Tällaisia riskejä kauneuskirurgisissa toimenpiteissä on

Nykyään julkisuudessa puhutaan yhä useammin avoimesti esimerkiksi silikonirinnoista ja botox-ruiskeista. Vaikka julkisuudessa hehkutetaan innolla uusia muhkeita rintoja, on tärkeää muistaa, että kauneuskirurgisten toimenpiteiden laadusta ja laajuudesta riippuen leikkauksissa on omia riskitekijöitään.

Kauneuskirurgisiin toimenpiteisiin liittyy aina kuitenkin riskejä. Kirjailija Anna Bäsén on poiminut laajan tutkimustyön tuloksena kirjaansa Kaikki mitä haluat tietää kauneustoimenpiteistä erilaisia riskejä, joita eri kauneustoimenpiteet pitävät sisällään.

Riskien kannalta on merkittävää se, kuinka laaja toimenpide ollaan tekemässä ja missä kunnossa asiakas on. Laajemmassa toimenpiteessä riskejä on minimaaliseen toimenpiteeseen nähden vähän ja mitä terveempi ihminen on, sitä pienempi on myös komplikaatioiden todennäköisyys.

Tyytymättömyys

Kauneuskirurgisen toimenpiteen suurin riski on se, että asiakas ei ole tyytyväinen lopputulokseen. Eri toimenpiteissä tyytyväisyysaste vaihtelee paljon, mutta tavallisesti noin 80-90 prosenttia asiakkaista on tyytyväisiä leikkauksen lopputulokseen vuoden tai parin kuluttua toimenpiteestä.

Epävarmuus

Koska nykyaikaisten kauneustoimenpiteiden historia on melko lyhyt, ei toimenpiteiden vaikutuksista pitkällä aikavälillä voida olla varmoja. Erityisesti uusien toimenpiteiden tuloksista pitkällä aikavälillä on epävarmuutta.

Infektioriski

Ihon uloimman kerroksen eli orvaskeden läpäiseviin toimenpiteisiin liittyy aina infektioriski. Riski vaihtelee eri toimenpiteiden välillä ja voi pahimmillaan olla jopa 15 prosenttia

Hermojen tai lihasten vaurioituminen

Kauneusleikkauksissa piilee myös hermojen tai lihasten vaurioitumisen riski. Esimerkiksi tuntoaistissa saattaa tapahtua kauneuskirurgisten toimenpiteiden jälkeen muutoksia.

Verenvuoto

Vaikka kauneuskirurgisia operaatioita tehdään usein alueille, joissa on vähän verisuonia, liittyy kirurgiseen toimenpiteeseen aina verenvuodon riski. Jälkivuodon riski on kauneuskirurgisissa toimenpiteissä yleisesti 0,5-2:n prosentin luokkaa.

Veritulppa

Erityisesti laajahkoon alaruumiiseen kohdistuvaan kirurgiaan liittyy aina veritulppariski. Suuremmassa toimenpiteessä on noin 1-2:n prosentin riski saada veritulppa.

Menehtyminen

Todennäköisyys menehtyä kauneuskirurgisen operaation seurauksena on minimaalinen. Tilastoista ei ole tarkkoja lukuja seurantatutkimusten ja tilastojen puuttumisen vuoksi, mutta Ruotsissa vatsan muotoiluleikkauksien kohdalla kuolleisuusaste on ollut 0,04-0,2 prosenttia. Kuolleisuus ja komplikaatioiden riski ovat sitä pienempiä, mitä pienempiä tehtävä toimenpide on.

Lääkeaineallergiat

Vaikka erilaisten lääkeaineiden aiheuttamat allergiat ovat epätavallisia, esiintyy niitä ajoittain myös kauneuskirurgisten toimenpiteiden yhteydessä. Lääkäreille on aina äärimmäisen tärkeää kertoa mahdollisista lääkeaineallergioista riskien välttämiseksi.

Sairaudet

Vakavista sydän- tai keuhkosairauksista kärsivillä, diabeetikoilla ja tupakoitsijoilla sekä reilusti ylipainoisilla on tavallista korkeampi riski saada toimenpiteistä komplikaatioita. Voidaan ajatella, että mitä terveempi ihminen on, sitä pienempi on myös riski saada toimenpiteistä komplikaatioita.

Lue myös:

MTV3/Helmi

Lähde: Anna Bäsén: Kaikki mitä haluat tietää kauneustoimenpiteistä, Tammi 2011

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja