Jami Petteri Klemola kuristettiin nojatuoliin Kaustisella, ruumista yritettiin hävittää takassa polttamalla – oikeudessa puitiin järkyttäviä yksityiskohtia

21-vuotiaana kuolleena löydetyn Jami Petteri Klemolan surmaa aletaan käsitellä käräjillä – MTV paikalla 2:05
Jami Petteri Klemolan surman oikeudenkäynti alkoi – MTV raportoi paikan päältä

Pohjanmaan käräjäoikeus on alkanut käsitellä viime kesäkuussa surmatuksi uskotun Jami Petteri Klemolan tapausta. MTV Uutiset seurasi oikeuden istuntoa paikan päällä Kokkolassa.

Jami Petteri Klemola katosi Kaustisella 16. päivä kesäkuuta. Noin kaksi kuukautta myöhemmin poliisi löysi Klemolan ruumiin Vetelin Porasenjoelta.

Poliisi kertoi jo varhaisessa vaiheessa, että Klemolan epäillään joutuneen henkirikoksen uhriksi katoamisiltanaan. Teosta epäiltynä ovat olleet veteliläislähtöiset, vuosina 1990 ja 1993 syntyneet veljekset.

Tapausta käsiteltiin tänään Pohjanmaan käräjäoikeudessa. Syyttäjä vaatii veljeksille rangaistusta murhasta ja hautarauhan rikkomisesta. Molemmat veljekset ovat kiistäneet murhasyytteen. Nuorempi on kuitenkin myöntänyt tappaneensa Klemolan. Molemmat myöntävät hautarauhan rikkomisen.

Lue, kuinka oikeudunkäynti eteni 

Kello 15.26: Vanhemman veljen puolustuksen mukaan mies ei ole syyllistynyt henkirikokseen lainkaan. Hän ei ole myöskään puolustuksen mukaan yllyttänyt veljeään tappamaan Klemolaa. 

– On jäänyt täysin näyttämättä, että veljeksillä olisi ollut minkäänlaista sopimusta Klemolan tappamisesta. Heillähän on ollut sopimus siitä, että pyydetään Klemola paikalle ja keskustellaan mieltä painavista asioista, miehen avustaja sanoi puolustuksen loppulausunnossa.

Vanhemman veljen avustajan mukaan se, että nuorempi veli kuristi Klemolan, tuli vanhemmalle yllätyksenä. 

MItään näyttöä siitä, että vanhempi veli olisi toiminut tilanteessa vakaasta harkinnasta ei puolustuksen mukaan ole.

Syyttäjä aiemmin kiinnitti huomiota siihen, että mies oli aiemmin surmailtana puhunut siitä, pitäisikö Klemola tappaa tai hävittää. Puolustuksen mukaan vanhemmalla veljellä on ollut kuitenkin tapana puhua tällä roisilla tavalla jo vuosikausia tarkoittamatta mitään. Puolustuksen mukaan mies ei ollut tarkoittanut lausumallaan mitään.

Kello 15.43: Istunto päättyy, ja sen myötä myös seuranta. Kiitos lukijoille!

Kello 15.40: Tuomio asiassa annetaan 22. päivä joulukuuta kello 15, kertoo oikeuden puheenjohtaja. Siihen asti molemmat veljeksistä pidetään vangittuina. Nuoremman veljen yhteydenpidon rajoitukset poistetaan.  

Kello 15.30: Oikeus harkitsee nyt, pidetäänkö veljekset edelleen vangittuina. Miehet ovat olleet tutkintavankeina kesästä lähtien. Nuoremman, eli tapon myöntäneen veljen puolelta vangitsemista ei vastusteta. Vanhemman veljen puolustus katsoo, että jos syyte murhasta kaatuisi miehen osalta, häntä ei voitaisi enää pitää vangittuna. Oikeus kertoo vangitsemispäätöksestä noin viiden minuutin kuluttua. 

Kello 15.10: Nuoremman veljen avustajan mukaan miehelle on aiemmin määrätty yhteydenpidon rajoitukset, jotka ovat edelleen voimassa. Puolustus vaatii, että rajoitukset poistetaan. 

Kello 15.05: Nuoremman veljen puolustuksen loppulausunnossa pyritään perustelemaan, miksi mies ei ole syyllistynyt asiassa murhaan.

Miehen avustaja käy läpi oikeudessa ilmi tulleita asioita, jotka puolustuksen mukaan osoittavat, ettei nuori mies tappanut Klemolaa vakaasta harkinnasta ja ettei tappoa oltu ennalta suunniteltu.

Miehen avustajan mukaan asiasta ei ole "minkäänlaista tai ainakaan riittävää näyttöä".

Nuorempi veli on siis myöntänyt rikosnimikkeen tappo.

Kello 14.48: Syyttäjä vaatii molemmille veljeksille elinkautista vankeusrangaistusta.

Kello 14.44: Syyttäjä otti loppulausunnossaan kantaa muun muassa veljesten puolustuksen väitteeseen, jonka mukaan vanhempi veli ei olisi osallistunut millään tavoin Klemolan surmaamiseen ja että tilanne olisi tullut hänelle yllätyksenä. 

–Molemmat ovat kertoneet, että vaikka * (vanhempi veli) seisoi siinä ihan lähellä, niin hän ei ole millään tavalla sanallisesti tai teoillaan puuttunut menettelyyn. Jo tämä tekee ihan epäuskottavaksi sen, että menettely olisi tullut yllytyksenä. 

Syyttäjän näkemyksen mukaan henkirikos tehtiin yksissä tuumin ja myös vanhempi veli osallistui tekoon. Hän tunnusti asian poliisikuulusteluissa, vaikka myöhemmin kertoi keksineensä koko asian.

– En pidä lainkaan uskottavana, että hän olisi tunnustanut näin vakavan teon, jos ei olisi tekoa tehnyt, syyttäjä otti kantaa.  

Kello 14.32: Istunto jatkuu. Jäljellä on enää syyttäjän ja vastaajien loppulausunnot. Oikeuden istunto on siis loppusuoralla.

Kello 13.29: Oikeus pitää tauon. Seuranta jatkuu, kun istunto jatkuu. 

Kello 13.26: Nyt todistajan pallilla on mies, jonka luona veljekset olivat olleet muun seurueen kanssa ennen surma-asunnolle siirtymistä.  

Kello 13.20: Nyt oikeudessa kuultiin naista, joka oli tapahtuma-aikan vanhemman veljen avopuoliso. Nainen oli paikalla asunnossa, kun Klemola surmattiin.

Oikeudelle nainen kertoi nähneensä tilanteen, jossa nuorempi veljistä kuristi Klemolaa narulla. Hänen mukaansa vanhempi veli vain seisoi tilanteessa Klemolan edessä ja huusi tälle. 

Nainen kertoi hätääntyneessä tilanteessa ja lähteneensä asunnosta nopeasti pois nähtyään kuristamistilanteen.

Kello 12.51: Tässä välissä kuultiin todistajana miestä, joka oli niin ikään ollut tapahtumailtana asunnolla, jossa Klemola surmattiin. 

Hän oli kertomansa mukaan aiemmin päivällä kuullut, kun vanhempi veljeksistä oli pohtinut ääneen, pitäisikö eräälle henkilölle tehdä niin, että hän katoaa, eikä häntä koskaan löydetä. 

Myöhemmin illalla tapahtuma-asunnolla mies oli kuullut riitelyä asunnon sisältä. Hän itse oli ollut takapihalla toisen miehen kanssa. 

Todistaja kertoi kuulleensa, miten vanhempi veljistä oli huutanut, että "nyt vittuilit väärille ihmisille" tai että "ei olisi kannattanut vittuilla".

Kun mies oli lähtenyt asunnolta tämän jälkeen pois, hänen peräänsä oli tullut asunnossa sisällä ollut nainen, vanhemman veljen avopuoliso, joka oli miehen mukaan kertonut hänelle nähneensä, miten veljeksistä vanhempi oli pitänyt Klemolaa kiinni nuoremman kuristaessa tätä.

Kello 12.33: Huomio syyttäjän haastehakemuksesta: veljeksille luetun hautarauhan rikkominen -syytteen perusteella he yrittivät hävittää Klemolan ruumista Vetelin Räyringissä sijaitsevalla metsästysmajalla polttamalla sitä avotakassa. 

Syyttäjän mukaan miehet kuljettivat ruumiin jäänteet tämän jälkeen auton tavaratilassa muutaman sadan metrin päähän Porasenjoen varteen ja upottivat ne pressupussissa jokeen. Pressupussi löytyi paikalta joesta 26. päivä elokuuta. 

Kumpikin veljeksistä on myöntänyt hautarauhan rikkominen -syytekohdan.

Kello 12.16: Toisena kuultiin veljesten ja Klemolan kanssa tapahtumailtana surma-asunnolla ollutta miestä.

Hän kertoi, että veljesten ja Klemolan välillä oli ollut illan aikana riitaa ja tappelu. Mies ei kuitenkaan kertomansa mukaan ollut nähnyt enempää, sillä hänet ja muut paikalla olleet sivulliset oli komennettu pois asunnolta.

Todistajan kertomuksen mukaan riita oli liittynyt siihen, että Klemola olisi ollut "vasikka", eli puhunut joistain asioista poliisille. Ilmeisesti kyse oli ainakin siitä, että vanhemman veljen avopuolison uskottiin menettäneen ajokorttinsa Klemolan takia.

Kello 12.03: Ensimmäisenä todistajana kuultiin vanhemman veljen tuttavaa, jolle vanhempi veli oli kertonut Klemolan kuolemasta.

Kymmenen päivää tapahtuneen jälkeen vanhempi veli oli kertonut todistajalle humalassa, että hän oli pitänyt Klemolasta kiinni kun hänen nuorempi veljensä oli kuristanut tätä. Jo aiemmin mies oli todistajan mukaan kertonut, että Klemola oli saanut surmansa jonkinlaisessa tilanteessa, jota ennen hänellä oli mennyt hermot.

Todistajan mukaan hän oli kertonut kuulemastaan viranomaisille jälkimmäisen kerran jälkeen.

Kello 11.50: Seuraavaksi oikeudessa on määrä kuulla todistajia.  

Kello 11.47: Veljesten avustajien mukaan syyttäjän lukemille kohdille kuulustelukertomuksista ei voi antaa painoarvoa, sillä myöhemmässä kuulustelussa vanhempi veli oli myöntänyt, että oli saattanut keksiä kertomuksen suojellakseen veljeään. Viimeisessä kuulusteluissa vanhempi veli ei myöskään enää ollut kertomansa mukaan lainkaan varma siitä, mitä tapahtuma-aikaan asunnossa oli tapahtunut. 

Kello 11.37: Syyttäjä tarkentaa poliisikuulusteluissa puhuttuja asioita. Kuulustelupöytäkirjojen perusteella vanhempi veli oli halunnut jossain vaiheessa esitutkintaa tunnustaa Klemolan tapon. Hän kertoi poliisille, että Klemola oli kutsuttu asunnolle peloteltavaksi, mutta että tilanne oli mennyt lopulta toisin. 

Kuulusteluissa mies oli kertonut, että myös hän oli kuristanut Klemolaa. Hän kertoi kuristaneensa Klemolaa ensin yhdellä kädellä ja myöhemmin mahdollisesti kahdella kädellä. Samalla mies oli esitutkinnassa kertomansa perusteella huutanut Klemolalle. Mies ei muistanut, kauanko kuristaminen kesti. Eräässä kuulustelutilanteessa mies kertoi huomanneensa kuristamisen jälkeen, että Klemola on kuollut.

Oikeudessa mies siis kertoi keksineensä tämän kertomuksen suojellakseen nuorempaa veljeään. 

Kello 11.23 Vanhemman veljen kertomus on surmaillan tapahtumilta samansuuntainen kuin nuoremman veljen. Hänen mukaansa hän ei osallistunut millään tavalla Klemolan surmaamiseen. 

Syyttäjän mukaan vanhempi veli oli poliisitutkinnassa kertonut pitäneensä Klemolaa kiinni nuoremman veljen kuristaessa tätä. Oikeussalissa mies arveli keksineensä tämän kertomuksen päästään suojellakseen nuorempaa veljeään. 

– En minä siihen mielestäni koskenut millään lailla. En ole edes pitänyt kiinni, en varmaan edes koskenut millään lailla. 

– Kai oon keksinyt ja yrittänyt jollain tapaa suojella veljeä. Jossain vaiheessa  sanottiin kuulusteluissa, että veikkaa jos et muista tapahtumia. Minä sanoin, että että olen aika huono veikkaamaan.

Mies oli tapahtumailtana päihtynyt. Hän kertoi muistavansa illan tapahtumat pääosin, mutta että joitain yksityiskohtia hän ei muista "kauhean tarkasti". Klemolan kuolemaa seuranneen yön tapahtumista miehellä on omien sanojensa mukaan huonommat muistikuvat. 

– Siinä oli tullut juotua aika paljon.  

Kello 11.04: Nyt äänessä on veljeksistä vanhempi, joka on kiistänyt henkirikossyytteen kokonaan. 

Kello 10.44: Näin kertoi veljeksistä nuorempi, joka myönsi tappaneensa Klemolan: 

Hän oli ollu tapahtumapäivänä kotonaan Kokkolassa, minne vanhempi veli oli tullut yllättäen joidenkin muiden henkilöiden kanssa. Ilman aiempaa suunnitelmaa hän oli päättänyt lähteä seurueen kanssa Kaustiselle. 

Myöhemmin samana iltana mies oli keskustellut vanhemman veljensä kanssa tämän ja Klemolan välillä olleista "epäselvyyksistä" tai selvittämättömistä asioista. Hän oli luvannut, että olisi tarvittaessa voinut "pitää Jamia kiinni", jos "keskustelu ei suju". Tämän kiinni pitämisen tarkoituksena olisi miehen mukaan ollut varmistaa, ettei Klemola poistu paikalta "ennen kuin asia alkaa selviämään". 

Lopulta Klemola oli kutsuttu Kaustisella sijaitsevalle asunnolle keskustelemaan ja tämä oli saapunut paikalle nopeasti. Miehen mukaan asunnolla oli syntynyt sanaharkkaa.

 – Minulla meni täysin hermot siihen tilanteeseen, mies sanoi oikeudessa.

Mies kertoi, että hän oli ottanut käteensä narun, mennyt nojatuolissa istuneen Klemolan taakse ja alkanut kuristamaan tätä.

– Se kesti niin kauan, että Jami meni ihan veltoksi eikä enää liikkunut. Sitten lopetin kuristamisen ja nopeasti kävi selväksi, että henki on mennyt. Että hän ei enää hengitä tilanteessa.

Kuristamisen jälkeen mies oli kertomansa mukaan pohtinut veljensä kanssa, mitä ruumiille tulisi tehdä ja päätynyt siihen, että se olisi vietävä pois  asunnolta. Miehen mukaan Klemolan ruumis nostettiin auton takakonttiin ja vietiin Räyrinkiin, missä ruumista yritettiin ensin hävittää polttamalla.

Kello 10.28: Istunto jatkuu. Nyt ääneen pääsee nuorempi murhasta syytetyistä veljeksistä. 

Kello 10.23: Oikeussalissa käsiteltiin äsken salassa pidettäviä asioita, ja ääniyhteys medialle oikeuden istunnon seuraamiseen varattuun huoneeseen katkaistiin. Tämän jälkeen sekä syytetyt että heidän avustajansa poistuivat oikeussalista ilmeisesti tauolle.

Kello 10.02: Syyttäjä on esitellyt syytteiden tueksi muun muassa tekstiviestin, jonka vanhempi veljeksistä oli lähettänyt kaksi päivää ennen henkirikosta. Siinä pohdittiin, pitäisikö Jamin "antaa mennä". Syyttäjän mukaan viesti puhuu sen puolesta, että tekoa oli harkittu ennalta. 

Lisäksi syyttäjä nimesi kirjalliseksi todisteeksi poliisin jo aiemmin julkaiseman kuvan, jossa veljekset poseeraavat nokisena. Kuvassa toisella veljeksellä on käsissään harja sekä olut. Syyttäjän mukaan kuva kertoo veljesten toimineen yksituumaisesti. Syyttäjän mukaan kuva, jossa veljekset poseeraavat hänen mukaansa "varsin tyytyväisen näköisenä" vierekkäin asettaa kyseenalaiseksi väitteen siitä, että Klemolan kuolemaan johtanut tilanne olisi edennyt yllättäen ja ilman suunnitelmaa. 

Kello 9.55: Media ei päässyt seuraamaan oikeudenkäyntiä samasta salista, jossa istunto pidetään. Tiedotusvälineiden edustajille ja muulle yleisölle on kuitenkin varattu käyttöön toinen sali, josta oikeussalin tapahtumia voidaan seurata videoyhteyden välityksellä.

Kello 9.49: Syyttäjän näkemyksen mukaan henkirikoksen taustalla vaikutti muun muassa se, että veljekset uskoivat Klemolan tehneen poliisille väärän ilmiannon toisen veljeksen puolisoa koskien. Toinen veljeksistä oli lisäksi joutunut poliisin säilöön, ja syyttäjän mukaan veljekset pitivät Klemolaa syypäänä tähän. Niin ikään epältiin, että Klemola olisi soittanut poliisit erään vanhemman veljen kaverin luokse. 

Vanhemman veljen puolustuksen mukaan nämä seikat eivät olleet motiivi tappaa tai murhata Klemola, vaan veljesten oli tarkoitus keskustella Klemolan kanssa näistä "mieltä painavista asioista". 

Kello 9.35: Molempia veljistä syytetään murhan lisäksi myös hautarauhan rikkomisesta. Molemmat veljistä myöntävät rikosnimikkeen. Syytekohta liittyy siihen, miten veljekset käsittelivät Klemolan ruumista syytteessä esitetyn henkirikoksen jälkeen. Syyttäjän mukaan Klemolan ruumis käärittiin mattoon ja kuljetettiin autossa kymmenien kilometrien päähän Vetelin Räyrinkiin, missä se hävitettiin Porasenjokeen.

Kello 9.28: Syytetyistä vejeksistä nuorempi kiistää murhasyytteen, mutta myöntää tappaneensa Klemolan kuristamalla. Murhasyytteen kiiston perusteena on se, ettei tekoa ole miehen puolustuksen mukaan tehty vakaasti harkiten tai ennalta suunnitellusti. Hän myös kiistää, että teko olisi tehty yhdessä vanhemman veljen kanssa. 

Veljeksistä vanhempi kiistää sekä murhan, mutta myös tapon. Hänen mukaansa hänellä ei ole ollut tietoa siitä, että hänen veljensä tulee tekemään henkirikoksen. 

Kello 9.25: Syyttäjän mukaan veljekset murhasivat Klemolan Kaustisella sijaitsevassa asunnossa siten, että toinen veljeksistä kuristi häntä narulla ja toinen painoi häntä nojatuolin selkänojaa vasten. Henkirikoksen uskotaan tapahtuneen toisen veljeksen asunnolla.

Lue myös:

    Uusimmat