Mainos

Tällainen tauti on pelätty sikainfluenssa

Kysymyksiä ja vastauksia sikainfluenssasta:

- Miten sikainfluenssa eroaa muista influenssaviruksista?

Influenssaviruksia on liikkeellä maailmalla toistuvasti, mutta tätä virusta ei ole aiemmin todettu missään päin maailmaa. Se sisältää sian, linnun ja ihmisen influenssavirusgeenejä. Sen vuoksi ihmisillä ei ole aiempaa suojaa sitä vastaan.

- Onko sikainfluenssa vaarallisempi kuin muut influenssavirukset?

Sikainfluenssaviruksen aiheuttaman taudin vakavuudesta, leviämisnopeudesta ja tartuttavuudesta ei ole vielä tarpeeksi tietoa. Asiat selviävät todennäköisesti muutamien viikkojen kuluessa. Tähän mennessä tautiin on kuollut vajaat 150 ihmistä. Kaikki ovat kuolleet Meksikossa, paitsi yksi meksikolainen lapsi, joka kuoli Yhdysvalloissa. Myös tavallinen influenssa vaatii kuolonuhreja, etenkin vanhuksia ja heikkokuntoisia.

- Mikä on pandemia, josta sikainfluenssan yhteydessä puhutaan?

Pandemia on maailmanlaajuisesti leviävä epidemia. Viimeksi influenssapandemia, hongkongilainen, oli maailmassa vuonna 1968. Viranomaisten arvioiden mukaan Suomessa pandemian aikana sairastuisi todennäköisesti noin kolmannes väestöstä, mutta osa saisi taudin vain lievänä.

- Missä maissa sikainfluenssaa on? Onko tautia Suomessa?

Varmistettuja tapauksia on kymmenessä maassa: Meksikossa, Yhdysvalloissa, Kanadassa, Uudessa-Seelannissa, Israelissa, Espanjassa, Saksassa, Itävallassa, Britanniassa ja Costa Ricassa. Suomessa tai muissa Pohjoismaissa varmistettuja tapauksia ei ole. Suomessa tutkitaan kahta tautiepäilyä.

- Miten sikainfluenssa tarttuu? Mitkä ovat sen oireet?

Taudin oireet ovat samanlaiset kuin muissakin influenssoissa. Oireita ovat äkillinen kuume, hengitystieoireet ja mahdollisesti ripuli. Sikainfluenssa tarttuu ihmisestä toiseen. Sianlihaa sisältävistä ruoista sitä ei voi saada.

- Onko sairauteen lääkettä?

Sikainfluenssaan tehoavat nykytiedon mukaan reseptilääkkeet oseltamiviiri eli Tamiflu-lääke ja tsanamiviiri eli Relenza-lääke. Rokotetta sen sijaan ei ole, eikä ennen influenssakautta otettavista kausirokotteista ole todennäköisesti apua.

- Voiko lääkettä ostaa itselle varastoon ennakolta?

Jos sikainfluenssa leviää laajasti Suomeen, lääkkeet jaetaan terveydenhuoltojärjestelmän kautta kaikille sairastuneille. Ennakkoon lääkettä ei kannata ostaa esimerkiksi matkoille.

- Voiko sikainfluenssan vaivaamiin maihin matkustaa?

Ulkoministeriö suosittaa, ettei Meksikoon matkustettaisi, ellei se ole välttämätöntä. Matkalla on tärkeää muun muassa pitää huolta hyvästä käsihygieniasta ja karttaa sairastuneita.

- Jos palaa matkalta tautialueilta, millaiset varotoimet ovat tarpeen?

Jos viikon kuluessa kotiinpaluusta tulee kuumetta, kurkkukipua ja hengitystieoireita kuten yskää tai nuhaa, pitää ottaa puhelimitse yhteyttä lääkäriin.

Lähteet: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, sosiaali- ja terveysministeriö

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.