Tuoreen tutkimuksen mukaan leivälle kannattaisi sipaista voin sijaan oliiviöljyä.
Oliiviöljyn päivittäinen käyttäminen on yhteydessä pienempään riskiin kuolla sydän- ja verisuonitauteihin, syöpään, aivoja rappeuttaviin sairauksiin sekä keuhkosairauksiin. Kuolleisuutta pienentää niin ikään, jos ruokalusikallisella oliiviöljyä korvaa päivässä saman määrän margariinia, voita, majoneesia tai maitorasvoja.
Havainnot perustuvat yhdysvaltalaistutkimukseen, jossa tarkasteltiin yli 90 000 terveysalan ammattilaisen ruokatottumuksia 28 vuoden ajalta.
Aineistosta oli havaittavissa, että runsaasti oliiviöljyä käyttävät henkilöt elivät muita useammin muutenkin terveellisesti. Oliiviöljyn suotuisat vaikutukset kuolleisuuteen nähtiin silti senkin jälkeen, kun tutkijat ottivat huomioon muut asiaan vaikuttavat tekijät.
– Pointtina on käyttää oliiviöljyä tyydyttyneiden rasvojen korvaajana ruoanlaitossa ja salaatinkastikkeissa aina kun mahdollista, sisätautilääkäri ja Harvard Health Publishing -julkaisun lääketieteellinen päätoimittaja Howard LeWine sanoo CNN-uutiskanavalle.
LeWine ei ollut mukana Harvard T.H. Chan School of Public Health -korkeakoulussa tehdyssä tutkimuksessa. Löydökset ilmestyivät vertaisarvioidussa lääketieteellisessä Journal of American College of Cardiology -lehdessä.

