Takana vuosien suhde, mutta mies ei ole valmis keskustelemaan lasten hankkimisesta – mikä neuvoksi? Raati vastaa: "Et voi painostaa hankkimaan lasta"

Vapaaehtoista lapsettomuutta pitää edelleen selitellä – miksi? 2:23
Vapaaehtoisesti lapsettomuuden valinneet joutuvat edelleen selitelemään, miksi eivät halua lapsia. Miksi?

Juttusarjassa lukijaraati vastaa kysymyksiin seksiin, ihmissuhteisiin ja muuhun elämään liittyen!

"Olemme olleet miehen kanssa yhdessä jo seitsemän vuotta, tosin vasta vuosi asuttu yhdessä etäsuhteen jälkeen. Olen ottanut joskus puheeksi lasten hankkimisen, mutta tuntuu, ettei mies ole vielä valmis ottamaan tätä seuraavaa askelta. Miten rohkaista miestä? Vai miten toimisin?" kysyy nimimerkki Vauvakuume-92.

Näin raati vastasi

"Keskustelkaa rauhassa, mutta älä painosta häntä. Paras on vain kysyä suoraan ja pyytää miestä vastaamaan rehellisesti. Jos hän ei halua vielä, niin kannattaa itsekin keskittyä muihin kuin lapsihaaveisiin."
– Nainen, 26, avoliitossa

"Et voi "rohkaista", eli painostaa, miestä hankkimaan lasta kanssasi väkisin. Ehkä hän kokee, ettei aika ole oikea lapsen hankkimiselle, tai ehkä hän ei halua lapsia yleensäkään, ainakaan sinun kanssasi. Mies vaihtoon, jos ei elämänarvot ja toiveet eivät kohtaa."
– Nainen, 38, sinkku

"Ajan kanssa. Anna miehen ajatella asiaa rauhassa, ei mitään painostavaa keskustelua, siitä tulee vain ahdistusta ja hätiköintiä."
– Nainen, 31, avioliitossa

Katso myös: Onko lapsettomuus "luonnotonta"? Juttu jatkuu videon alla.

Onko lapsettomuus"luonnotonta"? 1:29
Miksi moni kritisoi sitä, kun joku ei hanki lapsia "ympäristösyistä"? Haastateltavana Heini Maksimainen, Vauvattomuusbuumi-kirjan kirjoittaja.

"Itse olen 90-prosenttisen varma siitä, että en halua biologisia lapsia. Olen aina tuntenut näin. Oletankin, että jos miehesi on samaa sarjaa (vapaaehtoisesti lapseton), hän tietää sen sydämessään nyt jo. Kysy siis suoraan, onko tällaista lapsikeskustelua oikeasti koskaan tulossa, vai viivytteleekö hän kieltäytymistä. Jos mies ei vielä ole valmis, lienee paikallaan odottaa. Ei ketään voi pakottaa olemaan valmis vanhemmaksi.

Jos elät 70-vuotiaaksi, tuo 7 vuotta on muuten jo kymmenisen prosenttia elämästäsi. Sitä kannattaa miettiä, jos raskaaksi tuleminen on sinulle oikeasti tärkeä asia, josta et ole valmis joustamaan. Kauanko pystyt odottamaan?"
– Nainen, 35, avoliitossa

"Kysyisin, haluaako hän milloinkaan lapsia. Ja kertoisin että biologinen kello tikittää, ja riski-ikä lähenee. Tulevaisuuskeskustelu paikallaan."
– Mies, 35, kihloissa

"Vaikea sanoa näillä tiedoilla, mitä kannattaisi tehdä. Onko miehesi hitaasti kurssiaan muuttavaa sorttia, joka vaatii aikaa muutoksiin kun yhteenmuutostakin vasta vuosi? Olisi varmaan hyvä jutella ihan suoraan, mitä haluatte suhteenne tulevaisuudelta ja sitten toimia sen keskustelun lopputuleman mukaan. Jos hän ei halua lapsia ja sinä haluat, niin ero olisi parempi vaihtoehto."
– Nainen 31, parisuhteessa

"Lapsen hankinta on elämän tärkeimpiä päätöksiä ja se olisi kyllä hyvä tehdä yhteisymmärryksessä kumppanin kanssa. Ei auta muu kuin ottaa härkää sarvista ja puhua poikaystävän kanssa asiasta. Toista ei voi hoputtaa, mutta toisaalta: sitten tiedät myös itse varmasti, jos poikaystäväsi ei tahdo vielä lapsia."
– Nainen, 32, sinkku

Alla näet kaksi seuraavaa kysymystä. Miten vastaisit tähän?

Entä miten vastaisit tähän?

Mitä itse haluaisit kysyä? Lähetä oma kysymyksesi tässä:

Lue myös:

    Uusimmat