Suunnittelija vinkkaa: Näin vältyt asumokilta kesän juhlissa!

Kesä on perinteisesti juhlien aikaa, mutta kuinka juhliin on syytä pukeutua, jos kutsusta ei käy ilmi, millaista vaatetusta juhlien järjestäjät toivovat vieraidensa ylle? AVA otti selvää, millaisessa asussa välttyy varmimmin yli- ja alipukeutumiselta.

Hääpuku- ja juhlapukuliike Morsmaikun perustaja, suunnittelija Johanna Lätti kertoi AVAlle, millainen asu on varma valinta kesäisiin juhliin.

– Ei missään nimessä mitään arkista. Tilanteen pelastaa klassinen kotelomekko, jonka ei välttämättä tarvitsisi olla musta. Se on sellainen takuuvarma valinta silloin kun mekko on hyvin tehty, eikä välttämättä pellavaa, joka rypistyy helposti, Lätti neuvoo.

Suunnittelija toivookin, että jokaisen suomalaisen naisen vaatekaapista löytyisi yksi klassinen mekko, joka voi parhaimmillaan pelastaa monta mutkikasta asukriisiä.

– Jokaisella tulisi olla yksi sellainen hyvä perusasu. Sillä säästää loppujen lopuksi rahaa kaikkein eniten ja välttyy aika monelta turhalta juoksulta, Lätti kertoo.

Juhlien järjestäjät määrittelevät pukukoodin

Jokaisella kesäjuhlalla on oma luonteensa ja tiedon juhlien mahdollisesti määritellystä pukukoodista saa tavallisesti kutsusta. Myös järjestäjiin voi hyvin ottaa yhteyttä kysyäkseen sopivaa asua paikalle. Lätti kertoo, että suomalaisille onkin usein hyvin epäselvää se, millainen asu mihinkin juhliin todella istuu.

– Valtaosa suomalaisista on täysin hukassa juhlapukeutumisen kanssa, Lätti kertoo

Kesäiset hääjuhlatkin saattavat olla luonteensa puolesta hyvin vaihtelevia. On häitä, joihin morsiuspari toivoo vieraiden saapuvan hyvin vapaasti pukeutuneina ja vastakohtaisesti sellaisia häitä, joihin vieraiden toivotaan saapuvan paremmin pukeutuneina. Nimenomaan juhlien luonne onkin yksi tärkeimmistä seikoista, joka tulee ottaa huomioon sopivaa asua valittaessa.

– Kutsustakin on usein helppo aavistella, että minkä tyyppiset häät ovat, vaikka pukukoodia ei olisikaan, Lätti toteaa.

Kumpi on pahempaa, ali- vai ylipukeutuminen?

Ali- ja ylipukeutuminen on useimpien vieraiden kauhukuva. Jos juhliin on tullut valittua vahingossa turhan juhlava tai arkinen asu, on kuitenkin ensisijaisen tärkeää, että asun kantaa arvokkaasti, eikä jää murehtimaan sattunutta mokaa.

– Jos vieras ei itse ollenkaan häiriinny itse alipukeutumisesta, niin minun mielestäni se on silloin ihan hyväksyttävää. Jotkut miehet eivät esimerkiksi tule koskaan pukeutumaan pukuun. Se voi olla, että he tulevat aina sandaaleissa ja shortseissa juhliin ja sekin täytyy hyväksyä, Lätti kertoo.

Ammattilainen muistuttaa, että vahinkoon on syytä suhtautua vahinkona, mutta tarkoituksella tapahtuneesta alipukeutumisesta on lupa harmistua.

– Se on eri asia, jos joku tulee selkeästi alipukeutuneena ihan tarkoituksella. Silloin puhutaan aivan eri asiasta, Lätti toteaa.

Kun kyse on ylipukeutumisesta, on virheiden mahdollisuus harvinaisempi. Juhlapukuja 25 vuotta suunnitellut Lätti muistuttaa, että ylipukeutuminen on yllättävän vaikeaa.

– Aika paljon saa tehdä, että olisi hirveän ylipukeutunut. Aika harva laittaa häihin pitkän iltapuvun, jos sitä ei erikseen ole kutsussa toivottu, Lätti hymyilee.

Lue myös:

Katso myös: Johanna Lätti Huomenta Suomen vieraana

AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja