Mainos

Täällä rikokset tehdään – katso kuntakartta

Poliisin, tullin ja rajavartiolaitoksen tietoon tuli vuonna 2014 koko maassa kaikkiaan 417 900 rikosta. Lukumääräisesti eniten rikoksia tapahtui isoissa kaupungeissa.

Kartassa näkyvät kaikkien rikosmäärät kunnissa väkilukuun suhteutettuna. Mitä tummempi kunta on, sitä enemmän rikoksia kunnassa on väkilukuun suhteutettuna vuonna 2014 tehty.

Voit etsiä kartasta haluamasi kunnan ja klikata sitä saadaksesi lisätietoa.

Esimerkiksi Helsingissä rikoksia kirjattiin 77 703 kappaletta, Vantaalla 24 353 kappaletta, Tampereella 21 028 kappaletta ja Oulussa 19 333.

Alle 20 rikosta vuoden aikana kirjattiin muun muassa muutamissa Ahvenanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan kunnissa.

Tiedot perustuvat Tilastokeskukselta saatuihin tullin, rajavartiolaitoksen sekä poliisin rikostilastoihin.

Kun rikosten määrää verrataan kunnan väkilukuun, järjestys menee kokonaan uusiksi. Silloin kärjessä ovat Virolahti, Kemi, Tohmajärvi ja Imatra.

Kemissä rikoksia tehtiin vuoden aikana 154 kappaletta tuhatta asukasta kohden. Tohmajärvellä sama luku oli 151 ja Imatralla 136. Eniten rikoksia väkilukuun suhteutettuna tehtiin Virolahdella, jossa tuhatta asukasta kohden tehtiin jopa 661 rikosta.

Virolahden huimaa lukua selittää valtakunnan vilkkain maaliikenteen rajanylityspaikka. Vaalimaan rajanylityspaikan liikenne nostaa pienessä kunnassa rikosten ja asukasten suhdelukua reippaasti.

– Tullin kautta tulleita rikoksia on selvästi eniten. Sen jälkeen tulee rajaviranomainen ja vasta sen jälkeen poliisi, selventää rikosylikomisario Kari Hyyryläinen Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta.

Ulkomaalaisten tekemien rikosten osuus Virolahden rikoksista on 68,2 prosenttia.

Myös toinen pieni rajakunta, Tohmajärvi, korostuu tilastoissa Niiralan rajanylityspaikan vuoksi.

Muut kuin Niiralan ja Vaalimaan rajanylityspaikat eivät korostu rikosten ja väkiluvun suhteessa niin paljoa, sillä ne sijaitsevat isompien kaupunkien rajojen sisällä. Esimerkiksi Nuijamaan rajanylityspaikka sijaitsee Lappeenrannassa, jossa rikoksia tuhatta asukasta kohden tehdään 86.

Väkilukuun suhteuteutettuna Helsingissä tehtiin viime vuonna 126 kappaletta tuhatta asukasta kohden. Vantaalla luku on 116, Tampereella 95 ja Oulussa 99.

Koko maa huomioituna tuhatta asukasta kohden tehtiin 77 rikosta.

Juttua muokattu 6.4. kello 16.00: Karttaan lisätty Maarianhaminan tiedot.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja