Tällainen kesämökki on lapsellesi turvallinen – lue ohjeet

Vesistöjen äärellä kesämökkeily vaatii vanhemmilta erityistä valppautta. Kuinka voin estää oman lapseni turmat ja onnettomuudet mökillä ja sen ympäristössä?

Kesämökki on onnen ja rauhan tyyssija, mutta se voi olla myös vaarallinen paikka etenkin lapsille. Siksi turvallisuus on hyvä pitää mielessä myös mökkeillessä.

Lapselle turvallinen kesämökki

– Valvo lasta jatkuvasti, etenkin jos olette vesistön äärellä. Vaikka olisit kieltänyt häntä menemästä yksin uimaan, ei pelkkä kielto aina toimi ja tilaisuus voi tehdä varkaan. Pieni lapsi voi hukkua parissa sekunnissa ja äänettömästi. Vesistön lähellä lasta tulee valvoa taukoamatta.

– Opeta lapsellesi hyvä uimataito mahdollisimman varhain, vaikka se ei yksinään riitäkään estämään hukkumista. Veneilyä varten lapset tarvitsevat sopivat pelastusliivit. Pienten lasten on hyvä käyttää kelluntaliivejä myös laiturilla ollessaan.

– Tarkastele mökkiympäristöä lapsen näkökulmasta: Onko lähistöllä myrkyllisiä kasveja tai vaikkapa korkeita puita, jotka kutsuvat kiipeilemään. Pyri poistamaan mahdolliset vaaratekijät ja ennakoi ne jo mökille saapuessanne.

– Myös mökin sisätilojen turvallisuutta voi parantaa. Terävät ja pieniä irto-osia sisältävät esineet säilytetään lasten ulottumattomissa mielellään lukollisessa kaapissa. Myös kemikaalit on pidettävä pois lasten ulottuvilta. Hyvin varustetun lääkekaapin avain on tärkeä pitää aikuisten saatavilla. Kasvioppaista saa tietoa kasvien myrkyllisyydestä.

– Kyypakkaus on hyvä ensiapu käärmeenpuremaan sekä mehiläisen ja ampiaisen pistoon. Kyynpurema on harvoin hengenvaarallinen, mutta sen yhteydessä tulee aina hakeutua lääkärin hoitoon.

– Kesämökissä parvi ja parvelle johtavat portaat ovat usein vaaranpaikkoja. Portaiden liukuesteet ja kaiteet parantavat turvallisuutta. Kulkuväylät kannattaa pitää esteettöminä ja mahdollisimman helppokulkuisina mökissä ja sen ympäristössä. Tapaturmia sattuu erityisen helposti alkoholin vaikutuksen alaisena, ja myös aikuisen kyky valvoa lasta heikkenee merkittävästi humalatilan vahvistuessa.

– Vuokramökillä tai tuttavien mökillä turvallisuuteen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, sillä tapaturman riski korostuu vieraassa ympäristössä. Hätätilanteessa nopein tapa saada apua vapaa-ajanviettopaikkaan on ilmoittaa kohteen sijainti karttakoordinaatteina. Karttakoordinaatit voi selvittää helposti etukäteen Hätäkeskuslaitoksen sähköisessä karttakoordinaattipalvelussa

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja