Taleban pystyttää hallintoaan Afganistaniin: Ulkovallat puntaroivat suhteitaan äärijärjestöön

Maailmanselittäjät: Mistä Taleban-hallinto löytää ystäviä? 9:50
Maailmanselittäjät: Mistä Taleban-hallinto löytää ystäviä?

Maailma odottaa kireissä tunnelmissa sitä, millaisen muodon Afganistanissa vallan ottaneen Taleban-äärijärjestön hallitus on saamassa. Äärijärjestön neuvottelujen kerrotaan olevan loppusuoralla.

Ulkovaltojen on pitänyt pohtia sitä, millaisen suhteen ne voivat rakentaa äärijärjestöön. Euroopan unionin Sloveniassa pidetyssä ulkoministerikokouksessa tultiin päätökseen, että EU:n on pakko muodostaa jonkin sortin työsuhde Afganistanin uusiin vallanpitäjiin, vaikka hallinnon virallista tunnustusta ei olisikaan näköpiirissä.

–  Meidän täytyy vuorovaikuttaa Afganistanin uuden hallinnon kanssa. Se ei tarkoita tunnustusta, vaan kyse on työsuhteesta, kertoi ministerikokouksen jälkeen EU:n ulkoasioiden korkea edustaja Josep Borrell toimittajille.

Borrellin mukaan EU-maat asettavat Talebanille ehtoja, joiden toteutuessa vuorovaikutusta voidaan lisätä. Näitä ehtoja ovat muun muassa naisten oikeuksien sekä vapaan median turvaaminen ja se, ettei Afganistanin anneta muuttua jälleen terroristien turvapaikaksi.

–  Näistä ehdoista emme käy neuvottelemaan, kertoi Saksan ulkoministeri Heiko Maas toimittajille.

Samaan aikaan kun Taleban muodosti hallitustaan Kabulissa, pääkaupungista pohjoiseen taistelut talebanien ja järjestön vastustajien välillä kiihtyivät Panjshirin maakunnassa. Qatarilaisen televisiokanava al-Jazeeran mukaan sadat perheet ovat paenneet seudulta taistelujen alta.

Myöhään illalla Talebanin lähteet väittivät äärijärjestön ottaneensa Panjshirin haltuunsa, kertoo muun muassa BBC. Väitettä ei kuitenkaan ole vahvistettu, ja talebaneja vastustavan NRF-ryhmän edustaja on kiistänyt sen.

YK:n avustuslennot jälleen käyntiin

YK kertoo jatkavansa humanitäärisiä lentojaan Afganistanin pohjois- ja eteläosiin. Lennot Afganistaniin olivat aiemmin jäissä Talebanin otettua maan hallintaansa elokuun puolivälissä.

YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin edustajan Stephane Dujarricin mukaan humanitäärisiä lentoja jatketaan nyt, jotta 160 avustusjärjestöä voisi jatkaa elintärkeitä toimintojaan Afganistanissa.

Avustuslennot kulkevat tällä hetkellä Pakistanin pääkaupungin Islamabadin ja Pohjois-Afganistanissa sijaitsevan Mazar-i-Sharifin sekä Islamabadin ja maan eteläosassa sijaitsevan Kandaharin välillä.

Viranomaiset pyrkivät järjestämään ilmasillan, jonka kautta kuljetettaisiin muuta kuin ruokatarvikkeita, kuten lääketarpeita ja muita hätätarvikkeita. Qatarin Afganistanin-lähettiläs kertoi tänään Al-Jazeeralle, että uskoo Afganistanin eri lentokentille vievien ilmasiltojen avautuvan jo viikonloppuna.

Kansainvälisistä avustusjärjestöistä muun muassa Pelastakaa Lapset on kertonut pyrkivänsä käynnistämään uudelleen osan terveys- ja ravitsemuspalveluistaan Afganistanissa ennen talven tuloa. Järjestön mukaan maassa vallitsee laaja humanitaarinen kriisi.

Lue myös:

    Uusimmat