Tahdotko välttää sairastelun jouluna? Älä tee näitä virheitä!

Vältä sairastuminen joulun aikaan muutamalla yksinkertaisella vinkillä.

Joulu on myös pöpöjen juhlaa: ihmiset tungeksivat kylki kyljessä pitkin kauppakeskusten käytäviä, pikkujouluissa vaihdetaan pusuja ja ystävien ja sukulaisten kanssa vietetään tiiviisti aikaa. Muutamalla vinkillä pöpöt voi kuitenkin pitää kodin ulkopuolella.

Mikään ei ole ikävämpää kuin sairastua juuri sopivasti muutaman harvinaisen vapaapäivän ajaksi. Monessa perheessä joulu vietetään rattoisasti yhdessä isonkin porukan kokoontuessa saman katon alle. Tämä voi tarkoittaa myös bakteerien lisääntymistä kodissasi.

1. Piilota hammasmuki

Sukulaisten tullessa yökylään joululomallaan kannattaa piilottaa hammasmukit. Mikäpä olisikaan parempi tapa pöpöille lähteä pienelle tutkimusmatkalle kuin tarttua uuden hammasharjan mukaan? Joillakin kun on tapana ryhtyä heti tuttavallisiksi ja asettaa muun muassa hammasharjansa heti kylppärin mukeihin. Hammasharjojen välityksellä saa helposti jotain yhteistä puhuttavaa – nimittäin flunssan. Yök!

2. Muista kolmen sekunnin sääntö

Noudatatko kolmen sekunnin sääntöä? Viimeistään nyt tämä nokkelaksi todettu vinkki kannattaisi sisäistää.

Manchesterin yliopiston tutkimuksen mukaan paljon suolaa tai sokeria sisältäviin ruokiin, kuten kekseihin tai kaupan valmiisiin kinkkusiivuihin ei tartu yhtä paljon bakteereja niiden tippuessa lattialle kuin esimerkiksi keitettyyn pastaan. Nosta siis tippuneet piparit pikaisesti ylös!

3. Älä unohda ovenkahvoja

Keittiö kiiltää puhtauttaan ja kylpyhuone tuoksuu raikkaalta – mutta muistitko pyyhkiä myös ovenkahvat? Kahvoihin kosketaan esimerkiksi silloin, kun suunnataan kylpyhuoneeseen pesemään käsiä. Eli voit vain kuvitella, millaisista bakteeripesistä on kyse!

Erään tutkimuksen mukaan perheessä jyllännyttä flunssabakteeria löydettiin kaikkein eniten juuri ovenkahvoista. Kun sukulaisesi kysyvät, miten voivat auttaa joulusiivouksessa, anna heille käteen pesuaine ja rätti.

4. Nallet pyykkiin

Jouluna lapset saavat uusia leluja, joten mikä olisikaan parempi aika harhauttaa perheen pienimmät ja pyöräyttää vanhat nallet pyykkikoneessa? Erään tutkimuksen mukaan jopa kaksi kolmesta lasten pehmoleluista sisälsi stafylokokkibakteereja. Tarvitsetko enää enempää syitä pyykkipäivälle?

5. Älä laske käsilaukkuasi maahan

Teetkö sinäkin näin? Joka kerta, kun lasket käsilaukkusi maahan, tarttuu sen pohjaan lukematon määrä pöpöjä. Erään yliopiston tutkimuksessa selvisi, että 95 prosenttia satunnaisesti tarkastelluista lompakoista ja laukuista oli täynnä bakteereja.

Tässä tulee bakteerikammoisille loistava vinkki: synteettinen materiaali kerää enemmän bakteereja kuin aito. Suosi siis nahkaa tekonahkan sijaan!

6. Älä vastaa puhelimeen ruokaa laittaessa

Tämä ohje vaatii hieman selvennystä: raaka liha sisältää paljon sinnikkäitä bakteereja, jotka eivät kuole helpolla. Jos siis kokkailet liharuokia, keskity vain siihen. Pidä erityisesti kätesi kaukana soivasta puhelimesta – puhelimen välityksellä bakteerit lähtevät tehokkaasti kiertoon. Näprääthän puhelintasi kuitenkin pitkin päivää, eikö vain?

7. Aja autoa ikkunat auki

Nyt tämäkin on selvitetty! Kun autossa on matkustajana sairasteleva aivastelija, kannattaa ajaa ikkunat auki. Kyllä, tämä vähentää aivastuksen välittämien tautien tarttumisen muihin matkustajiin. Nokkelaa, vaan ei niin mukavaa pakkasella...

 

Lähde: The Sun

Lue myös:

    Uusimmat