Tuore tutkimus vahvistaa käsitystä oliiviöljyn terveellisyydestä.
Vaihde nokare voita tai lusikallinen majoneesia samaan määrään oliiviöljyä ja sepelvaltimotaudin riskisi pienenee. Näin voi tiivistää tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen tulokset.
Tutkimuksessa havaittiin, että sepelvaltimotaudin riski pieneni 7 prosentilla, kun 5 grammaa eläinperäistä rasvaa korvattiin kasviperäisellä rasvalla. Puolikkaan ruokalusikallisen (7 grammaa) verran oliiviöljyä päivässä käyttävillä sydänriskit pienentyivät entisestään ja heidän riskinsä sairastua sepelvaltimotautiin kutistui 21 prosentilla.
Sepelvaltimotauti on syöpien ohella Suomen tärkein kansansairaus, johon kuolee vuosittain useita tuhansia ihmisiä.
Lue myös: Tällaista ruokavaliota noudattavat suomalaismiehet näyttäisivät kuolevan muita nuorempina – vakavat seuraukset torjuttavissa
Korvaa, älä lisää
Tärkeää on huomatta, että sydänhyötyjä ei saavuta lisäämällä ruokavalioon oliiviöljyä muiden rasvojen oheen. Oliiviöljyn pitäisi korvata ruokavaliossa kovat rasvat.
– Oliiviöljy on helppo tapa korvata eläinperäisistä rasvoista saatavat epäterveelliset, tyydyttyneet ja transrasvahapot omega-3-rasvahapoilla, jotka vähentävät tulehdusta ja parantavat kolesterolia, yhdysvaltalainen sydänlääkäri sanoo .
