Tähän vedetään raja! Näitä kuntia Uudenmaan sulkeminen koskee – eristys vaikuttaa suureen osaan suomalaisista

2:04
MTV Uutiset Livessä kerrataan, missä Uudenmaan maakunnan raja kulkee ja mitkä kaikki kunnat siihen kuuluvat.

Hallitus haluaa rajoittaa Uudenmaan maakunnan ja muiden maakuntien välistä liikennettä perjantaista alkaen koronavirusepidemian vuoksi. Suomen moninainen aluejako ja sen nimitykset voivat kuitenkin helposti mennä sekaisin.

Katso artikkelin videolta, missä Uudenmaan rajat kartalla kulkevat ja mitkä kaikki kunnat siihen kuuluvat!

Uudenmaan seutukunta jakautuu neljään seutukuntaan, eli Helsingin, Raaseporin, Porvoon ja Loviisan seutukuntiin. 

Helsingin seutukunta on laajempi käsite kuin Helsingin seutu, joka muodostuu pääkaupunkiseudusta ja sen ympäröivistä kehyskunnista, kuten muun muassa Keravasta ja Kirkkonummesta.

Pääkaupunkiseudulla tarkoitetaan pelkästään Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan kaupunkien muodostamaa aluetta Helsingin seudun sisällä. 

Helsingin seutukuntaan puolestaan kuuluu niiden lisäksi myös Karkkila, Lohja ja Siuntio. Uusimaa ulottuu siis Suomen eteläisimpään kaupunkiin Hankoon, ja idässä sen naapurimaakunta on Kymenlaakso, jonka läntinen osa kuului sekin aikoinaan Uudenmaan historialliseen maakuntaan.

Jopa kolmannes väestöstä

Koko Uudenmaan maakunta sisältää yhteensä 26 kuntaa, joista 13 luokitellaan kaupungeiksi. Pinta-alaltaan Uusimaa on 11. suurin maakunta, jos merialueita ei lasketa mukaan.

Kaikkiaan Uudenmaan alueella asuu hieman alle 1,7 miljoonaa ihmistä, mikä on karkeasti arvioituna kolmannes suomalaisista. 

Liikkumisrajoitusten tultua voimaan Uudenmaan asukkaiden on pysyttävä maakunnan alueella. Muiden maakuntien asukkaat eivät voi enää vierailla Uudellamaalla, mutta jokaisella on kuitenkin oikeus palata omalle asuinpaikkakunnalleen.

Myös täysin välttämättömät työmatkat ja esimerkiksi lapsen tapaamisoikeuden käyttäminen ovat yhä sallittuja.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja