Taloustieteilijä pitää valtion lisävelkaa ainoana mahdollisuutena koronakriisissä: "Konkurssien ja työttömyyden estäminen on nyt ensisijaista"

Velka ei huoleta julkistalouden professoria niin paljon kuin epidemian eteneminen –"Talouskaan ei toimi, jos ihmiset pelkäävät sairastumista" 7:34
MTV Uutiset Liven haastattelema taloustieteilijä Roope Uusitalo on toiminut muun muassa Suomen talouspolitiikan arviointineuvoston puheenjohtajana.

Julkistalouden professori Roope Uusitalo pitää koronaviruksen vuoksi asetettujen rajoitusten asteittaista purkamista elinehtona taloudelle. Hän tosin muistuttaa, että talouskaan ei toimi, jos ihmiset pelkäävät liikaa sairastumista. Epidemia on siis saatava uskottavasti kuriin, jotta ihmiset uskaltavat taas kuluttaa.

Helsingin yliopistossa ja Valtion taloudellisessa tutkimuskeskuksessa julkistalouden professorina työskentelevä Roope Uusitalo pitää valtion ottamaa lisävelkaa ainoana mahdollisuutena koronakriisissä.

– Ei siihen tarvita edes suuria tietoisia päätöksiä. Lomautettujen ja työttömien määrä kasvaa ja verotulot pienenevät. Se vaikuttaa ihan suoraan velkaantumisen kasvuun. Tämän päälle tulee kaikki se, mikä tehdään talouden elvyttämiseksi ja epidemian taltuttamiseksi.

VM:ltä synkkä arvio taloustilanteesta

Valtiovarainministeriö ennustaa, että talous supistuu 5,5 prosenttia vuonna 2020. Julkisen talouden alijäämä kasvaa tänä vuonna lähes 14 miljardilla eurolla 16,6 miljardiin euroon eli 7,2 prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen. 

Suomen luottoluokitus on tähän saakka ollut hyvällä tasolla – ainakin luottoluokituksen perusteella valtio voisi saada lainaa kohtuullisin kustannuksin.

– Konkurssien määrän ja työttömyyden kasvun estäminen ovat ensisijaisia julkisen talouden kannalta. Jos rajoitukset kestäisivät vain pari kuukautta, se olisi kuin pitkä kesäloma. Mitä pidempiä rajoitukset ovat, sitä pahempaa se on taloudelle, toteaa Uusitalo.

Koronavirusepidemia on iskenyt rajuimmin palvelualoihin. Uusitalon mukaan seuraavaksi ongelmia koituu todennäköisesti vientiyrityksille toimitusvaikeuksien vuoksi. 

"Ruotsissakin talous kärsii voimakkaasti"

Suomessa koronaviruksen aiheuttamat kuolemat on onnistuttu pitämään toistaiseksi paremmin aisoissa kuin Ruotsissa. Mutta voiko olla niin, että länsinaapurissa talous nousee nopeammin kuin Suomessa?

Ruotsissa rajoitukset ovat olleet Suomea höllempiä: esimerkiksi koulut ovat auki ja ihmiset liikkuvat vilkkaasti kaupungilla.

– Erilaisia arvauksia voi esittää, mutta kyllä Ruotsinkin talous kärsii voimakkaasti. Ruotsissakin kuluttajien epävarmuus kasvaa, vientiteollisuus kärsii ja ihmiset muuttavat käyttäytymistään, toteaa professori Roope Uusitalo.

Julkistalouden professori Roope Uusitalon koko haastattelun voit katsoa ylläolevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat