Syksy ottamassa niskalenkkiä: ”Ei päivääkään, etteikö jossain päin maata sataisi”

Syksy alkaa nyt toden teolla näkyä Suomen säässä. MTV:n meteorologi Markus Mäntykannas kertoo, että luvassa on sangen epävakainen viikko.

– Viikolla ei ole päivääkään, etteikö jossain päin maata sataisi, Mäntykannas kiteyttää.

Huomiset sateet ovat tämän päivän tapaan kuurosateita. Mukana voi olla ukkostakin. Tiistaina saapuukin sitten yhtenäisempi sadealue ja matalapaine.

– Siinä on jo syksyn tuntua. Etelässäkin lämpötilat tippuvat lähemmäksi kymmentä astetta. Luvassa on viileä ja märkä päivä.

Viikon puolivälissä kuurosateet jatkuvat ja ukkoskuurot ovat mahdollisia. Lämpötilat liikkuvat kymmenen ja reilun viidentoista asteen välisissä lukemissa. 

Mäntykannas kertoo, että loppuviikosta yötkin alkavat kylmetä. 

– Etelässä on hallaa ja pohjoisessa yöpakkasia. Eikä tähän tule ensi viikonloppunakaan muutosta.

Mäntykankaan mukaan Atlantilta lappaa nyt jatkuvalla syötöllä matalapaineita, jotka tuovat mukanaan kuurosateita. Ja ensi viikonloppuna vuorossa on luvassa jälleen laaja-alaisempi sadealue. 

– Ilmassa on syksyn elementtejä laskevine lämpötiloineen, tuulineen ja sateineen, mutta varsinaisen termisen syksyn määritelmää ne eivät täytä, Mäntykannas kuitenkin huomauttaa.

Ruska komeimmillaan Pohjois-Lapissa

Kuukausiennusteessa on viitteitä, että ensi viikon jälkeisellä viikolla voisi tulla taas vähän kuivempi ja lämpimämpi viikko. Tuolloin saatetaan päästä nauttimaan vielä 20 asteen lämpötiloistakin.

– Eli vielä ei voida julistaa, että lämpimät kelit olisivat ohi. Etelä-Euroopassa on kuitenkin lämpöä tarjolla, Mäntykannas kertoo.

Mutta vaikka ensi viikolle onkin siis luvassa sateita, ei syksyinen keli tarkoita pelkkää harmautta. Mäntykannas nimittäin toteaa, että ruska on ensi viikolla parhaimmillaan Pohjois-Lapissa. 

– Kaksi seuraavaa viikkoa ovat siellä parhaimmat ruskaviikot.

Lue myös:

    Uusimmat