Välimeren ruokavaliosta paljastui jälleen uutta tietoa – luultua parempi terveydelle!

8:53 Onko D-vitamiinpillereiden popsimisesta hyötyä?
Huomenta Suomen lähetyksessä keskusteltiin vitamiineista asiantuntijan voimin.

Välimeren alueen perinteinen ruokavalio on monissa tutkimuksissa osoitettu terveelliseksi, mutta nyt hyödyistä on saatu jälleen lisätodisteita. Tuoreen katsaustutkimuksen mukaan kyseisen ruokavalion avulla voi pienentää riskiään sairastua tai menehtyä sydän- ja verisuonitauteihin ja aivoinfarkteihin.

Välimeren ruokavalio on useissa yhteyksissä nostettu maailman terveellisimpien ruokavalioiden joukkoon.  Välimeren perinteistä ruokavaliota noudattavat syövät runsaasti kasviksia, oliiviöljyä, pähkinöitä, hedelmiä, kalaa ja täysjyväviljoja ja käyttävät kohtuullisesti alkoholia ja vähänlaisesti punaista lihaa, makeisia ja teollisia viljoja.

Vain harvat noudattavat tällaista ruokavaliota kaikilta osin, ja tutkimuksissa usein arvioidaankin, miten lähellä perinteistä ruokavaliota henkilön ruokavalio on. Nyt julkaistussa katsauksessa tutkijat yhdistivät 29 tutkimuksen aineistot, ja analysoivat ne uudelleen.

Analyysin perusteella riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, sydänkohtaukseen tai aivoinfarktiin oli 20–30 prosenttia pienempi henkilöillä, joiden ruokavalio oli hyvin lähellä Välimeren perinteistä ruokavaliota. Vertailukohtana olivat osallistujat, joiden ruokavaliossa oli hyvin vähän välimerellisiä piirteitä.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Nutrition -lehdessä.

Copyright Duodecim 2018. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja