Tutkimus vahvistaa: Tämä ruokavalio suojaa diabetekselta

Tuore eurooppalaistutkimus vahvistaa aiempia käsityksiä Välimeren ruokavalion terveellisyydestä.

Tuoreen eurooppalaistutkimuksen mukaan Välimeren ruokavaliota noudattavilla ihmisillä on huomattavasti alhaisempi riski sairastua kakkostyypin diabetekseen. Välimeren ruokavalio sisältää runsaasti kalaa, hedelmiä, vihanneksia ja terveellisiä rasvoja, kuten oliiviöljyä.

Tutkijat havaitsivat myös alhaisen glykeemisen indeksin ruokia sisältävällä ruokavaliolla olevan samanlaisia terveellisiä vaikutuksia. Ruoan glykeeminen indeksi kertoo, kuinka nopeasti ja tehokkaasti se vaikuttaa verensokeritasoihin. Korkean glykeemisen indeksin ruoat menevät ruoansulatuksesta läpi nopeasti eivätkä täytä vatsaa samalla tavalla kuin matalan glykeemisen indeksin ruoat.

– Välimeren ruokavaliolla on diabetesriskiä alentava vaikutus riippumatta ruokavalion ruokien glykeemisestä indeksistä. Alhaisin riski oli kuitenkin niillä ihmisillä, jotka noudattivat sekä Välimeren ruokavaliota että söivät alhaisen glykeemisen indeksin ruokia. Usein Välimeren ruokavalion ainekset ovat kuitenkin jo luonnollisesti alhaisen GI:n ruokia, tutkijat muistuttavat,

Diabetologia-lehdessä julkaistu tutkimus perustuu yli lähes 23 000 ihmiseltä kerättyyn terveys- ja ruokavaliodataan 11 vuoden ajalta. Tutkimusjakson aikana 2330 ihmistä sairastui kakkostyypin diabetekseen. Tutkimuksesta uutisoi Huffington Post.

Diabetes käy kalliiksi valtiolle

Tuoreiden tilastojen mukaan diabeteslääkkeiden kustannukset ovat nousseet ennätyskorkealle Suomessa. STT kävi läpi Kelan tilastoja, joista selviää, että diabeteslääkkeiden korvauksiin upposi valtion kassasta yli 87 miljoonaa euroa alkuvuonna. Se on enemmän kuin koskaan aiemmin vastaavassa ajassa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat