Talotekniikan suunnittelu Heinolan asuntomessutalossa

Pientalorakentajan tärkeimpiä tehtäviä hankkeensa suhteen on aikatauluista huolehtiminen.

Kun kaupat tehdään talotoimittajan kanssa ja päädytään tietyyn toimitusaikaan paketin kanssa, rakentajan on osattava ennakoida aikataulukysymykset - tietysti yhdessä vastaavan mestarin kanssa, joka on se työmaan todellinen ammattilainen. Jos tarvitaan sellaisia suunnitelmia, jotka eivät sisälly talopakettikauppaan, niille täytyy osata varata tarvittava aika, samoin perustusten valmistamiselle. Vasta kun nämä asiat ovat kunnossa, voidaan talotehtaaltakin edellyttää aikataulussa pysymistä. Myös kaikki hankkeessa käytettävät urakoitsijat on syytä sitouttaa ennalta sovittavaan aikatauluun ja määrittää heti alkuun myös sanktiot, joita myöhästelyjen tapahtuessa sovelletaan.

Kunnon talotehdas koettaa ilman muuta tulla vastaan silloin kun myöhästymisiä tapahtuu. Se ei kuitenkaan ole kovin helppoa iso tuotantolaitos aikataulutetaan kuukausiksi eteenpäin melkeinpä naulanlyönnin tarkkuudella, eikä siitä useinkaan yksinkertaisesti enää voida tinkiä.

Asia on keskeisen tärkeä talotehtaalle. Asennuspäällikkö Aulis Suominen Koskinen Oy / Taloteollisuus: "Meillä on otettu kuluvan vuoden maaliskuun alusssa käyttöön asennusaikatakuu, joka annetaan asiakkaalle. Siinä ilmoitetaan asennusajan alku ja asennusajan päättyminen ja se on meitä täysin sitova, kunhan asiakas puolestaan täyttää takuutodistuksessa mainitut ehdot. Rakennuspaikan esimerkiksi on oltava tasainen ja puhdas rakennusjätteistä. Perustukset ovat oikeissa mitoissaan eikä paikalla ole ilma- tai muita johtoja, jotka voisivat haitata asennustyön kulkua. Kulkutien tontille on oltava kunnossa: nosturiauton ja rekan on päästävä pihaan Täytöt on tehty huolellisesti ja telinetarpeet toimitettu tontille."

Rakennuttaja joutuu usein pulmalliseen tilanteeseen kun näyttää siltä, ettei tieto tehdyistä sopimuksista olekaan kulkenut tehtaalta pystytysporukalle.

"Meillä lähetetään kaikille asentajille asentajasopimus, jossa ovat kaikki tiedot siitä, mitä kohteessa asennetaan. Kun samat tiedot ovat niin paikallisella edustajalla, asentajalla kuin tehtaallakin, näitä tilanteita ei pääse syntymään. Tähän liittyy myös yhteinen koulutus, jolla pyritään siihen, että kaikki asianomaiset osaavat tulkita asiapaperit oikein. Asennusporukat koulutetaan lisäksi erikseen esimerkiksi jokainen uusi asentaja joutuu tutustumaan systeemeihin ensin jollain jo käynnissä olevalla työmaalla. Koulutukseen kuuluu myös se, kuinka työmaalle tullaa, kuinka asiakkaalle esittäydytään, kuinka työmaalla käyttäydytään... Rakennusväen kielenkäyttöhän on perinteisesti ollut aika suorasukaista... Kaikki yksityiskohdat käydään läpi myös teoriassa. Tarpeen vaatiessa järjestetään sekä ATK- että suomenkielen opetusta. Tulityökorttien suorittaminen tapahtuu tehtaalla, koska siellä on oma palopäällikkö. Toimittajia sitovat sitoo yleiset rakentamismääräykset - RYL ja runkoRYL 2000 ja muut määräykset. Lisäksi otetaan huomioon materiaalitoimittajien ohjeet."

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja