Syötkö jo? Ruoka-aine, joka voi pienentää riskiä kuolla lukuisiin sairauksiin – tee tämä muutos

Tuoreen tutkimuksen mukaan leivälle kannattaisi sipaista voin sijaan oliiviöljyä.

Oliiviöljyn päivittäinen käyttäminen on yhteydessä pienempään riskiin kuolla sydän- ja verisuonitauteihin, syöpään, aivoja rappeuttaviin sairauksiin sekä keuhkosairauksiin. Kuolleisuutta pienentää niin ikään, jos ruokalusikallisella oliiviöljyä korvaa päivässä saman määrän margariinia, voita, majoneesia tai maitorasvoja.

Havainnot perustuvat yhdysvaltalaistutkimukseen, jossa tarkasteltiin yli 90 000 terveysalan ammattilaisen ruokatottumuksia 28 vuoden ajalta.

Aineistosta oli havaittavissa, että runsaasti oliiviöljyä käyttävät henkilöt elivät muita useammin muutenkin terveellisesti. Oliiviöljyn suotuisat vaikutukset kuolleisuuteen nähtiin silti senkin jälkeen, kun tutkijat ottivat huomioon muut asiaan vaikuttavat tekijät.

– Pointtina on käyttää oliiviöljyä tyydyttyneiden rasvojen korvaajana ruoanlaitossa ja salaatinkastikkeissa aina kun mahdollista, sisätautilääkäri ja Harvard Health Publishing -julkaisun lääketieteellinen päätoimittaja Howard LeWine sanoo CNN-uutiskanavalle.

LeWine ei ollut mukana Harvard T.H. Chan School of Public Health -korkeakoulussa tehdyssä tutkimuksessa. Löydökset ilmestyivät vertaisarvioidussa lääketieteellisessä Journal of American College of Cardiology -lehdessä.

Oliiviöljyä voi nauttia huoletta

Oliiviöljy on olennainen osa ylistettyä Välimeren ruokavaliota. Viidettä kertaa peräjälkeen maailman terveellisimmäksi valitun syömismallin on huomattu suojaavan esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksilta, tyypin 2 diabetekselta sekä muistisairauksilta.

Oliiviöljy sisältää elimistölle välttämättömiä alfalinoleeni- ja linolihappoja, kertoo Sydänliitto. Lisäksi oliiviöljyssä on paljon terveydelle suotuisia polyfenoleita, jotka suojaavat veren rasvoja hapettumiselta. Oliiviöljyn rinnalla voi hyvin käyttää rypsiöljyä, joka on sekin hyväksi terveydelle.

Juoksevat kasvirasvat sisältävät paljon energiaa. Amerikkalaistutkija kuitenkin toppuuttelee huolta siitä, että oliiviöljyn käyttäminen lihottaisi ja altistaisi sitä kautta erinäisille sairauksille.

– Oliiviöljy todennäköisesti lisää kylläisyyden tunnetta, mikä voi mahdollisesti vähentää epäterveellisten välipalojen syömistä, nyt ilmestyneen tutkimuksen kirjoittanut Marta Guarsh-Ferré sanoo CNN:lle.

Testaa heti! Nopea narukikka paljastaa, pitäisikö sinun laihduttaa 0:37
Uhkaako vyötärönympäryksesi terveyttäsi? Katso videolta helppo narukikka, joka paljastaa riskin sairastua lukuisiin tauteihin.

Lue myös:

    Uusimmat