Mainos

Tällainen on Sipe Santapukin tuleva miljoonatalo - katso kuvat

Apulannan rumpalina tunnettu Sipe Santapukki rakennuttaa kotiseudulleen Heinolaan historiallisesti merkittävän rakennuksen. Santapukin talo on ainoa kuuluisan Wrightin arkkitehtisuvun Eurooppaan suunnittelema rakennus.

Sipe innostui jo vuonna 1984 arkkitehti Frank Lloyd Wrightista. Miehen elämänmittainen haave on ollut asua Wrightin piirtämässä talossa ja niinpä hän päätti ottaa yhteyttä Lloyd Wrightin lapsenlapseen ja kuuluun arkkitehtiin Eric Lloyd Wrightiin.

Santapukki kutsui arkkitehdin luokseen Suomen Heinolaan, jossa tontti on rajautuu Ruotsalainen-nimiseen järveen.

– Olin vaikuttunut Suomessa puhtaudesta, vihreydestä ja tietynlaisesta väljyydestä. Amerikkalaisissa kaupungeissa on kauheasti korkeutta, lasia ja terästä. Helsingissä tunnelma oli paljon luonnonmukaisempi, Lloyd Wright kuvailee Suomen-vierailuaan.

Pitkän prosessin päätteeksi Wrightin suunnittelema Santaranta on alkanut nousta järvenrannalle Heinolaan. Sipelle tuleva talo on ainutlaatuinen sillä kukaan Lloyd Wrighteista ei ole tätä ennen suunnitellut rakennusta Eurooppaan.

Talosta tulee omistajansa näköinen

Lloyd Wright halusi piirtää omistajansa näköisen talon, joten hän tenttasi Santapukkia muun muassa usean sivun mittaisilla kyselynivaskoilla. Santapukki on kuitenkin innoissaan siitä, että talosta tulee täysin persoonallinen. Ja kun hän sai ensimmäiset piirrokset, hän suorastaan liikuttui.

– Arkkitehtuuri on kaikkien taiteiden äiti. Luonnollisestikin halusin, että tuleva kotini on myös ideologisesti harmoniassa kauneudentajuni kanssa. Eric Lloyd Wright on orgaanisen arkkitehtuurin mestari ja idolini. On todella hienoa, että hän innostui suunnittelemaan taloni Heinolaan, Santapukki hehkuttaa.

Rokkiranta kutistui Rokkitontiksi

Santapukin talo rakennetaan Rokkirannaksi kutsutulle alueelle, jonne myös muiden tunnettujen heinolalaismuusikoiden piti rakentaa. Rokkiranta joutui kuitenkin valitusten vastatuuleen, ja nyt se on kutistunut Rokkitontiksi. Vain Santapukki rakentaa, ja hänkin poikkeusluvalla.

Heinolaan rakennetaan juuri nyt varsinaisen residenssin vierastaloa, johon tulee tilaa noin 80 neliömetriä. Päätaloon tulee useita satoja neliömetrejä, mutta koko täsmentyy vielä työn edetessä.

Koska Lloyd Wright innostui Suomen luonnosta ja Santapukin ideoista, hän piirsi talon rumpalille polkuhintaan. Suomalaisessa mittakaavassa palkkio on kuitenkin ruhtinaallinen. Hankkeesta ei tule halpa, mutta lopullista hintaa Santapukki ei halua edes arvailla.

– Vaikka kodin yrittäisi rakentaa halvalla, niin siihen uppoavat kaikki omat ja lainatutkin rahat. Jos pistää sitten pikkasen lisää rahaa, saa just semmoisen talon kuin haluaa. Silloin voi hyvillä mielin maksaa lainaa asumalla talossa, josta oikeasti tykkää, Santapukki sanoo.

Eric Lloyd Wright inspiroitui Heinolasta

Ericin isoisä Frank Lloyd Wright on yksi maailman tunnetuimmista arkkitehdeistä, oman alansa legenda. Suomalaisille hänen suunnittelemistaan rakennuksista tunnetuin lienee Guggenheimin museo New Yorkissa

– Isoisäni ei koskaan laittanut kynää paperille ennen kuin suunnitelma oli hänen mielessään. Hän aloitti piirtämisen vasta kun suunnitelma oli valmis. Hän saattoi piirtää koko suunnitelman parissa päivässä, mutta ennen sitä hän oli miettinyt sitä neljä tai viisi kuukautta, kertoo arkkitehti Eric Lloyd Wright.

Eric Lloyd Wright on arkkitehti jo kolmannessa polvessa. Hän työskenteli sekä isänsä että isoisänsä arkkitehtitoimistoissa ennen oman toimiston perustamista. Nuorempi polvi on vienyt tyyliä yhä vihreämpään suuntaan ja Eric Lloyd Wright onkin kuuluisa juuri orgaanisen arkkitehtuurin tyylisuunnan edustajana.

Heinolassa vietetään vierastalon harjakaisia ja tupaantuliaisiakin suunnitelmien mukaan jo ensi kesänä.

Mutta arkkitehdin oman rakennusprojektin aikataulu on edennyt paljon verkkaisemmassa tahdissa. Eric Lloyd Wrightin ja hänen vaimonsa koti on jo yli 20 vuoden ajan ollut asuntovaunu - amerikkalaisittain traileri - uudisrakennuksen vieressä. Vaan näköalahan on se tärkein!

Kiinnostaako luksusasunto? Katso kaikki myytävät miljoona-asunnot Jokakoti.fi-palvelustatäältä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.