Tältä näyttävät VR:n Sveitsistä ostamat uudet lähijunat – herkkuina pöydät ja nettiyhteys

0:50
Katso video: Tällaisia ovat VR:n uudet lähijunat.

VR:n mukaan uudet lähijunat ovat 50 prosenttia energiatehokkaampia kuin nykyinen lähijunakalusto. 

VR ostaa junat sveitsiläiseltä Stadlerilta Bussnang AG:ltä. Junat tulevat liikenteeseen keväästä 2026 alkaen, kerrotaan yhtiön tiedotteessa. Hankintaan kuuluu lisäksi optiot 50:stä lähijunasta ja niiden kunnossapidosta.

VR:n mukaan lisätilausoptioiden avulla voidaan vastata kysynnään kasvuun.

– Uusia reittejä voidaan perustaa alueille, joissa se on lipputuloilla kannattavaa tai joihin valtio ja kunnat haluavat hankkia ympäristöystävällistä lähiliikennettä. Lähiliikennealuetta on mahdollista laajentaa esimerkiksi Turun ja Oulun alueille sekä Helsingin ja Hangon välille, kunhan kyseisen rataosan sähköistys valmistuu, VR:n toimitusjohtaja Elisa Markula sanoo yhtiön tiedotteessa.

VR:n mukaan lähijunamatkan taittaminen esimerkiksi läppärillä työskennellen sujuu entistä helpommin uusien pöydillä varustettujen istumapaikkojen myötä. Uusiin juniin asennetaan myös latauspistokkeet kaikille istumapaikoille ja langaton verkkoyhteys. 

– Olemme määritelleet uusien junien ominaisuuksia kuunnellen asiakkaiden toiveita ja osallistaen henkilöstöämme. Haluamme parantaa asiakas- ja työtekijäkokemusta sekä energiatehokkuutta, minkä nämä junat mahdollistavat, Markula sanoo.

Stadler voitti kilpailutuksen sekä laatu- että hintakategoriassa. Junien kokoonpano tehdään Stadlerin tehtaalla Puolassa ja osa komponenteista valmistetaan Sveitsissä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja