Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Syötkö jo? Ruoka-aine, joka voi pienentää riskiä kuolla lukuisiin sairauksiin – tee tämä muutos

Kovan rasvan korvaaminen oliiviöljyllä on hyväksi terveydelle.
Kovan rasvan korvaaminen oliiviöljyllä on hyväksi terveydelle. Copyright (c) 2017 VasiliyBudarin/Shutterstock.
Julkaistu 12.01.2022 07:09

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Tuoreen tutkimuksen mukaan leivälle kannattaisi sipaista voin sijaan oliiviöljyä.

Oliiviöljyn päivittäinen käyttäminen on yhteydessä pienempään riskiin kuolla sydän- ja verisuonitauteihin, syöpään, aivoja rappeuttaviin sairauksiin sekä keuhkosairauksiin. Kuolleisuutta pienentää niin ikään, jos ruokalusikallisella oliiviöljyä korvaa päivässä saman määrän margariinia, voita, majoneesia tai maitorasvoja.

Havainnot perustuvat yhdysvaltalaistutkimukseen, jossa tarkasteltiin yli 90 000 terveysalan ammattilaisen ruokatottumuksia 28 vuoden ajalta.

Aineistosta oli havaittavissa, että runsaasti oliiviöljyä käyttävät henkilöt elivät muita useammin muutenkin terveellisesti. Oliiviöljyn suotuisat vaikutukset kuolleisuuteen nähtiin silti senkin jälkeen, kun tutkijat ottivat huomioon muut asiaan vaikuttavat tekijät.

– Pointtina on käyttää oliiviöljyä tyydyttyneiden rasvojen korvaajana ruoanlaitossa ja salaatinkastikkeissa aina kun mahdollista, sisätautilääkäri ja Harvard Health Publishing -julkaisun lääketieteellinen päätoimittaja Howard LeWine sanoo CNN-uutiskanavalle.

LeWine ei ollut mukana Harvard T.H. Chan School of Public Health -korkeakoulussa tehdyssä tutkimuksessa. Löydökset ilmestyivät vertaisarvioidussa lääketieteellisessä Journal of American College of Cardiology -lehdessä.

Lue myös: Rasvattomat vai rasvaiset maitotuotteet? Tutkimus: Tämä on terveellisempi valinta

Oliiviöljyä voi nauttia huoletta

shutterstock_674783902Oliiviöljy sopii mainiosti esimerkiksi salaatinkastikkeeksi.Shutterstock

Oliiviöljy on olennainen osa ylistettyä Välimeren ruokavaliota. Viidettä kertaa peräjälkeen maailman terveellisimmäksi valitun syömismallin on huomattu suojaavan esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksilta, tyypin 2 diabetekselta sekä muistisairauksilta.

Oliiviöljy sisältää elimistölle välttämättömiä alfalinoleeni- ja linolihappoja, kertoo Sydänliitto. Lisäksi oliiviöljyssä on paljon terveydelle suotuisia polyfenoleita, jotka suojaavat veren rasvoja hapettumiselta. Oliiviöljyn rinnalla voi hyvin käyttää rypsiöljyä, joka on sekin hyväksi terveydelle.

Juoksevat kasvirasvat sisältävät paljon energiaa. Amerikkalaistutkija kuitenkin toppuuttelee huolta siitä, että oliiviöljyn käyttäminen lihottaisi ja altistaisi sitä kautta erinäisille sairauksille.

– Oliiviöljy todennäköisesti lisää kylläisyyden tunnetta, mikä voi mahdollisesti vähentää epäterveellisten välipalojen syömistä, nyt ilmestyneen tutkimuksen kirjoittanut Marta Guarsh-Ferré sanoo CNN:lle.

Lue myös: Tämä salakavala tila kehittyy usein diabetekseksi – tunnistatko oireet?

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

0:37Testaa heti! Nopea narukikka paljastaa, pitäisikö sinun laihduttaaUhkaako vyötärönympäryksesi terveyttäsi? Katso videolta helppo narukikka, joka paljastaa riskin sairastua lukuisiin tauteihin.

Lähteet: Eurek Alert Science News Releases, CNN, Journal of American College of Cardiology, Sydänliitto

Lisää aiheesta:

Välimeren ruokavalio kerää jälleen ylistystä – merkittävää hyötyä naisilleHarvardin tutkijat: Teelusikallisella oliiviöljyä päivässä voi olla merkittäviä terveysvaikutuksiaAvokadoista löytyi merkittävä terveyshyöty: "Tämä on lupaavaa"Tutkijat suosittelevat ylistettyä dieettiä uudella twistillä – onko tässä maailman terveellisin ruokavalio?Tutkimus siunaa suosikkiherkun – syö ainakin kerran viikossa: ”Pitää sydämen verisuonet terveinä”Helppo rasvamuutos pienentää sydänsairauksien riskiä – jo puolikas ruokalusikallinen päivässä riittää
RavintoRavitsemusSydänterveysSyöpäMuistisairaudetTerveys ja hyvinvointiLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Ravinto
  • 15.10.20:32
    Viiden jälkeen

    Suomalainen tutkimus paljastaa: Kalaöljystä hyötyvät myös terveet

  • 27.9.17:25
    Ruoka

    Tutkimus: Hehkutetun ruokavalion "vihreä versio" nuorentaisi aivoja

  • 1.7.07:46
    Ruoka

    Syötkö salaattia, kurkkua ja tomaattia? Hanna Partaselta varoitus terveysmokasta

  • 8.4.11:17
    Painonhallinta

    Pätkäpaasto vai kalorien laskemista? Tutkimus selvitti, kumpi painonhallintametodeista on toimivampi

  • 24.3.20:13
    Liikunta

    Pitäisikö treenin aikana syödä?