää kaakao, kaneli ja kuuma kahvi.

Vinkki! Koristele mokka-kaakaot halutessasi kermavaahdolla ja kaakaojuomajauheella.

Tuhti retkieväs

1 ps (6 kpl) Pirkka ruisruutu -leipää

Pihvit:
400 g Pirkka naudan paistijauhelihaa
1 1/2 dl Pirkka kaurahiutaleita
1 dl maitoa
1 kananmuna
3 rkl Pirkka Thai Sweet chilikastiketta
1/2 tl suolaa

Lisäksi:
6 kananmunaa
öljyä tai margariinia
suolaa
basilikaa
2-3 tomaattia
Pirkka hampurilaiskastiketta

Valmista ensin pihvit. Mittaa kulhon pohjalle kaurahiutaleet ja maito. Anna turvota hetki. Lisää kulhoon jauheliha, muna, chilikastike ja suola. Sekoita mureketaikina tasaiseksi. Muotoile kostutetuin käsin leivinpaperille pellille 6 isoa pihviä. Paista 200 asteessa 15 minuuttia.

Paista munat kuumassa rasvassa. Ripottele paistettujen kananmunien pinnalle suolaa ja basilikaa. Viipaloi tomaatit.

Voitele leivät hampurilaiskastikkeella. Täytä pihvillä, munalla ja tomaatilla. Paina päälle kansileipä. Kietaise ympärille lautasliina.

Savulohi-rieskarullat

1 pkt (240 g) ohuita rieskoja (Polarbröd Kotirieska)
1 rs (200 g) Valio Afrikan paprika -tuorejuustoa
1 pkt (200 g) lämminsavulohta
noin 2 dl maustekurkkuviipaleita
jääsalaattia
persiljaa tai tilliä

Levitä tuorejuusto rieskoille. Ripottele päälle hienonnettu lohi ja maustekurkkuviipaleet. Lisää revittyjä salaatinlehtiä ja runsaasti hienonnettua persiljaa tai tilliä.

Kääri rullalle. Leikkaa rullat puoliksi ja kääri ne kelmuun.

Vinkki! Jos otat rieskat evääksi, jätä salaatti pois, jolloin rieskat säilyvät pidempään kylmässä. Voit käyttää rieskojen tilalla Pirkka tortilloja.

Mantelinen puolukkapiirakka

150 g leivontamargariinia
3 dl Pirkka AB piimää
2 dl sokeria
4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl soodaa
400 g (8 dl) puolukoita (pakaste)
2 rkl sokeria
2 rkl perunajauhoja

Pinnalla:
1 ps (100 g) Pirkka mantelijauhetta
1 dl Pirkka kookoshiutaleita
1/2 dl sokeria
2 rkl mantelilikööriä (tai vettä + 2-3 tippaa manteliaromia)

Sulata rasva ja anna sen hieman jäähtyä. Sekoita rasva, piimä ja sokeri kulhossa. Lisää jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe ja sooda. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Levitä taikina leivinpaperin päälle pellille (30 x 40 cm).

Sekoita marjojen joukkoon sokeri ja perunajauhot. Ripottele marjat taikinan päälle ja paista 200-asteessa 10 minuuttia.

Sekoita mantelijauhe, kookoshiutaleet, sokeri ja neste keskenään. Ripottele manteliseos marjojen päälle. Jatka paistamista 200-asteessa 20-25 minuuttia.

Kuvat: Ruokakesko

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle