Suuri tulospäivä päättyi pörssissä -0,4 prosentin laskuun – tässä kootusti päivän tulosjulkistajia

1:23
OP ja Kone kertoivat heinä-syyskuun tuloksistaan.

Syksyn ensimmäinen suuri tulospäivä päätyi Helsingin pörssissä 0,38 prosenttia miinukselle. Päivän vaihdetuimpia olivat heinä-syyskuun tuloksistaan kertoneet Kone ja Neste. 

Tulospäivään sisältyi korona-ajalle tyypillisesti voittajia ja häviäjiä. Voittajiin lukeutuu muun muassa hissiyhtiö Kone, jonka tulos ylitti analyytikoiden odotukset. Kone säilytti kuukausi sitten annetun ohjeistuksen. Helsingin pörssin markkina-arvoltaan suurin yhtiö halpeni kuitenkin 3,6 prosenttia pörssin vaihtokärjessä.

Yhtiö onnistui kasvattamaan heinä-syyskuun tulostaan, vaikka koronapandemia laski uuslaitemarkkinan kysyntää useimmilla alueilla. Erityisen vaikeaa oli Pohjois-Amerikassa ja Yhdysvalloissa. Sen sijaan hissien kauppa on käynyt hyvin Kiinassa, joka tuo yksin jo yli 30 prosenttia yhtiön liikevaihdosta. 

Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnroothin mukaan Kiinan markkina on elpynyt erittäin nopeasti ja siellä on kurottu aiempi lockdown umpeen. 

- Siellä kuluttajien kysyntä on palautunut vahvasti. Kuluttajat ostavat asuntoja, joka tarkoittaa että kiinteistökehittäjät haluavat saada niitä valmiiksi ja aloittavat uusia projekteja. Momentum on nyt erittäin vahva siellä tällä hetkellä.

Atrian grillauskausi onnistui 

Toinen tulosparantaja oli lihayhtiö Atria, jolle kertyi liikevoittoa 19 miljoonaa euroa eli runsaat 2 miljoonaa enemmän kuin vuotta aiemmin. Päivän päätteeksi yhtiö kallistui pörssissä 2,5 prosenttia. 

Merkittävää yhtiön liiketuloksen suhteen oli myynnin palautuminen kesällä kevään pudotuksesta ja grillaussesongin onnistuminen.

Atria kertoi myös tiistaina historiansa suurimmasta laajennuspäätöksestään rakentaa Nurmon tuotantolaitoksen yhteyteen uusi, yli 150 miljoonan euron arvoinen, siipikarjatehdas.

Nesteen biodieselillä kysyntää 

Polttoaineyhtiö Nesteen tulos sen sijaan painui vuodentakaisesta, mutta vähemmän kuin analyytikot odottivat. Yhtiön päivä päätyi 3,8 prosentin nousuun.  

Perinteisten polttoaineiden kannattavuus romahti, mutta biodieselin markkinoilla meni hyvin. Uusiutuvat tuotteet paransivat sekä myyntikatettaan että myyntimäärinään viime vuodesta. Se pelasti yhtiön tuloksen, vaikka perinteisten jalosteiden tulos painoi niukasti miinukselle.

Nyt yhtiö tutkii öljytuotteiden jalostamotoimintojen lakkauttamista Naantalissa. Lisäksi se pohtii Porvoon jalostamon kehittämistä ja uusiutuvien ja kierrätysraaka-aineiden prosessointiin. Toimenpiteillä tavoitellaan 50 miljoonan euron vuotuisia säästöjä. 

OP:n asiakkaat varautuvat riskeihin

Myös finanssiryhmä OP:n tulos painui vuodentakaisesta vajaaseen 250:ään miljoonaan euroon. Tulospudotuksen taustalla on koronaviruspandemian aiheuttama poikkeuksellinen epävarmuus. 

Pääjohtaja Timo Ritakallio uskoo, että talous jatkaa vähitellen elpymistään, jos koronaviruspandemia pysyy kohtuullisesti hallinnassa. Näkymät ovat kutienkin yhä epävarmat niin koti- kuin vientimarkkinoilla. 

Pankeissa pandemia on näkynyt muun muassa käteisen käytön nopeana vähenemisenä. Sen sijaan riskihenkivakuutusten kysyntä on kasvanut. 

- Ihmiset selvästi varautuvat nyt erilaisiin riskeihin, joka näkyy myös riskihenkivakuutusten kysynnän kasvuna. Niitä on otettu 25 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Riskihenkivakuutus turvaa läheisten taloudellisen turvan, jos vakuutuksen ottajalle käy huonosti.

Huomenna tuloksistaan kertovat muun muassa Nordea, Wärtsilä ja Verkkokauppa.com.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja