Talent-Markku: Otan vaimon keikoille mukaan

Viime vuoden syksy oli Markku Laamasen elämän suurin käännekohta. Upeaäänisen miehen arki muuttui aikamoiseksi menoksi sen jälkeen, kun hänen koe-esiintymisensä näytettiin Talent-ohjelmassa.

Vaikka Markku Laamanen ei voittanutkaan Talent-ohjelmaa, hän sai parhaan mahdollisen palkinnon. Mies saa työskennellä täysillä musiikin parissa.

Laamasen albumi Minun tieni ilmestyi pian ohjelman päättymisen jälkeen kauppoihin, ja keikkakalenteri täyttyi buukkauksista. Semifinaalin voitto ja kilpailun kolmas sija takasivat sen, että mediapyöritys vain kiihtyi.

– Finaalin jälkeen minulle tuli yli sata puhelua ja tekstiviestiä. Ihmiset olivat sitä mieltä, että olin todellinen voittaja. En tiedä, että onko sitten julkisuus antanut heille sellaisen kuvan. Mutta se ei ole totta, mitä lehdissä on kirjoitettu, Markku Laamanen painotti viime vuoden puolella.

Laamasen puheita miehen mukaan vääristeltiin, eikä hän missään nimessä mollannut Talent-ohjelman voittajaa. Kaikki kilpailijat olivat hänen mielestään huippuja omilla osaamisalueillaan.

– Mutta onhan se niinkin, että esimerkiksi Idols-kilpailun voittaja ei välttämättä aina ole pärjännyt vaikkapa levymyynnissä yhtä hyvin kuin toiseksi tai kolmanneksi tullut. Olen sanonut, että Suomi on pieni maa, eikä erikoisille taiteilijoille ole niin paljon keikkoja tarjolla.

"Välillä olin taloudellisesti todella tiukoilla"

Muutenkin julkisuudessa oli väärää tietoa esimerkiksi finaali-illan tapahtumista. Laamasen kerrottiin poistuneen tilaisuudesta välittömästi, koska hän ei olisi halunnut antaa medialle lausuntoja. Todellisuudessa kyseessä oli väärinkäsitys.

– Aiemmin oli kerrottu, että vain voittaja osallistuu lehdistötilaisuuteen. Sitten torstaina oli lähetetty sähköpostia, että siihen osallistuvat myös toiseksi ja kolmanneksi tulleet, mutta en ollut ehtinyt lukemaan kyseistä sähköpostia. Luin sen vasta maanantaina kotiin palattuani.

Laamanen on todella iloinen siitä, että ohjelmaan osallistumisen myötä hän pääsee tekemään täysillä töitä musiikin parissa. Musiikki on ollut osa Laamasen elämää aina. Lauluhommien lisäksi hän on pyörittänyt musiikkitarvikeliikettä, mutta kauppa kävi kuitenkin niin huonosti, että kyse oli lähinnä harrastuksesta.

Laulumenestys on tehnyt Laamaselle taloudellisesti hyvää. Elämään on mahtunut myös tiukkoja ajanjaksoja.

– Välillä olin todella tiukoilla, kun koko elämä on tullut tehtyä töitä tällä alalla.

Väsymyksen vuoksi vuosien tauko

Vaikka Laamanen ei olekaan saanut julkisuutta aiemmista esiintymisistään, 1960-luvulla mies teki töitä muun muassa Juha Vainion ja Irwin Goodmanin kanssa. Hän heitti useita ravintolakeikkoja viikossa, mutta 12 vuoden ravintolamuusikon ura kävi kuitenkin voimille. Vuonna 1993 hän lopetti musiikkihommat väliaikaisesti.

– Se väsytti niin paljon, että piti kymmenen vuotta pitää vähän hiljaisempaa tahtia.

Kovassa keikkailussa oli kiireen lisäksi myös toinen huono puoli. Kun viikossa oli viidestä kuuteen esiintymistä viikossa, perheen kanssa ei ollut tarpeeksi yhteistä aikaa. Tulevaisuudessa tätä ongelmaa ei kuitenkaan ole.

– Teen yhden tai korkeintaan kolme keikkaa viikossa ja otan vaimon mukaan niin usein kuin hän vain pääsee keikoille. Parisuhde on minulle tärkeä asia, olemme olleet vaimon kanssa naimisissa jo 30 vuotta, Laamanen totesi viime vuoden lopulla.

Laamanen kehottaa ihmisiä tulemaan hänen keikoilleen, sillä tarjolla on monipuolista musiikkia, hittejä, klassikoita ja ikivihreitä. Nyt kun muusikon ura on käynnistynyt vihdoin kunnolla, Laamanen aikoo pysyä estradeilla mahdollisimman pitkään.

– Toivon, että terveys pysyy hyvänä. Kun alkaa ikää tulla lisää, ajattelee tulevaisuutta eri tavalla.

Lue myös:

    Uusimmat