Mainos

Taikin ja Lapponian uniikit koru-asukokonaisuudet

Lapponia ja Taideteollinen korkeakoulu ovat yhdistäneet voimansa ja suunnitelleet kymmenen upeaa kreatiivista pukua, jotka perustuvat Lapponian juhlavuoden koruihin. Projektissa oli mukana Taideteollisesta korkeakoulusta kahdeksan kohta maisteriksi valmistuvaa opiskelijaa.

Lapponia on aina kulkenut omaa vahvaa tietään. Melko konservatiivisellakin korualalla Lapponia on aina toiminut rohkeasti. Yhteistyö arvostetun Aalto-yliopiston Taideteollisen korkeakoulun kanssa on viesti siitä, että Lapponia katsoo yhdessä tulevaisuuteen nuorten lupausten kanssa.

Esittelemme kymmenen asukokonaisuutta.

Dark flyer

Puvun suunnittelija: Sofia Järnefelt

Korun suunnittelija: Björn Weckström

Dark flyer -korun on suunnitellut Björn Weckström. Kaulakoru on valmistettu keltakullasta ja mustasta akryylista.Uniikkia korua on valmistettu vain kolme kappaletta.

"Korua on inspiroinut Ikaros-legenda, joka on aina kiehtonut minua ja jota olen käyttänyt muissakin koruissani", korun suunnittelija Björn Weckström kertoo. Ikaros, joka nousee aurinkoa kohden, saavutti jotain mihin kukaan ei ollut sitä ennen kyennyt: nimittäin lentämisen taidon. Ikaros lentää, vaikka kova kohtalo odottaa häntä. Siivet sulavat ja hän lentää kuolemaan. Siitä huolimatta Ikaros jättää jälkensä historiaan ja tulee kuolemattomaksi.

Korulle suunnitteli asun Sofia Järnefelt.

"Björn Weckströmin Dark flyer -koru kosketti minua kauniin selkeän muotonsa sekä vahvojen väriensä ja kevyen materiaalinsa takia. Halusin korostaa näitä elementtejä myös puvussa," Järnefelt kertoo.

Ikaroksen tarina kiehtoi yhtä lailla sekä korun suunnittelijaa että Järnefeltiä. Järnefelt oli erityisen viehättynyt Ikaroksen tarinassa kohdasta, jossa Ikaros polttaa siipensä ja uppoaa aallokkoon. "Tämä vetosi minuun erityisesti, koska juureni ovat Ahvenanmaalla, jossa ihmiset ovat kautta aikain kohdanneet meren hirvittävän voiman ja kauneuden", Järnefelt kertoo.

Menelaos

Asun suunnittelija: Anna Marchal

Korun suunnittelija: Bernd Munsteiner

Menelaos-korun on suunnitellut Björn Weckström. Kaulakoru on tehty keltakullasta ja vuorikristallista ja sen on hionut Bernd Munsteiner. Korun nimi kertoo Menelaoksesta, joka on antiikin kreikkalaisessa mytologiassa esiintynyt Spartan kuningas ja Helenan puoliso. Hän oli Atreuksen ja Aeropen poika.

Koruun suunnitteli asun Anna Marchal.

"Inspiroiduin korun muodosta ja rohkeudesta. Asu kuvastaa lumen muotoa ja sen kimaltelevaa valoa, kun aurinko osuu siihen", Marchal kertoo.

Manhattan

Asun suunnittelija: Aino Korhonen

Korun suunnittelija: Björn Weckström

Manhattan on korusarja, johon kuuluu puhtaasta hopeasta ja onyksista tehty kaulakoru ja sormus. Korun on suunnitellut Björn Weckström.

"Oletko koskaan ollut New Yorkissa ja tuntenut todellisen suurkaupungin sykkeen? Halusin vangita koruihini suurkaupungin pilvenpiirtäjien siluetin pienemmässä koossa", Weckström selittää.

Korulle suunnitteli asun Aino Korhonen. Korhonen sai inspiraationsa asulleen ihmisten liikkeestä suurkaupungissa sekä kaupungin urbaanista ilmeestä, kuten graffiteista. Asun siluetti ja sävy kuvastavat Manhattanin geometrista ja mahtipontista arkkitehtuuria. Asun luonnolliset materiaalit ja rakenne sen sijaan kuvastavat Manhattanin ihmisiä ja kaupungin luonnetta.

"Oli kiinnostavaa ja haasteellista työskennellä Lapponian kanssa. Koru antoi työlle selkeän lähtökohdan ja rajat. Työskentelytapa oli minulle uusi ja jännittävä. Tarkoitukseni oli löytää asu, joka kuvastaa sekä korua että Lapponian arvoja", Korhonen kertoo.

Pretty earth

Asun suunnittelija: Riina Hirvonen

Korun suunnittelija: Poul Havgaard

Pretty earth -kaulakoru on tehty puhtaasta hopeasta ja sen on suunnitellut Poul Havgaard. "Pretty earth on viestini maailmalle. Maapallomme on uniikki ja suojeluksen arvoinen ja kaikkien tulisi pitää siitä hyvää huolta. Ihmiskunnan tulevaisuus riippuu maapallon hyvinvoinnista", Havgaard kertoo.

Koruun suunnitteli asun Riina Hirvonen.

"Inspiroiduin luonnosta ja sen hauraasta kauneudesta. Halusin asun olevan läpikuultava, kerroksellinen ja eteerinen. Kokeilin eri materiaaleja ja työskentelin eri painamis-, ja värjäysmetodeilla. Asu on yhdistelmä luonnollisia linjoja ja eleganssia. Materiaalina on käytetty silkkisifonkia ja harsoa", Hirvonen kertoo.

Spirit of the machine

Asun suunnittelija: Eeva Rönkä

Korun suunnittelija: Zoltan Popovits

Spirit of the world -kaulakoru/rintakoru on valmistettu keltakullasta, timanteista ja jalokivistä. Korua on valmistettu yksi kappale. Korun suunnittelija on Zoltan Popovits. Tässä korussa on käytetty värikkäitä jalokiviä, jotka muistuttavat 1500-lukulaisen maalarin Giuseppe Arcimboldon tyylistä. Korussa yhdistyvät sekä vanha että uusi. Kultaista, kehikon muotoista korua voi käyttää sekä kaulakoruna että rintakoruna. Värikkäät kivet saavat korun kiiltämään.

Asun koruun suunnitteli Eeva Rönkä.

"Minua kiehtovat vaatteet, jotka voivat luoda tunnelmaa ja kertovat jotakin ihmisen persoonasta. Tuon vaatteillani esiin myös omaa persoonaani, jota on vaikea määritellä sanoin. Vaatteiden ja muodin tekeminen on kiinnostava alkemiaa, jossa yhdistyy visuaalisuus, tuntoaisti ja tunne", Rönkä kertoo.

Rönkä käytti työssään lähteinä tietokoneita ja tieteiskirjallisuutta, joista hän ammensi työhönsä minimalistisia muotoja. Kangasvalinnoissa yhdistyivät sekä kova että pehmeä.

B2 – Flight of the spirit

Asun sunnittelija: Huang Ting Yun

Korun suunnittelija: Zoltan Popovits

Flight of the spirit on valmistettu puhtaasta hopeasta ja vinyylistä. Korua on valmistettu yksi kappale. Korun on suunnitellut Zoltan Popovits.

Flight of the spirit on oikean B-2 Spirit -pommikoneen mallinen.

"Olen ollut kiinnostunut pikkupojasta asti lentokoneiden esteettisestä muodosta ja niiden mystisestä taidosta pysyä ilmassa", Popovits kertoo. Vertauskuvauksellisesti flight of the spirit tarkoittaa musiikkia, joka on koodattu vanhalle vinyylisoittimelle.

Korulle suunnitteli asun Huang Ting Yun.

"Kun aloitin projektia, katselin kuvia joita otin Helsingissä. Huomasin, että jokaisessa kuvassa oli vähintään yksi lintu. Helsingissä asuessani huomasin, että tämä on yksi aidoimmista ja luonnollisimmista pääkaupungeista, jossa olen koskaan ollut. On kiehtovaa, että linnut täällä ovat paljon tarmokkaampia kuin Taiwanissa", Ting Yun kertoo. Ei ole ihme, että suunnittelija käytti asunsa inspiraationa lintuja, liittyyhän korunkin teema lentämiseen.

Circlestances

Asun suunnittelija: Nora Sederlöf

Korun suunnittelija: Christophe Burger

Circlestances -korusarjaan kuuluu rannekoru ja kaulakoru. Ne on valmistettu puhtaasta hopeasta ja suunnittelijana on toiminut Christophe Burger. Koru poikkeaa suunnittelijan aikaisemmista töistä, sillä korun pintakuvioinnin sijaan päähuomion vievät kauniit renkaat.

Asun suunnittelija Nora Sederlöf suunnitteli asun varmalle naiselle.

"Circlestances on geometrinen koru, jossa on kiintoisaa hehkua. Kuvittelin korua kantamaan itsevarman ja itsenäisen naisen. Alusta saakka oli varmaa, että asusta täytyy tulla valkoinen - hopea ja valkoinen sopivat hyvin yhteen. Sain inspiraation työhöni Suomen Lapista. Trikoo muistuttaa minua vuorien puroista ja asu valkoisesta lumikinoksesta", Sederlöf kertoo.

Midnight sun

Asun suunnittelija: Riina Hirvonen

Korun suunnittelija: Pekka Hirvonen

Midnight sun on Pekka Hirvosen suunnittelema kaulakoru, joka on valmistettu puhtaasta hopeasta, punaisesta LED-valosta ja kumista. Korua on valmistettu yksi kappale.

Midnight sun -koru loistaa kuin keskiyön aurinko. "Olen vanginnut koruun pohjoisen taivaanrannan kultaisen kimalluksen. Auringon voimakas loiste on uskomaton, unohtumaton näky, jonka voi kokea vain päivänvalon valaisemassa yössä pohjoisessa", Hirvonen kertoo. Korussa on käytetty LED-valoa, joka tuo koruun mielenkiintoisen ulottuvuuden.

Asun koruun suunnitteli Riina Hirvonen.

"Rakastuin korun teemaan, muotoiluun ja muovailevuuteen. Koru ja sen kaunis tarina veivät ajatukseni Lappiin ja sen pilaantumattomaan luontoon. Halusin luoda myös asuuni muovailtavuutta ja lempeyttä. Sain inspiraation talvesta, lumesta ja valon muuntumisesta jäässä. Tein myös kokeiluja eri kankailla ja materiaaleilla. Halusin käyttää luonnollisia materiaaleja ja valitsin poronnahan, mistä saa kauniita muotoja. Tein naisellisen mekon, jossa yhdistyvät moderni ja perinteinen pohjoinen vaatesuunnittelu", Hirvonen kertoo.

Silver Bloom

Asun suunnittelija: Julia Petley-Jones.

Korun suunnittelija: Chao-Hsien Kuo

Koru on valmistettu puhtaasta hopeasta ja sitä on valmistettu kaksi kappaletta.

"Koru on kuin kukkiva kukka. Se on hyvin intohimoinen, dynaaminen ja täynnä elämää", suunnittelija Kuo kertoo. Elegantti käsintehty hohto ja hiotut kulmat kuvastavat kukan terälehtien loistoa.

"Vapaus ja energia, jota Chao-Hsien Kuon Silver Bloom -kaulakorussa on, inspiroi minua käyttämään asussa luonnonmukaisia muotoja ja kerrostuksellisuutta luomaan liikettä ja muotoa", koruun asun suunnitellut Petley-Jones kertoo. Suunnittelija pohti työssään myös muodon ja valon suhdetta, sekä kovien ja pehmeiden materiaalien käyttöä.

"Synkät purppuran ja harmaan värit kuvastavat pohjoisen pehmeitä valoja ja luonnollista liikettä, joka tulee parhaiten esille, kun asua pidetään yllä", Petley-Jones kertoo.

Mondo

Korun suunnittelija: Timo Mustajärvi

Asun suunnittelija: Julia Petley-Jones

Puhtaasta hopeasta ja kuukivestä valmistettu kaulakoru Mondo kuvastaa maailmaa ja sen ihmisiä, jotka kävelevät lukemattomia elämänpolkujaan. Sen ympyrän muoto symboloi sekä päättymätöntä maapallon liikettä että niitä miljoonia tarinoita, joita siihen liittyy. Koru kertoo myös siitä, miten meidän täytyy pitää huolta planeetastamme yhtä lailla kuten toisistammekin.

Korulle asun suunnitellut Julia Petley Jones inspiroitui kuukiveen liitetyistä mystisistä ominaisuuksista. Asussa on käytetty harsomaisia värejä. Harmaan, valkoisen ja ruosteenruskean kankaan pikkutarkka kerrostus muistuttaa luonnonläheisyydestä ja tuo asuun eteerisen tunnelman.

Lukijamme äänestivät oman suosikkinsa koru-asukokonaisuuksista.

Artikkeli tarjoaa: Lapponia

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.