Tältä näyttää satoja vuosia pannassa ollut muinainen seksikirja

1600-luvulta peräisin oleva seksiopus sisälsi aikalaistensa mielestä niin vastenmielistä materiaalia synnytyksestä ja ihmisanatomiasta, että se laitettiin 200 vuodeksi pannaan. Tältä kirja kuvituksineen näyttää!

Yhdistyneessä kuningaskunnassa noin 200 vuotta pannassa ollut seksin opaskirja myytiin huutokaupassa Edinburghissa, Skotlannissa noin 640 eurolla, eli 550 punnalla. Yhdyntää ja raskautta käsittelevä opas Aristotle's Compleat Master-Piece julkaistiin vuoden 1680 tienoilla ja se oli pannassa vuosina 1768–1961 vastenmielisyytensä vuoksi. Kirjassa kerrottiin muun muassa parhaita keinoja tulla raskaaksi ja kerrottiin kuvituksineen ihmisanatomiasta. Kirjan kuvituksien inspiraationa toimivat muinaisten tiedemiehien Nicholas Culpeperin ja Albertus Magnusin työt ja kansantarut.

Siitä huolimatta, että anonyymin kirjailijan teos oli pannassa, oli se yksi 1700-luvun suosituimmista lääketieteellisistä teoksista.

– Vaikka kirjan nimi viittaakin Aristotelekseen, itse teoksella on hyvin vähän tekemistä kreikkalaisen filosofin kanssa, kertoo kirjan kauppaan skotlantilaisen Lyon & Turnbull -huutokauppakamarin Simon Vickers.

– Kirja sisältää 1600-luvun lopun käsityksiä naisten seksuaalisuudesta, esimerkiksi siitä uskomuksesta, että nainen olisi hedelmällisempi tuntiessaan halua, Vickers jatkaa.

Vastenmielinen vai humoristinen?

Nykypäivän mittapuulla kirjan sisältö on enemmänkin huvittava kuin graafinen.

– Vasta myöhemmin, kun tajuttiin, että naisen ei tarvinnut saavuttaa yhdynnässä kliimaksia hedelmöittyäkseen, seksissä naisen nautinto ei enää ollut yhtä tärkeässä asemassa, kertoo huutokauppakamarin kirja-asiantuntija Cathy Marsden.

Kirja sisältää hedelmöitymisvinkkien lisäksi urbaaneja myyttejä avioliiton ulkopuolisen seksin vaikutuksista esimerkiksi synnytykseen – ja tästä kertoo myös kirjan kuvitus: karvaiset lapset ja muut kohdusta saapuvat hirviöt. Kirjan mukaan vanhempia, jotka eivät osanneet hillitä seksuaalisia halujaan rangaistiin siis epämuodostuneella hirviölapsella.

Tutustu AVAn Lukupiiriin, joka arvostelee joka viikko kiinnostavan uutuuskirjan!


Lue myös:

Kuvat: Shutterstock, Getty Images

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja