Mainos

Syyrian iskussa ilmeisesti käytetty sariini-kaasu aiheuttaa julman kuoleman

5:15

Alustavien tutkimusten mukaan Syyrian toissapäiväisessä kaasuiskussa käytettiin hermokaasu sariinia. Asiasta kertoo Turkin terveysministeriö.

Ministeriön mukaan 31 iskun uhria on tuotu Turkkiin hoitoa varten. Heistä kolme on kuollut sairaalassa.

 Sariini on hajuton ja mauton hermokaasu 

- Hermokaasu sariinia valmistettiin ensimmäisen kerran Saksassa vuonna 1938, kun tutkijat kehittivät entistä tehokkaampaa tuholaismyrkkyä.

- Väritöntä ja hajutonta sariinia on käytetty kemiallisena aseena mahdollisesti Iranin ja Irakin sodassa 1980-luvulla.

- Sariini vaikuttaa nopeasti ja jo pisara sitä voi tukehduttaa uhrinsa minuutissa.

- Syyrian armeijalla on tiettävästi ollut sariinia, VX-hermokaasua ja sinappikaasua.

- Tokion metroon tehtiin vuonna 1995 sariini-isku, jossa kuoli 12 ihmistä ja tuhansia loukkaantui. Iskun teki uskonnollinen maailmanloppukultti Aum Shinrikyo. Kultin ensimmäinen isku tapahtui edellisenä vuonna Matsumoton kaupungissa, jolloin kahdeksan ihmistä kuoli.

- Irakin entinen diktaattori Saddam Hussein käytti sariinia kurdeja vastaan vuonna 1988. Noin 5 000 ihmistä kuoli Halabjassa.

- Sariinin valmistus ei ole kokeneelle kemistille kovin vaikeaa, mutta valmistusprosessin loppuvaihe ja kaasun kuljettaminen ovat hyvin vaarallisia.  

Sariini kehitettiin alunperin Saksassa vuona 1938 torjunta-aineeksi. Kyseessä on erittäin myrkyllinen hermokaasu, jonka aiheuttamat oireet riippuvat altistumisajan kestosta.

Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskuksesta kerrotaan Newsweekille, että  supistuneet pupillit ovat yksi näkyvä oire.

Haitallisempiin vaikutuksiin kuuluvat tajunnan menetys, tuskalliset kouristukset, lamaantuminen ja hengityksen pettäminen.

Kaasulle altistuneet voivat myös menettää ruumiintoimintojensa hallinnan ja he alkavat kuolata, ulostaa, virtsata ja oksentaa hallitsemattomasti.

Sariini on nestemäistä, mutta se haihtuu nopeasti ja voidaan muuntaa kaasumaiseksi asekäytössä. Tällöin se leviää ympäristössä kylväen kuolemaa.

2:50

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja