Mainos

Tällainen Clinton saapuu Suomeen - kuvia vuosien varrelta

Hillary Clinton tapasi presidentti Tarja Halosen naisjohtajuutta käsittelevässä kongressissa Liettuassa vuosi sitten.

Suomeen ensi yönä saapuva Hillary Clinton on maailman ainoan suurvallan ulkoministeri, ja siten yksi maailman vaikutusvaltaisimmista naisista.

Hän toimi New Yorkin osavaltion senaattorina vuosina 2001-2009 ja pyrki republikaanien presidenttiehdokkaaksi vuonna 2008, mutta hävisi Barack Obamalle.

Presidentiksi tultuaan Obama kuitenkin nimitti osaavan Clintonin ulkoministerikseen. Clintonin niin sanottu pehmeä voimankäyttö ja suorapuheisuus on kerännyt kehuja asiantuntijoilta.

Clinton on nostanut heikompien puolustamisen ja naisten aseman parantamisen esille useasti. Näkyvä naispoliitikko onkin tärkeä inspiraation lähde erityisesti kehitysmaiden naisille.

New Yorkin senaattorina toimiessaan Clinton puolusti Afganistanin ja Irakin sotia. Afganistanin sota oli hänen mukaansa tilaisuus parantaa Talebanin hallinnon alla elävien naisten asemaa.

Komeasta ulkoministerin urastaan huolimatta 64-vuotias Clinton ei aio pyrkiä jatkokaudelle, vaikka Obama valittaisiinkin uudelleen presidentiksi. Britannian yleisradioyhtiön BBC:n haastattelussa Clinton sanoi kyllästyneensä jatkuvaan matkalaukkuelämään, vaikka hän muuten viihtyykin ulkoministerin tehtävässä.

Ulkoministeriurallaan Clinton on ehtinyt käydä jo lähes sadassa maassa.

Clinton ei BBC:n haastattelussa paljastanut, pyrkiikö hän tulevaisuudessa poliittisiin virkoihin.

Rebuplikaanista demokraatiksi

Vuonna 1947 syntynyt Clinton kasvoi konservatiiviperheessä. Seitsemäntoista vuotiaana hän tarjoutui vapaaehtoiseksi republikaani Barry Goldwaterin presidentinvaalikampanjaan.

Ensimmäisenä opiskeluvuonnaan Wellesley Collegessa hän toimi Wellesleyn nuorten republikaanien johdossa.

Vietnamin sodan ja kansalaisoikeusliikkeen myötä Clintonin ajatusmaailma kuitenkin alkoi muuttua, ja 25-vuotiaana hän kampanjoikin jo demokraattien presidenttiehdokkaan George McGovernin puolesta.

Ensimmäinen nainen

Clinton tutustui mieheensä Bill Clintoniin opiskelessaan lakia Yalen yliopistossa vuonna 1971. Kolme vuotta myöhemmin pari muutti yhdessä Arkansasiin, missä he molemmat opettivat yliopistolla.

Pari avioitui vuonna 1974, ja heidän ainoa lapsensa Chelsea syntyi 1980.

Kun Bill Clinton valittiin presidentiksi vuonna 1992, tuli Hillary Clintonista Yhdysvaltain ensimmäinen nainen. Hän ei tyytynyt pelkän edustusvaimon rooliin vaan työskenteli aktiivisesti muun muassa terveydenhuoltouudistuksen parissa.

Presidenttiparin avioliitto joutui koetukselle, kun kun kävi ilmi, että Bill Clintonilla oli suhde Monica Lewinskyn kanssa. Bill ja Hillary Clinton kuitenkin pysyivät yhdessä. Vuonna 2007 Hillary muisteli seksiskandaalin aikaisia avioliittovuosiaan lehtihaastattelussa:

- Olen todella iloinen, että päätin jatkaa liittoamme huolimatta koko maailman tietoisuuteen tulleista vaikeuksista.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.