Avokadoista löytyi merkittävä terveyshyöty: "Tämä on lupaavaa"

Estääkö vesi avokadoa tummumasta? Testasimme somea kohauttaneen niksin yllä olevalla videolla! 1:06
Katso myös video: Estääkö tämä todella avokadoa tummumasta? Testasimme somea kohauttaneen niksin.

Kolme vuosikymmentä kestänyt seurantatutkimus löysi yhteyden avokadon syönnin ja paremman sydänterveyden väliltä.

Kaksi tai useampi avokadoannosta viikossa voi tuoreen tutkimuksen mukaan pienentää sydänsairauksien riskiä. Tutkimustuloksista kerrottiin Journal of the American Heart Association -julkaisussa ja niistä raportoi muun muassa Independent.

Nappaa klassikkoresepti: Avokadopasta à la Alexander Gullichsen

Avokadon syönnillä yhteys parempaan sydänterveyteen

Tutkimuksessa seurattiin yli 68 000 naisen ja 41 000 miehen ruokavaliota neljän vuoden välein 30 vuoden aikajaksolla. Vuosikymmenien aikana tutkimukseen osallistuneilla raportoitiin yhteensä 9 185 sydänkohtausta ja 5 290 aivohalvausta.

Tutkijat havaitsivat, että terveellisten rasvojen ja paremman sydänterveyden välillä oli yhteys. Erityisesti avokadojen nauttimisella havaittiin positiivisia vaikutuksia: avokadoa säännöllisesti syönneillä oli 21 prosenttia pienempi riski sairastua sepelvaltimotautiin kuin niillä ihmisillä, jotka eivät syöneet avokadoa.

Lisäksi puolikkaan päivittäisen margariini-, voi-, kananmuna-, jogurtti-, prosessoitu liha- tai juustoannoksen korvaaminen vastaavalla määrällä avokadoa tarkoitti 16–22 prosenttia pienempää sydänsairausriskiä.

Satokausikalenterin mukaan avokado on poikkeuksellinen hedelmä sen rasvapitoisuuden vuoksi. Avokado sisältää nimenomaan terveellistä, kertatyydyttymätöntä rasvaa. Avokadon sisältämällä omega-9-rasvahapolla on esimerkiksi kolesterolia alentava vaikutus. Lisäksi avokado sisältää muun muassa terveydelle hyödyllisiä kaliumia, foolihappoa sekä C-, E-, K- ja B6-vitamiinia.

– Tutkimuksemme tarjoaa lisätodisteita siitä, että kasviperäisten tyydyttymättömien rasvojen saanti voi parantaa ruokavalion laatua ja on tärkeä osa sydän- ja verisuonitautien ehkäisyä, toteaa tutkimusta johtanut Lorena Pacheco Harvardin yliopiston T.H. Chan -korkeakoulusta.

Tutkijat eivät havainneet yhteyttä avokadon syönnin ja aivohalvausten välillä. Muilla kasviperäisillä hyvää rasvaa sisältävillä raaka-aineilla, kuten oliiviöljyllä ja pähkinöillä, ei myöskään havaittu samanlaista terveydellistä hyötyä kuin avokadolla. 

"Tämä on lupaavaa"

Tutkijat muistuttavat, että mikään yksittäinen raaka-aine ei pysty ihmeisiin tai tarkoita sitä, että henkilön ruokavalio olisi kauttaaltaan terveellinen. Tuore tutkimus kuitenkin osoittaa avokadon syönnillä olevan mahdollisia terveyshyötyjä.

– Tämä on lupaavaa, koska kyseessä on raaka-aine, joka on suosittu, helposti saatavilla, himoittu ja helppo lisätä aterioihin niin kotona kuin ravintoloissakin, toteaa Amerikan sydänjärjestön hallitukseen kuuluva epidemiologi Cheryl Anderson.

Vaikka avokadojen syömisessä onkin positiiviset puolensa, on syytä kuitenkin muistaa, että avokadon viljelyyn liittyy myös paljon eettisiä ongelmia. 

Katso myös: Avokado on Meksikossa miljardibisnes – tuo mukanaan myös väkivaltaa: kiristystä, sieppauksia, joukkomurhia

Avokado on Meksikossa miljardibisnes – tuo mukanaan myös väkivaltaa: kiristystä, sieppauksia, joukkomurhia 1:11
Avokadoihin liittyy myös eettisiä ongelmia.

Lue myös:

    Uusimmat