Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Avokadoista löytyi merkittävä terveyshyöty: "Tämä on lupaavaa"

1:06Estääkö vesi avokadoa tummumasta? Testasimme somea kohauttaneen niksin yllä olevalla videolla!Katso myös video: Estääkö tämä todella avokadoa tummumasta? Testasimme somea kohauttaneen niksin.
Julkaistu 31.03.2022 14:20

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kolme vuosikymmentä kestänyt seurantatutkimus löysi yhteyden avokadon syönnin ja paremman sydänterveyden väliltä.

Kaksi tai useampi avokadoannosta viikossa voi tuoreen tutkimuksen mukaan pienentää sydänsairauksien riskiä. Tutkimustuloksista kerrottiin Journal of the American Heart Association -julkaisussa ja niistä raportoi muun muassa Independent.

Nappaa klassikkoresepti: Avokadopasta à la Alexander Gullichsen

Avokadon syönnillä yhteys parempaan sydänterveyteen

Tutkimuksessa seurattiin yli 68 000 naisen ja 41 000 miehen ruokavaliota neljän vuoden välein 30 vuoden aikajaksolla. Vuosikymmenien aikana tutkimukseen osallistuneilla raportoitiin yhteensä 9 185 sydänkohtausta ja 5 290 aivohalvausta.

Tutkijat havaitsivat, että terveellisten rasvojen ja paremman sydänterveyden välillä oli yhteys. Erityisesti avokadojen nauttimisella havaittiin positiivisia vaikutuksia: avokadoa säännöllisesti syönneillä oli 21 prosenttia pienempi riski sairastua sepelvaltimotautiin kuin niillä ihmisillä, jotka eivät syöneet avokadoa.

Lisäksi puolikkaan päivittäisen margariini-, voi-, kananmuna-, jogurtti-, prosessoitu liha- tai juustoannoksen korvaaminen vastaavalla määrällä avokadoa tarkoitti 16–22 prosenttia pienempää sydänsairausriskiä.

Satokausikalenterin mukaan avokado on poikkeuksellinen hedelmä sen rasvapitoisuuden vuoksi. Avokado sisältää nimenomaan terveellistä, kertatyydyttymätöntä rasvaa. Avokadon sisältämällä omega-9-rasvahapolla on esimerkiksi kolesterolia alentava vaikutus. Lisäksi avokado sisältää muun muassa terveydelle hyödyllisiä kaliumia, foolihappoa sekä C-, E-, K- ja B6-vitamiinia.

– Tutkimuksemme tarjoaa lisätodisteita siitä, että kasviperäisten tyydyttymättömien rasvojen saanti voi parantaa ruokavalion laatua ja on tärkeä osa sydän- ja verisuonitautien ehkäisyä, toteaa tutkimusta johtanut Lorena Pacheco Harvardin yliopiston T.H. Chan -korkeakoulusta.

Tutkijat eivät havainneet yhteyttä avokadon syönnin ja aivohalvausten välillä. Muilla kasviperäisillä hyvää rasvaa sisältävillä raaka-aineilla, kuten oliiviöljyllä ja pähkinöillä, ei myöskään havaittu samanlaista terveydellistä hyötyä kuin avokadolla. 

"Tämä on lupaavaa"

Tutkijat muistuttavat, että mikään yksittäinen raaka-aine ei pysty ihmeisiin tai tarkoita sitä, että henkilön ruokavalio olisi kauttaaltaan terveellinen. Tuore tutkimus kuitenkin osoittaa avokadon syönnillä olevan mahdollisia terveyshyötyjä.

– Tämä on lupaavaa, koska kyseessä on raaka-aine, joka on suosittu, helposti saatavilla, himoittu ja helppo lisätä aterioihin niin kotona kuin ravintoloissakin, toteaa Amerikan sydänjärjestön hallitukseen kuuluva epidemiologi Cheryl Anderson.

Vaikka avokadojen syömisessä onkin positiiviset puolensa, on syytä kuitenkin muistaa, että avokadon viljelyyn liittyy myös paljon eettisiä ongelmia. 

Lue myös: Tervettä elämää symboloivalla avokadolla pimeä puoli – taustalla kiristystä, sieppauksia ja joukkomurhia: "Magneetti rikollisille, jotka etsivät suuria tuloja" 

Katso myös: Avokado on Meksikossa miljardibisnes – tuo mukanaan myös väkivaltaa: kiristystä, sieppauksia, joukkomurhia

1:11Avokado on Meksikossa miljardibisnes – tuo mukanaan myös väkivaltaa: kiristystä, sieppauksia, joukkomurhiaAvokadoihin liittyy myös eettisiä ongelmia.

Lähteet: Journal of the American Heart Association,  Independent, Satokausikalenteri

Lisää aiheesta:

Syötkö jo? Pähkinät voivat auttaa ehkäisemään dementiaaAvokadosta paljastui uusi mahdollinen terveyshyötyTutkimus suitsuttaa planetaarista ruokavaliota: Pidentää elinikää ja on ympäristöystävällinenVälimeren ruokavalio kerää jälleen ylistystä – merkittävää hyötyä naisilleSyötkö jo? Ruoka-aine, joka voi pienentää riskiä kuolla lukuisiin sairauksiin – tee tämä muutosTutkimus siunaa suosikkiherkun – syö ainakin kerran viikossa: ”Pitää sydämen verisuonet terveinä”
TutkimustuloksetAvokadoRuokavalioSydänterveysTerveys ja hyvinvointiLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Tutkimustulokset
  • Eilen21:23
    Tiede

    Myytti niskaan pudottautuvasta saalistajasta olikin totta: Australiassa eli "lihansyöjäkoala"

  • Eilen18:04
    Rotat

    Puistattava video: Ahnaat rotat nappaavat lepakoita lennosta

  • 15.11.19:59
    Vapaa-aika

    Tutkijat selvittivät, miten todennäköisimmin voitat kivi, paperi, sakset -pelin

  • 13.11.08:14
    Sokeri

    Tutkimus paljasti salakavalan sokeri-ilmiön – korostuu erityisesti pienituloisilla

  • 12.11.13:06
    Linnut

    Tutkimus paljastaa, miten lokit saa parhaiten häädettyä pois eväiden kimpusta