Mainos

Suurten järvien vedenpinnat korkealla: Laiturit karkuteillä, rantakoivut veden alla - katso kuvat

Monien suurten järvien vedenpinnat ovat yhä korkealla. Vesi on paikoin tulvinut pelloille ja peittänyt tai vienyt mukanaan mökkilaitureita.

Useiden suurten järvien vedenpinnat ovat olleet koko alkukesän korkealla. Vesi on aiheuttanut haittaa pelloilla. Mökkiläiset ovat etsineet tai korjailleet irronneita laitureitaan ja osa laitureista on edelleen veden alla.

Saimaalla vedenpinta on noin 40 senttimetriä keskimääräistä ylempänä, Päijänteellä noin 30 senttimetriä. Syynä korkeaan vedenpintaan ovat syksyn, kevään ja kesän sateet. Saimaan ja Päijänteen alueilla touko-kesäkuun sademäärät ovat tänä vuonna ennätysluokkaa. Saimaalla sadetta on tullut kahdessa kuukaudessa noin 180 millimetriä, Päijänteellä 130-140 millimetriä.

– Saimaalla vesi on edelleen nousussa, Päijänteellä tilanne pysynee samana vielä pitkään. Myös seuraavien kahden viikon aikana sateita on ennusteen mukaan tulossa paljon, noin 50 millimetriä, joten tilanne ei heti helpotu, sanoo johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Muun muassa Päijänteen mökkiläiset ovat olleet käärmeissään, koska laiturit ovat veden alla. Vehviläisen mukaan tällaisia tilanteita on kuitenkin vaikea ennustaa riittävän ajoissa ja toisaalta juoksutukset ovat olleet maksimissaan jo pitkään, viime talvesta alkaen.

Suomen ympäristökeskuksen arvion mukaan Saimaan vedenkorkeus nousee vielä 10-20 senttimetriä. Poikkeusjuoksutukset ovat alkamassa Saimaalla. Myös muun muassa Pielinen, Keitele, Konnevesi ja Puulavesi ovat korkealla. Kallaveden vedenpinta on jo laskenut kevään huippukorkeuksistaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.